Als er zonnepanelen op uw dak liggen, dan wilt u natuurlijk dat ze zoveel mogelijk stroom opwekken. Hoe properder uw zonnepanelen, hoe hoger het rendement. Maar hoe vaak moet u ze kuisen? En hoe doet u dat op de juiste manier?

Hoe vaak moet u uw zonnepanelen reinigen?

Op zich hebben zonnepanelen weinig onderhoud nodig. In België regent het gelukkig af en toe en dan spoelt het meeste vuil gewoon weg met het regenwater. Merkt u op uw digitale meter dat de zonnepanelen minder opbrengen dan anders? Dan kijkt u best eens op je dak. Gemiddeld kijkt u best zo’n twee à drie keer per jaar de zonnepanelen na. Tel daarbij een jaarlijkse schoonmaakbeurt om het rendement van uw zonnepanelen optimaal te houden.

Hoe houdt u het rendement van de zonnepanelen zo hoog mogelijk?

Zit u op het dak? Let dan op twee dingen: stof en vogelpoep. Een laag stof of uitwerpselen van vogels kan voor een rendementsverlies zorgen van twee tot drie procent. Check daarom bij het reinigen van uw zonnepanelen vooral de onderste rand van de panelen. Door de regen spoelt al het vuil naar onder. En daar kan het soms wel eens ophopen.

4 tips om uw zonnepanelen te reinigen

 • Gebruik neutrale schoonmaakmiddelen
  Zonnepanelen zijn relatief broos en kunt u snel beschadigen. Vermijd bijtende producten, schuursponzen of hogedrukspuiten.
 • Gebruik liever lauw water en een zachte spons of doek
  Met lauw water spoelt u makkelijker al het vuil weg. En hoe zachter de spons of het doek, hoe kleiner de kans dat u uw zonnepanelen beschadigt.
 • Gebruik een telescoopwisser als u niet goed aan uw dak kan
  Haal geen acrobatische toeren uit. Sluit uw tuinslang aan op de telescoopwisser en maak zo uw zonnepanelen schoon.
 • Maak uw zonnepanelen schoon in het voorjaar
  De beste tijd om uw zonnepanelen te reinigen is aan het einde van de winter. In de lente en de zomer wilt u zoveel mogelijk uit de installatie halen. Dus dan moeten ze zeker proper zijn. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die niets anders doen dan zonnepanelen reinigen, maar als particulier betaalt u daar vaak veel geld voor.

Meer weten?

Heeft u meer vragen over uw zonnepanelen? Neem dan gerust contact op met een van onze adviseurs. Zelf zonnepanelen kopen of huren? Vraag dan nu een gratis voorstel aan of bereken direct uw prijs met de ZonneConfigurator.