“Mijn dak ligt voor een deel in de schaduw, maar ik wil wel graag zonnepanelen. Kan dat?”. Het is een vraag die we vaak horen tijdens een telefonisch consult. En het is precies het type vraag dat past bij de keuze tussen een serie- of parallelschakeling voor zonnepanelen. Het antwoord op de vraag is in ieder geval ‘Ja’. We zullen u altijd uitgebreid informeren over de juiste keuze voor uw dak, zodat uw zonnepanelen optimaal renderen. Ontdek waarom we soms kiezen voor een serieschakeling, en soms voor een parallelschakeling voor uw zonnepanelen.

Wat is een serieschakeling bij zonnepanelen?

Gaat u zonnepanelen kopen, dan is de serieschakeling voor zonnepanelen is het meest gebruikte systeem. Wanneer men zonnepanelen in serie schakelt, dan betekent dit dat elke paneel (component) direct met elkaar in verbinding staat. Het systeem is afhankelijk van elk individueel paneel. Wanneer er dus wordt gekozen voor een serieschakeling, dan is het belangrijk dat ieder paneel evenveel zonlicht of lichtinval krijgt. Zodra 1 onderdeel (paneel) minder stroom doorgeeft, dan heeft dit direct een negatief effect op het systeem. Alle andere zonnepanelen zullen dan ook geen of minder stroom ontvangen, waardoor de efficiency van het systeem lager ligt.

We noemen de serieschakeling voor zonnepanelen ook wel een string, omdat dit systeem in een type stroomkring op het dak ligt. De stroom loopt via de kring naar de omvormer, waar gelijkstroom wordt omgezet in wisselstroom.

serie en parallelschakeling zonnepanelen

De parallelschakeling van zonnepanelen

Ligt uw dak gedurende de dag (deels) in de schaduw, dan kiezen we vrijwel zonder uitzondering voor een parallelschakeling voor zonnepanelen. Dit wil zoveel zeggen als dat ieder paneel individueel is aangesloten op het systeem. Elke component zal dus afzonderlijk stroom doorgeven, waardoor het systeem minder last heeft van een paneel dat deels in de schaduw ligt. Middels optimizers zorgen we er daarnaast voor dat een paneel die in de schaduw ligt geen invloed heeft op de opbrengst van andere panelen. Heeft uw beoogde dak voor de zonnepanelen installatie last van de schaduw afkomstig van een boom of gebouw in de omgeving, dan zorgt de parallelschakeling toch nog voor een acceptabele opbrengst.

Wist u trouwens dat bij Soly zonnepanelen huren ook mogelijk is? Alle voordelen van zonnepanelen, zonder een cent te investeren.

Voordelen en nadelen van serie- en parallelschakeling

Wanneer de situatie het toelaat, dan zullen we bij zonnepanelen altijd kiezen voor een serieschakeling. Dit is een financieel aantrekkelijk systeem voor de klant, omdat er minder materialen gebruikt hoeven te worden. De serieschakeling levert eveneens hoge(re) spanning af aan het systeem, waardoor er minder warmteverlies optreedt en de opbrengst op piekmomenten hoger ligt. De parallelschakeling daarentegen kent meer mogelijkheden. Ook wanneer uw dak op momenten last heeft van schaduw, kunt u nog profiteren van een systeem dat voldoende stroom opwekt. Het systeem is iets kostbaarder door het gebruik van meer materialen.

Benieuwd naar uw voordeel uit zonnepanelen? 

Zonnepanelen zijn altijd een goede investering in een duurzame, groene toekomst, en er is meer mogelijk dan u wellicht op voorhand denkt. Dankzij de verschillende systemen kunnen we ook minder gunstige daken voorzien van een rendabel zonnepanelen systeem. Uw voordeel binnen één minuut berekenen? Dat kan dankzij onze ZonneConfigurator. Geheel vrijblijvend natuurlijk!

Meer weten?

Heeft u nog vragen omtrent de installatie van zonnepanelen of de mogelijkheden in uw situatie? Onze adviseurs zetten u graag in het zonnetje. Neem contact op voor meer informatie vanuit Soly.