Uw eigen zonne-energie opslaan in een Thuisbatterij
Liggen er al zonnepanelen op uw dak? Dat is supergoed. Zo werken uw apparaten overdag op de oneindige energie van de zon. Maar ‘s avonds als de zon weg is, moet u natuurlijk weer gewone stroom van het net gebruiken. Geef toe: dat is zonde.
Wilt u echt álles uit uw zelf opgewekte energie halen? Kies dan voor een thuisbatterij. Dan gebruikt u elk spatje zonne-energie voor uzelf.
Notificatie
Het is momenteel uitsluitend mogelijk om de thuisbatterij aan te schaffen wanneer u reeds een zonnepanelensysteem van Soly op het dak hebt geïnstalleerd óf wanneer u de zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij laat plaatsen.
Een thuisbatterij met zonnepanelen
Het slimme een-tweetje.
- Minder stroom teruggeven, meer zelf gebruiken
- 100% beschermd tegen tijdelijke stroompannes
- Elektrische auto? Rij op gratis energie van de zon
De energietransitie is in volle gang. Daardoor leven en werken mensen altijd duurzamer. Dat brengt een grote uitdaging met zich mee: op zonnige dagen bestaat het risico dat we het elektriciteitsnet extra zwaar belasten.
Dit probleem lost u op met een thuisbatterij en slim stroomgebruik. Zo moet u in de eerste plaats zorgen dat u de meeste energie verbruikt op momenten dat u gratis stroom opwekt. Met een thuisbatterij zorgt u dat het overschot aan stroom behouden blijft voor de momenten waarop de zon niet schijnt.
Heeft u ook nog geen zonnepanelen? Dan kiest u voordelig voor de combinatie van zonnepanelen en een thuisbatterij.
Wat is de batterij voor thuis?
ZonneAccu in huis
Bij het installeren van een thuisbatterij wordt de ZonneAccu onderdeel van het bestaande systeem van zonnepanelen, de omvormer en het elektriciteitsnet. Afhankelijk van de situatie op uw dak kan u te maken krijgen met een overschot aan opgewekte stroom; een zogenaamd productieoverschot. De batterij zal het overschot aan stroom opslaan, en hier een beroep op doen op momenten dat uw zonnepanelen te weinig of zelfs geen energie produceren.
Waarom kiezen voor een thuisbatterij?
Wanneer u zelf stroom opwekt wilt u deze natuurlijk ook volledig zelf gebruiken. Met een thuisbatterij slaat u de overtollige stroom op om deze bijvoorbeeld in de avond te kunnen gebruiken. Maar is dit wel interessant in uw persoonlijke situatie, of kunt u beter nog even wachten? De voordelen van een thuisbatterij zijn nu al onmiskenbaar aanwezig. U bent voor stroom nóg minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en vergroot daarmee uw besparing. Ook wordt u dankzij de batterij grotendeels zelfvoorzienend en heeft u dus geen last van de stijgende kosten voor energie. En zelfs wanneer er sprake is van een stroomstoring, dan heeft u dankzij de zonnepanelen batterij nog ‘gewoon’ toegang tot stroom. Wel zo prettig!
Altijd toegang tot duurzame stroom
Met een duurzame batterij kunt u groene stroom opslaan en later gebruiken.
Directe besparing op energiekosten
Altijd fijn: besparen op energie, zeker in een tijd waarin energie duur is.
Efficiënt gebruik zonnepanelen
Waardoor u in één klap minder afhankelijk bent van het energienet.
Een batterij in slechts 3 stappen
De aanvraag
Binnen 1 werkdag nemen we contact met u op en plannen een eerste online gesprek in.
Advies op maat
Na het gesprek ontvangt u direct een offerte, met daarin een overzicht van de kosten en alle details voor uw woning.
Installatie
De installatie van de batterij duurt maar even. Na installatie slaat u direct zonne-energie op.
Thuisbatterij premie
Verdien uw investering sneller terug
In Vlaanderen heeft u recht op een premie voor de aankoop of het leasen van een thuisbatterij. De premie heeft een maximum van € 2.550 -. Tussen 1 april 2021 tot 2025 bouwt de Vlaamse overheid de premie per jaar stapsgewijs af, omdat de regering verwacht dat de prijzen snel zullen dalen. Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact op met één van onze adviseurs.
De voordelen van een thuisbatterij
Slim en toekomstbestendig
Twijfelt u over de toegevoegde waarde van een batterij? Maak kennis met de voordelen van de thuisbatterij:
✓ U haalt veel meer profijt uit zelf opgewekte stroom
✓ Stijgende energieprijzen? Daar merkt u (vrijwel) niks van;
✓ Ook tijdens een stroomstoring gegarandeerd stroom;
✓ Steeds vaker: stroomvoorziening voor het oplaadpunt van de elektrische auto;
✓ Prijsvoordelen, óók als de subsidie op zonnepanelen afloopt
Wij noemen de batterij een ZonneAccu: gemaakt voor een slimme toekomst.
Soly thuisbatterij kopen
Waar moet u rekening mee houden?
Wilt u de thuis een batterij kopen, dan zijn er een aantal elementen waar u op moet letten. Zo wilt u een thuisbatterij die effectief past bij uw huidige en/of toekomstige situatie, waardoor u optimaal profiteert van duurzame en zelf-opgewekte energie. Rendabiliteit is en blijft voor veel mensen belangrijk bij de transitie naar duurzame energie. Welke factoren hebben invloed op uw keuze?
Zonnepanelen en een thuisbatterij
De batterij is momenteel de laatste schakel van een compleet en duurzaam systeem; zonnepanelen vormen daarin de eerste schakel. De omvang van een zonnepanelen installatie heeft direct invloed op de vraag of u te maken krijgt met een overschot aan opgewekte elektriciteit. En wanneer sprake is van een overschot aan zonne-energie, hoe verhoudt zich dit ten opzichte van de opslagcapaciteit van de batterij? We adviseren u graag over de juiste verhouding tussen de capaciteit van de zonnepanelen installatie en de opslagcapaciteit van de thuisbatterij.
De juiste omvormer
De zonnepanelen wekken zonne-energie op; de omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom wordt omgezet in bruikbare wisselstroom. Overweegt u een thuisbatterij? Dan blijft het daar niet bij. Zodra u een thuisbatterij in huis haalt, dan heeft u ook een omvormer nodig met extra functies, zodat deze de elektriciteit kan geleiden naar de woning voor direct gebruik, maar ook naar de thuisbatterij voor (tijdelijke) opslag. Voor de aansluiting van een thuisbatterij bent u afhankelijk van een hybride omvormer; deze is slechts enkele centimeters breder dan een reguliere omvormer.
Besluit u tegelijkertijd zonnepanelen en een thuisbatterij in huis te halen, dan adviseren we om te kiezen voor een omvormer waar reeds alle benodigde functies zijn inbegrepen.
Opslagcapaciteit
Bij de keuze voor een thuisbatterij is de opslagcapaciteit essentieel. Er bestaan vier pijlers die de opslagcapaciteit bepalen:
- de energieproductie uit zonnepanelen;
- het jaarlijkse stroomverbruik;
- wanneer u op de dag de stroom verbruikt, én
- de gewenste opslag van de thuisbatterij.
De opslagcapaciteit van onze actuele thuisbatterij modellen starten vanaf 9,6 kW bij 3 modules, en zijn uit te breiden met 3,2 kW tot een maximum van 25,6 kW bij 8 modules. De thuisbatterij is uitbreidbaar gedurende de levensduur, bijvoorbeeld wanneer u besluit meer zonnepanelen op het dak te installeren.
Wilt u weten wat binnen uw situatie de beste opslagcapaciteit is? Deel uw verwachte opbrengst door 730.
Voorbeeld
Uw jaarlijkse opbrengst is gelijk aan 6.000 kWh, gedeeld door 730 = 8,2. De eerstvolgende stap op module-niveau is 9,6 kW, en dus is dit voor u de beste batterij. Bij 10.000 kWh komt u op 13,7, waarbij de eerstvolgende stap 16 kW is. Bij een jaarverbruik tot 7.000 kWh is een nominale capaciteit van 9,6 kW vrijwel altijd voldoende.
Dit maakt onze thuisbatterijen efficiënt genoeg om een groot deel van het jaar te voorzien in de elektriciteitsbehoefte gedurende de avonduren en op bewolkte dagen.
Wat gebeurt er als de thuisbatterij vol zit?
Is uw elektriciteitsverbruik over een langere periode minimaal, terwijl de zon langdurig schijnt? Dan kunt u te maken krijgen met een volle thuisbatterij. Wat gebeurt er als de thuisbatterij vol zit? In dat geval wordt de energie terug op het net geïnjecteerd tegen de tarieven die vaststaan binnen uw energiecontract. Andersom geldt ook dat wanneer uw thuisbatterij leeg is, u opnieuw stroom van het net haalt tegen actuele energieprijzen.
Levensduur thuisbatterij
Tot slot bespreken we de levensduur van de thuisbatterij. De thuisbatterij functioneert op basis van zogenoemde laadcycli: het opladen of ontladen van de batterij, om zo het huishouden te voorzien van stroom en tegelijk het overschot aan opgewekte zonne-energie veilig op te kunnen slaan. De verwachte levensduur van de Sungrow thuisbatterij van Soly ligt momenteel op 20-25 jaar, waarbij u standaard 10 jaar garantie ontvangt.
Wat kost een thuisbatterij?
En wat levert het op
Bent u benieuwd naar de prijs van een thuisbatterij? Wanneer u kiest voor een batterij in combinatie met zonnepanelen, dan kunt u eenvoudig de prijs berekenen binnen onze ZonneConfigurator. We kunnen u dan vrijblijvend een indicatie en calculatie voorleggen van de kosten en opbrengsten, passend bij uw persoonlijke situatie en met het aantal modules in ogenschouw genomen.
Terugverdientijd thuisbatterij
Een zonnepanelensysteem verdient zichzelf – met de huidige energieprijzen in het achterhoofd- binnen een aantal jaren terug. Bij de thuisbatterij ligt dit iets complexer. Om een uitspraak te kunnen doen over de terugverdientijd van thuisbatterijen kijken we primair naar 3 factoren: het type, de prijs en de opslagcapaciteit. Ook monitoren we hoe dit zich verhoudt ten opzichte van het terug injecteren van stroom op het energienet.
De batterij voor thuis wordt inmiddels steeds vaker een rendabel alternatief. Bij een verbruik van circa 7.000 kWh en op basis van de huidige tarieven, mag rekening worden gehouden met een terugverdientijd van 5-6 jaar. In algemene zin zijn de ontwikkelingen op de markt echter nog dermate in beweging, dat de terugverdientijd op de thuisbatterij vaker rond de 9 a 10 jaar zal liggen. In de toekomst zal die terugverdientijd op thuisbatterijen kleiner worden.
Verhouding eigen verbruik / injecteren
We zien een andere opvallende tendens gaande op de energiemarkt, als gevolg van de introductie van de batterij. De verhouding eigen verbruik versus terug injecteren op het net lag altijd rond de 30/70%. Direct te koppelen aan het lage verbruik overdag ten opzichte van de hoge opbrengst. Dankzij de thuisbatterij zal de verhouding eigen verbruik gaan groeien naar zeker 60-65%. We gaan dus veel efficiënter om met onze zelf opgewekte stroom.
Benieuwd wat zonnepanelen u opleveren?
Vul uw gegevens in en onze adviseurs nemen zo snel mogelijk contact met u op! Momenteel kunnen wij alleen losse batterijen plaatsen bij een zonnepanelen systeem van Soly. Als u een compleet systeem met zonnepanelen én thuisbatterij wenst, kunt u zich gewoon via dit formulier aanmelden.
Veelgestelde vragen
Staat uw vraag hier niet tussen? Bekijk alle veelgestelde vragen of neem contact op!
-
Hoe kan ik de premie op thuisbatterijen aanvragen?
-
Is de thuisbatterij in staat goedkope energie van het net op te slaan?
-
Is een thuisbatterij interessant als ik elektrisch rijd?
-
Wat is het vermogen van de thuisbatterij?
-
Wat zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de thuisbatterij premie?
-
Kan ik laadstations voor elektrische auto's en fietsen toevoegen?