Meer te weten komen over zonnepanelen in Vlaanderen? Dan bent u bij Soly op de juiste plek. Kijkt u gerust ook eens rond bij onze veelgestelde vragen over zonnepanelen.

Zonnepanelen extra rendabel tijdens zomertijd

Op zondag 26 maart om 2:00 uur ’s nachts zetten we de klok weer een uur vooruit. Voor sommige mensen iets om vrolijk van te worden, maar niet iedereen wordt er blij van. Typische avondmensen kunnen tijdens de zomertijd last hebben van hun biologische klok, omdat men ’s nachts een uur korter kan slapen. Wat is het effect van zomertijd op zonnepanelen?

Lees verder

Wat is het nachttarief voor stroom?

Huishoudens en bedrijven met een aangepaste meterkast ontvangen stroom op basis van het dag- en nachttarief. Het nachttarief is in deze een verminderde elektriciteitsprijs die geldt op momenten dat er minder vraag is naar stroom. Die ‘stille uren’ kunnen verschillen per regio en per aansluiting, maar doorgaans we uit van het nachttarief tussen 22:00 en 7:00 uur, grofweg ’s nachts. Wat is het nachttarief en hoe kunt u hier voordeel uit halen?

Lees verder

Thuisbatterij prijs

Wat is de prijs van een thuisbatterij? Die kostprijs van een thuisbatterij is grotendeels afhankelijk van de opslagcapaciteit. Er is binnen de markt sprake van een progressieve prijsopbouw, waarbij een thuisbatterij met een hogere opslagcapaciteit in verhouding voordeliger wordt. Daarbij is de vraag naar elektriciteit binnen huishoudens sterk gegroeid, mede dankzij de transitie naar elektrisch rijden en koken op de inductieplaat. Dit maakt een hogere opslagcapaciteit voor de thuisbatterij zowel financieel als praktisch interessant. Hoe komt de prijs voor een thuisbatterij tot stand?

Lees verder

Vlaanderen stopt per 1 april 2023 met premie thuisbatterij

Wie nog een premie op de thuisbatterij wil ontvangen moet haast maken. Recent heeft de Vlaamse regering bekend gemaakt de premie op de thuisbatterij versneld te stoppen. Volgens minister Demir zou de premie ‘niet langer nodig zijn’. Ook zonder de premie zouden Vlamingen nog graag investeren in de thuisbatterij. Wie nu nog een premie wil ontvangen op de thuisbatterij moet uiterlijk 31 maart 2023 een succesvolle AREI-keuring – een door AREI goedgekeurde zonnepanelen installatie – hebben doorlopen.

Lees verder

Welke Vlaamse regio heeft de meeste zonuren per jaar?

Voor wie eigenaar is van zonnepanelen, is 2022 tot nog toe een uitstekend jaar. Zelden genoten we van zoveel zonuren in zo’n korte tijd. Wist u dat er, als we kijken naar een meerjarig gemiddelde, grote regionale verschillen bestaan in het aantal zonuren binnen Vlaanderen? Ontdek welke Vlaamse regio gemiddeld genomen het meest profiteert van de zon.

Lees verder

Zonnepanelen op een dakkapel - wel of niet doen?

Veel Belgische woningen hebben een dakkapel en overwegen om hier zonnepanelen op te installeren. Is dat nou wel of niet een goede keuze? Een dakkapel beschikt vaak over een flauwe hellingshoek; zeer geschikt voor zonnepanelen. Maar, er zijn ook keerzijden. Is de dakkapel namelijk wel stevig genoeg om de constructie van zonnepanelen te dragen?

Lees verder

Hoeveel zonnepanelen heeft u nodig?

“Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?” Het is een bekende vraag voorafgaand aan het kopen of huren van zonnepanelen. Wij vertellen u graag hoeveel zonnepanelen u nodig heeft om in uw stroomverbruik te voorzien, nu en in de toekomst. Ook bedoeld om onafhankelijk te worden van het stroomnet.

Lees verder

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen huren?

Wilt u overstappen op zonne-energie en meer weten over de voordelen van zonnepanelen huren? Uitstekend. Zonnepanelen op het dak zijn altijd een goede keuze, en binnen een huurconstructie profiteert u ook nog eens van aanvullende voordelen ten opzichte van ‘kopen’. Ontdek meer over de voordelen en mogelijkheden van huren.

Lees verder

Waarom werken zonnepanelen minder goed bij warm weer?

Het klinkt u misschien vreemd in de oren, maar zonnepanelen kunnen minder goed functioneren bij extreem hoge temperaturen. En dat terwijl u juist mag verwachten dat op deze tropische dagen het rendement maximaal zou moeten zijn. Dit heeft te maken met de opbouw van een zonnepaneel en de reactie die vrijkomt bij blootstelling aan zonlicht én warmte. Hoe zit dat?

Lees verder

Opbrengst en kosten zonnepanelen

Wilt u de opbrengst uit zonnepanelen online calculeren? Een goede keuze! Voorheen kwamen we langs met een adviseur om ter plaatse de mogelijkheden te bespreken. Wel prettig en persoonlijk, maar niet altijd efficiënt. En dat is juist waar de markt nu behoefte aan heeft. Daarom kunt u bij Soly de opbrengst uit zonnepanelen online calculeren.

Lees verder

Het verschil tussen serie en parallel geschakelde zonnepanelen

“Mijn dak ligt voor een deel in de schaduw, maar ik wil wel graag zonnepanelen. Kan dat?”. Het is een vraag die we vaak horen tijdens een telefonisch consult. En het is precies het type vraag dat past bij de keuze tussen een serie- of parallelschakeling voor zonnepanelen. Wat is het verschil tussen de serie- en parallelschakeling van zonnepanelen?

Lees verder

Hoeveel zonnepanelen gaan er op uw dak?

Steeds meer Belgische huishoudens maken de bewuste keuze voor zonnepanelen. Geld besparen en tegelijk duurzaam wonen: het zijn de twee grootste voordelen van zonne-energie, afkomstig van het eigen dak. Maar: hoeveel zonnepanelen gaan er op uw dak en wat is daarvan het rendement? Wij maken voor u inzichtelijk hoeveel zonnepanelen er op uw dak gaan.

Lees verder

In welke maanden is de opbrengst uit zonnepanelen het hoogst?

We zijn rondom de installatie van zonnepanelen altijd bezig om te zorgen dat u geniet van het optimale rendement, zodat u elke dag profiteert van 100% schone zonne-energie van eigen dak. Bent u zonnepanelen aan het overwegen, maar twijfelt u over de beste periode om de installatie gereed te maken? Wij vertellen u graag in welke periode u het best zonnepanelen kunt installeren.

Lees verder

Hoe reinigt u zonnepanelen?

Als er zonnepanelen op uw dak liggen, dan wilt u natuurlijk dat ze zoveel mogelijk stroom opwekken. Hoe properder uw zonnepanelen, hoe hoger het rendement. Maar hoe vaak moet u ze kuisen? En hoe doet u dat op de juiste manier?

Lees verder

Sneeuw op zonnepanelen: wat te doen?

Wat doet u met sneeuw op uw zonnepanelen? Zodra het begint te vriezen en de eerste sneeuwvlokken naar beneden dwarrelen, komen bij ons de vragen binnen. Logisch, want als u zonnepanelen volledig zijn bedekt met een dikke laag sneeuw of ijs wekken ze weinig energie op. Wat te doen met sneeuw of ijs op uw zonnepanelen?

Lees verder

Moet u zonnepanelen schoonmaken?

Wanneer u zonnepanelen op het dak heeft liggen, dan wilt u natuurlijk profiteren van het optimale rendement. Door de jaren worden de panelen blootgesteld aan tal van externe omstandigheden, zoals regen, wind, sneeuw, Saharazand en de vorming van mos. Zodra dit het geval is, dan stromen de telefoontjes bij ons binnen. Moet u zonnepanelen schoonmaken? Wij geven u het antwoord.

Lees verder