Categorie:

Zonnepanelen
Knowledge base

Verschil tussen serie en parallel schakeling zonnepanelen

“Mijn dak ligt voor een deel in de schaduw, maar ik wil wel graag zonnepanelen. Kan dat?”. Het is een vraag die we vaak horen tijdens een telefonisch consult. En het antwoord is te vinden in een serie- of parallelschakeling voor zonnepanelen. De vraag kunnen we in ieder geval beantwoorden met ‘Ja’. We zullen u altijd uitgebreid informeren over de juiste keuze voor uw dak, zodat uw zonnepanelen optimaal renderen. Ontdek waarom we soms kiezen voor een serieschakeling, en soms voor een parallelschakeling voor uw zonnepanelen.

Systeem

Wat betekent de schakeling van zonnepanelen?

Iedere zonnepanelen installatie wordt in een bepaald systeem gelegd. Dit is altijd het meest efficiënte systeem, waarin we rekening houden met alle factoren. Denk hierbij aan de hellingshoek van het dak, omgevingsfactoren (zonlicht, schaduw, gebouwen) en de hoogste potentiële opbrengst. Als een resultaat ontvangt u gedurende het gehele jaar de hoogste opbrengst uit uw zonnepanelen installatie. We lichten onze keuze voor het type schakeling graag toe, zodat u exact weet waarom we welke keuze maken. Om u een duidelijk beeld te geven, zullen we hieronder de verschillende systemen, namelijk de serieschakeling en parallelschakeling voor zonnepanelen, kort met u bespreken.

Bereken hoeveel zonnepanelen u opleveren!

Gratis en vrijblijvend
Complementair

Wat is een serieschakeling?

De serieschakeling voor zonnepanelen het meest gebruikte systeem. Wanneer men zonnepanelen in serie schakelt, dan betekent dit dat alle panelen samen de opbrengst verzorgen. Wanneer er dus wordt gekozen voor een serieschakeling, dan is het belangrijk dat ieder paneel evenveel zonlicht of lichtinval krijgt. Zodra 1 onderdeel (paneel) minder stroom doorgeeft, dan heeft dit direct een negatief effect op de opbrengst als geheel. De efficiency van het systeem zal lager komen te liggen.

De serieschakeling voor zonnepanelen noemt men een string, omdat dit systeem in een stroomkring op het dak ligt. Zonnestroom loopt via de kring naar de omvormer, waar gelijkstroom wordt omgezet in wisselstroom.

Individueel

Parallelschakeling

Ligt uw dak gedurende de dag (deels) in de schaduw, dan kiezen we voor zonnepanelen in een parallelschakeling. Dit betekent dat ieder paneel individueel aansluit op het systeem. Elke component geeft afzonderlijk stroom door, waardoor het systeem minder last heeft van een paneel dat deels in de schaduw ligt. Optimizers zorgen er daarnaast voor dat een paneel die (deels) in de schaduw ligt toch veel zonne-energie opwekt. Heeft uw beoogde dak voor de installatie van zonnepanelen last van de schaduw, dan zorgt de parallelschakeling toch nog voor een hoge opbrengst.

Serie en Parallel

Hoe kiezen we het type schakeling?

Wanneer de situatie het toelaat, dan zullen we bij zonnepanelen altijd kiezen voor een serieschakeling. Dit is een financieel aantrekkelijk systeem voor de klant, omdat er minder materialen gebruikt hoeven te worden. De serieschakeling levert eveneens hoge(re) spanning af aan het systeem, waardoor er minder warmteverlies optreedt en de opbrengst op piekmomenten hoger ligt.

Parallelschakeling zonnepanelen

De parallelschakeling daarentegen kent meer mogelijkheden. Ook wanneer uw dak op momenten last heeft van schaduw, kunt u nog profiteren van een systeem dat voldoende stroom opwekt. Het systeem is iets kostbaarder door het gebruik van meer materialen.

Voorafgaand aan de installatie van uw zonnepanelen doen we een digitale schouw. Dankzij nauwkeurige data kunnen we voor uw adres een uniek legplan voor zonnepanelen maken. We berusten ons hierop zowel op de door u gegeven informatie, als de data die voortkomen uit onze systemen. Daarmee vertrouwen we erop dat we de juiste schakeling voor uw zonnepanelen hebben gevonden. Dit zit allemaal inbegrepen bij de zonnepanelen offerte.

Kennisbank

Ontdek meer

Bent u benieuwd naar meer achtergronden over zonnepanelen, of wilt u nuttige tips lezen over hoe u nog meer kunt halen uit uw zonnepanelen installatie? Dan kunnen we u de kennisbank aanbevelen. Hier staat misschien het antwoord op uw vraag al beschreven.
Hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak?
Steeds meer Belgische huishoudens maken de bewuste keuze voor zonnepanelen. Hoeveel zonnepanelen passen op uw dak?
Wat zijn de beste maanden voor zonnepanelen?
We zijn rondom de installatie van zonnepanelen altijd bezig om te zorgen dat u geniet van het optimale rendement. Wat zijn de beste maanden voor zonnepanelen?
Moet u zonnepanelen schoonmaken?
Wanneer u zonnepanelen op het dak heeft liggen, dan wilt u natuurlijk profiteren van het optimale rendement. Moet u daarom zonnepanelen periodiek schoonmaken?

Kom in contact

Wilt u meer weten over de serie- en parallelschakeling van zonnepanelen, of heeft u een andere vraag? Onze adviseurs zitten voor u klaar.