Voor wie eigenaar is van zonnepanelen, is 2022 tot nog toe een uitstekend jaar. Zelden genoten we van zoveel zonuren in zo’n korte tijd. En dat betekent dat u als eigenaar van zonnepanelen meer energie hebt opgewekt, zoals u wellicht al had gesignaleerd vanuit uw monitoring app. Wist u dat er, als we kijken naar een meerjarig gemiddelde, grote regionale verschillen bestaan in het aantal zonuren binnen Vlaanderen? Ontdek welke Vlaamse regio gemiddeld genomen het meest profiteert van de zon.

Gemiddeld aantal zonuren per jaar in Vlaanderen

Vlaanderen kent gemiddeld zo’n 1.550 zonuren per jaar. Dat is circa 19% van de tijd, en dus niet heel veel. Voor een belangrijk deel heeft dat te maken met het zeeklimaat van België. Dit klimaat staat bekend om haar milde winters en wisselvallige zomers. Het hele jaar door kan neerslag vallen, en dus is het relatief vaak bewolkt. Het gemiddelde van 1.550 zonuren per jaar wil echter niet zeggen dat iedere regio evenveel profiteert van de zon. Er bestaan grote regionale verschillen, waardoor de opbrengst van zonnepanelen in Antwerpen flink kan verschillen van Oost-Vlaanderen.

In onze Instagram Story vroegen we u: Welke Vlaamse regio heeft de meeste zonuren per jaar?

Meer dan de helft (55%) van de respondenten wist de vraag goed te beantwoorden. Het antwoord is West-Vlaanderen. In algemene zin geldt: hoe dichter bij de kust, hoe hoger het aantal zonuren.

volg ons!

Grote regionale verschillen in zonuren

Tussen de verschillende provincies in Vlaanderen bestaan relatief grote verschillen in het gemiddeld aantal zonuren. Een huishouden langs de kust profiteert gemiddeld genomen van 100 extra zonuren ten opzichte van een huishouden verder landinwaarts. Dat kan onder de streep een flinke impact hebben op de opbrengst van zonnepanelen. Op een bewolkte dag zullen uw zonnepanelen dankzij diffuus licht alsnog zonne-energie opwekken, maar die opbrengst ligt lager dan op een zonnige dag.

Bereken uw voordeel met zonnepanelen

Weten wat u kunt besparen met zonnepanelen? We hebben alles voor u geïmplementeerd in een vrijblijvende simulator. Zo kunt u online bekijken wat de mogelijkheden zijn van zonnepanelen, alles binnen één minuut.

Dakscan zonnepanelen

Verband tussen zonuren en de opbrengst van zonnepanelen

In hoeverre is er sprake van een directe correlatie tussen het aantal zonuren en de opbrengst van zonnepanelen? Vanzelfsprekend hebben zonnepanelen behoefte aan zonneschijn en zorgt dit voor de hoogste efficiency. Echter, er zijn meer factoren van invloed op de opbrengst van zonnepanelen, zoals de Wattpiek van een zonnepaneel en het jaargetijde waarin de zon het vaakst schijnt. Een lagere Wattpiek zorgt voor een minder hoge opbrengst, terwijl het effect van meer zonuren in de wintermaanden ook kleiner is ten opzichte van extra zonuren in de zomer.

Contact met Soly

Onze klantadviseurs helpen u graag verder met al uw vragen over zonnepanelen. Dat doen we op afstand, maar ook dichtbij. Neem contact op met Soly en ontdek meer.

Contact