Zoveel CO₂-uitstoot bespaart u met zonnepanelen

Wie kiest voor zonnepanelen geniet van verschillende voordelen. Zo bespaart u onder andere op de maandelijkse energiekosten, bent u onafhankelijk van de stijgende energieprijzen en creëert meerwaarde op uw woning. Naast het financiële voordeel is de lagere CO2-uitstoot ook een goeie reden om zonnepanelen te laten plaatsen. Echter wilt u natuurlijk weten hoeveel CO2 u bespaart met zonnepanelen?  

De eigen CO₂-uitstoot van zonnepanelen

Hoe meer zonnepanelen we in België plaatsen, des te minder grijze stroom hoeven we te gebruiken. Om als land sneller CO2-neutraal te zijn, is het dus belangrijk om veel zonnepanelen te plaatsen. Maar ook zonnepanelen zelf hebben een ecologische voetafdruk. Zo draaien fabrieken grotendeels op fossiele brandstoffen en gebeurt het transport ook nog door boten of vrachtwagens met een verbrandingsmotor.

Per kWh grijze stroom komt er 390 gram CO2 vrij. Hoewel ons land volop inzet op duurzame energie blijven we grotendeels afhankelijk van fossiele energie en kernenergie.

Per kWp aan geïnstalleerde zonnepanelen stoot onze fabrikant zo’n 600 kg CO2 uit. Dat is gemiddeld dus iets minder dan 200 kg CO2 per zonnepaneel. Inclusief verwerking van grondstoffen, productie en recyclage. Zodra uw zonnepanelen op het dak liggen, stoten ze niets meer uit.

Rekenvoorbeeld

Als een zonnepaneel van 390 kWh twee jaar lang zonne-energie opwekt, voorkomt het de uitstoot van 284 kg CO2.

390 x 0,364 x 2 = 284 kg CO2

Dat betekent dat een zonnepaneel van 390 Wp al binnen twee jaar de CO2-uitstoot van de productie gecompenseerd heeft. Daarna wekken uw zonnepanelen dus nog 23 tot 28 jaar duurzame en schone energie op.

Hoeveel CO₂-uitstoot bespaar je met je zonnepanelen?

Sterker nog: een installatie van zestien panelen van elk 390 Wp bespaart elk jaar zo’n 2.000 kg CO2. Dat staat ongeveer gelijk aan de CO2 die vrijkomt als u 10.000 kilometer met de auto rijdt.

Besparing CO2 uitstoot zonnepanelen berekenen

Zijn zonnepanelen recycleerbaar?

Ja, zonnepanelen zijn bijna volledig recycleerbaar. Het hoofdbestanddeel van zonnepanelen is silicium. Die stof verliest zijn werking niet en kan u daardoor oneindig worden hergebruikt. De andere onderdelen van een zonnepaneel zijn glas of aluminium. En ook die materialen kunt u eenvoudig recycleren. Om een gerecycleerd zonnepaneel te maken, heeft u daardoor minstens 70% minder energie nodig.

Wilt u ook CO2 én geld besparen met zonnepanelen?

Bij de productie van zonnepanelen komen dus nog wel broeikasgassen vrij, maar deze worden snel gecompenseerd door het opwekken van groene stroom. Zonnepanelen zijn daarom altijd een duurzame keuze. Wij willen dat iedereen in België gebruik kan maken van deze bron van energie. Daarom kunt u bij ons zowel zonnepanelen huren als zonnepanelen kopen. Bereken direct wat zonnepanelen u en de planeet opleveren met onze ZonneConfigurator.

Interesse in een vrijblijvend advies? Onze adviseurs zitten voor u klaar.

Bij de productie van zonnepanelen komen zoals gezegd broeikasgassen vrij, maar die uitstoot compenseert u door de groene stroom van uw panelen. Zonnepanelen zijn daarom altijd een duurzame keuze.

Uw prijs en CO2-besparing weten?

Kom erachter met de ZonneConfigurator.