Wanneer u zonnepanelen op het dak heeft liggen, dan wilt u natuurlijk profiteren van het optimale rendement. Door de jaren worden de panelen blootgesteld aan tal van externe omstandigheden, zoals regen, wind, sneeuw, Saharazand en de vorming van mos. Zodra dit het geval is, dan stromen de telefoontjes bij ons binnen. Iedereen heeft dezelfde vraag: moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken? Wij geven u het antwoord. 

Wanneer en hoe moet ik zonnepanelen schoonmaken? 

Zonnepanelen schoonmaken hoeft in principe alleen zodra de panelen écht vies zijn, en dat is vrijwel nooit. Een klein laagje sneeuw of Saharazand op de zonnepanelen is misschien vervelend, maar geen reden tot zorgen. Het solar systeem blijft ‘gewoon’ functioneren. Uitsluitend in situaties waarbij de zonnepanelen écht vies zijn, zoals bij de vorming van mos, raden we aan om de panelen schoon te maken. Doe dit alleen wanneer u zich vertrouwd voelt op het dak. 

Het afnemen van de zonnepanelen doet u zonder schuursponsje, hogedrukspuit of schoonmaakmiddelen. Een simpele poetsdoek is voldoende om de aanslag te verwijderen. 

Stof op zonnepanelen 

Goed om te weten: neerdwarrelend stof op zonnepanelen heeft weinig invloed op de effectiviteit van zonnepanelen. Een regenbui, als ook smeltwater van ijs of sneeuw kan de stof eenvoudig wegspoelen. Hardnekkig vuil, zoals de uitwerpselen van vogels op het zonnepaneel en ook mosvorming, kan zorgen voor een rendementsverlies dat kan oplopen tot enkele procenten. Het verdient dus wel degelijk aanbeveling om periodiek uw zonnepanelen te controleren op de aanwezigheid van hardnekkig vuil. Stof is daar evenwel geen onderdeel van. 

Opinie over schoonmaken zonnepanelen verschillend  

Of zonnepanelen daadwerkelijk schoongemaakt dienen te worden, daarover verschillen de meningen. Elk systeem voor zonne-energie heeft door de jaren heen te maken met een klein verlies van rendement. Het al dan niet aanwezige vuil op zonnepanelen maakt daar in principe geen verschil in. Kies je er toch voor de zonnepanelen schoon te maken? Houd dan rekening met de coating van het paneel. Hoe kan u zonnepanelen het best schoonmaken?

✔ Voorkom dat u een hogedrukspuit, harde spons of schoonmaakmiddel gebruikt
✔ Gebruik kalkvrij water of osmosewater. Kalk zorgt voor aanslag op de coating
✔ Een lappen doek of zachte spons met lauw kalkvrij water doet de job 

Wilt u het schoonmaken van zonnepanelen uitbesteden? Kies dan voor een vertrouwde partner die u kan voorzien van een eerlijk oordeel. Zonnepanelen schoonmaken is namelijk lang niet altijd nodig.

Beste moment om zonnepanelen schoon te maken 

Wilt u de zonnepanelen voorzien van een schoonmaakbeurt, dan doet u dit idealiter in het voorjaar en bij voorkeur vóór de maand april. In de periode vanaf medio maart tot medio oktober wordt de meeste stroom opgewekt door zonnepanelen, en in deze periode wilt u dan ook beschikken over een systeem dat optimaal rendeert. Bovendien is het onverstandig om zonnepanelen op een warme of extra zonnige dag schoon te maken, want dan zijn de panelen volop aan het opwekken en dus warmer dan normaal. Wanneer u dan water gaat gebruiken voor de schoonmaak, dan kan dit een negatief effect hebben op de zonnepanelen en het systeem als geheel. 

Twijfelt u over de staat van uw zonnepanelen en wilt u graag een vrijblijvend advies over de beste periode om uw zonnepanelen schoon te maken? Onze adviseurs staan voor u klaar.