Het klinkt u misschien vreemd in de oren, maar zonnepanelen kunnen minder goed functioneren bij extreem hoge temperaturen. En dat terwijl u juist mag verwachten dat op deze tropische dagen het rendement maximaal zou moeten zijn. Dit heeft te maken met de opbouw van een zonnepaneel en de reactie die vrijkomt bij blootstelling aan zonlicht én warmte. Hoe dat zit? Wij vertellen u waarom zonnepanelen minder goed werken bij warm weer.

Zonnepanelen functioneren op basis van zonlicht

(extreme) warmte beperkt het effect

Het lijkt een één-tweetje: de warmte dagen van het jaar, met de meeste zon, zorgen voor de hoogste opbrengst uit zonnepanelen. We zouden bijna kunnen zeggen: niks is minder waar. Zonnepanelen zijn blij met zonlicht; het is de basis waarop een paneel stroom opwekt. Aan beide kanten van het zonnepaneel is sprake van een reactie, waarbij elektrische lading vrijkomt. Nog scherper gezegd: aan de bovenkant van het paneel is sprake van positieve lading, terwijl aan de onderkant negatieve lading zorgt voor een elektrische lading die bekend staat als gelijkstroom. De omvormer zorgt ervoor dat gelijkstroom wordt omgezet in wisselstroom, zodat u in huis gebruik kunt maken van 100% groene stroom.

Waarom kan hitte of extreme warmte dan een negatief effect hebben op de opbrengst van zonnepanelen? De zon schijnt toch volop? Klopt! Echter: ook warmte zorgt voor elektrische lading, en deze lading kan het effect van het zonlicht (enigszins) beperken. Hierdoor kan het voorkomen dat uw zonnepanelen op dagen dat het minder warm is wél meer stroom opwekken dan op een dag met tropische temperaturen.

In welke maanden wekken zonnepanelen de meeste stroom op?

Onder streep hoeft u zich echter geen zorgen te maken: uw zonnepanelen functioneren nog altijd het best gedurende de warme maanden. Dat heeft grotendeels te maken met de ‘lichturen’. In de maanden juni en juli is het langer licht, en dus ligt de opbrengst van de zonnepanelen ook extra hoog.

Wilt u weten in welke maanden uw zonnepanelen het best presteren, en wanneer u de zonnepanelen installatie thans het best kunt laten leggen? Lees dan onze blog:
‘In welke periode kunt u het best zonnepanelen installeren?’

Meer weten over zonnepanelen?

We vertellen u graag alles over zonne-energie bij Soly. Onze adviseurs zitten klaar om jouw zonnetje te laten schijnen. Je kunt altijd contact met ons opnemen.