Veel duurzame potentie in Wallonië
De Waalse markt voor duurzaamheid kenmerkt zich momenteel als een serieuze groeimarkt. Onlangs werd in Wallonië het Plan Air Climat Energie (PACE2030) bijgesteld en aangescherpt. Het primaire doel: de uitrol van zonnepanelen verder opvoeren. Dat er nog veel potentie aanwezig is op de markt, bewijzen de huidige cijfers. In 2022 werd in Wallonië zo’n 150 megawattpiek aan zonnepanelen gerealiseerd, ten opzichte van ruim 850 megawattpiek in Vlaanderen. Maar waar in Vlaanderen juist een verschuiving plaatsvindt, zet Wallonië inmiddels vol in op zonnepanelen.
Middels het Plan Air Climat Energie (PACE 2030) wil Wallonie onder andere de uitstoot van broeikasgassen met 55% reduceren. Onderdeel van dat plan is het financieel ondersteunen van inwoners om te investeren in zonnepanelen, en het op grote schaal verbeteren van het energielabel op residentiële en zakelijke gebouwen.
Propositie in Wallonië blijft hetzelfde
Net als in Vlaanderen, zal Soly ook in Wallonië inzetten op meer dan alleen zonnepanelen. Zo verkoopt het bedrijf inmiddels op grote schaal thuisbatterijen. “We willen de consument verder onafhankelijk maken van het energienet. Dit is mogelijk door zonnepanelen te combineren met een thuisbatterij. Dat kan in een combinatie, maar ook los van elkaar”, aldus Patrick van der Meulen, mede-oprichter van Soly. De markt in Wallonië kent met de verdere stimulans van het energieplan PACE2030 gunstige voorwaarden om een verdere duurzame groei te verwezenlijken. Zo moet de energietransitie voor de Waalse inwoners betaalbaar en aantrekkelijk worden gemaakt.
Patrick van der Meulen vervolgt: “Door onze volledig digitale bedrijfsvoering en inkoopvolumes zien we dat we gemiddeld 30% goedkoper zijn dan de top-3 in Wallonie. Bovendien kunnen particulieren bij Soly zonnepanelen huren. Dat is goedkoper dan het bedrag wat men nu betaalt aan energie en na 10 jaar kan het systeem worden overgenomen.” Overigens zal Soly zich ook op de Waalse markt – tenminste voorlopig – uitsluitend richten op de residentiële markt.
Over Soly
Soly is in 2013 opgericht door de broers Patrick en Milan van der Meulen met de missie om zonne-energie voor iedereen beschikbaar te maken. Sinds haar oprichting is het bedrijf uitgegroeid tot een van de koplopers in de Nederlandse zonne-energiemarkt. In 2022 namen Shell Ventures en pensioenfonds ABP een minderheidsbelang in het bedrijf. Inmiddels is Soly actief in België, Nederland, Zuid-Afrika en Duitsland. Soly is een gecertificeerde B Corp. Een internationaal keurmerk voor bedrijven die streven naar de hoogste standaarden op het gebied van duurzaamheid, financiële transparantie en sociale gelijkheid.