Zonnepanelen kopen
Direct besparen met uw eigen zonnepanelen. Het kan.
Investeer in de zon
Zonnepanelen kopen blijft nog altijd interessant, zeker dankzij de premie op zonnepanelen. Het levert zelfs een hoger rendement op dan het geld op uw spaarrekening. En dat is goed nieuws, want daardoor stappen nog meer mensen over op zonne-energie. Vandaag hebben al meer dan 450.000 Belgische gezinnen zonnepanelen laten plaatsen op hun dak. Elke maand besparen ze een pak geld, leven ze duurzamer en zijn ze klaar voor een zonnige toekomst. Waarom nog langer wachten? Investeer vandaag nog in de zon.
Alle voordelen van zonnepanelen
Bespaar direct geld
Zodra u investeert in zonnepanelen, dan bespaart u instant op uw maandelijkse kosten. Terwijl de energieprijzen blijven stijgen, betaalt u niets voor de stroom. Een voorbeeld: met 10 zonnepanelen bespaart u gemiddeld 600 euro per jaar.
De prijs van uw zonnepaneleninstallatie is natuurlijk afhankelijk van het type en het vermogen van de zonnepanelen én omvormer. Wilt u exact weten wat uw zonnepanelen gaan kosten? Bereken dan in één minuut uw persoonlijke prijs en ontdek wat u gaat besparen dankzij zonne-energie.
Verduurzaam met zonnepanelen
Laat uw CO2-uitstoot dalen
De groenste energie is de energie die u zelf opwekt. Rechtstreeks van de bron en zonder tussenkomst van uw energieleverancier. Op die manier verlaagt u enorm de CO2-uitstoot. Om u een idee te geven: de CO2-uitstoot die u dankzij zonnepanelen gemiddeld bespaart, komt overeen met de uitstoot van – hou u vast – 628.127 km autorijden. Dat is de moeite waard, toch?
Verhoog uw woningwaarde
Indirecte winst uit zonnepanelen
Een investering in zonnepanelen leidt indirect tot een stijging van de woningwaarde. Een rendabel één-tweetje. Kopers willen meer betalen voor een woning als er zonnepanelen op het dak liggen. Logisch, want de potentiële eigenaar beseft dat men vanaf dag één een lagere energiefactuur zal ontvangen. Bovendien is het energieprestatiecertificaat (EPC) sinds 1 januari 2017 verplicht bij de aankoop, verkoop of verhuur van een woning. Dat vinden we bij Soly ook!
20.000+Klanten in België en Nederland
8 jaarErvaring
Onze partners
700.000zonnepanelen geplaatst
Gelukkige klanten
Zonnepanelen kopen in 3 stappen
Inschrijven
Binnen 1 werkdag nemen we contact met u op om uw wensen en alle opties te bespreken. We plannen ook een eerste gesprek in.
Vrijblijvend advies
Dat eerste gesprek gaat online door. Zo komt er niemand bij u over de vloer. Snel, makkelijk en volledig vrijblijvend.
Installatie
De installatie van de zonnepanelen duurt 1 dag. Vooraf krijgt u een checklist zodat u weet wat er die dag gaat gebeuren.
Hoe werken zonnepanelen?
Zonlicht omzetten in stroom
In de oriënterende fase voorafgaand aan zonnepanelen kopen bent u op zoek naar zoveel mogelijk informatie. Wij snappen dat heel goed. Bij de investering in zonnepanelen krijgt u te maken met termen als kWh, terugverdientijd (tvt) en de parallel- en serieschakeling. Belangrijke en soms zelfs onderbelichte termen, want het gaat er immers om wat er ‘onder de streep’ gebeurt. Welke investering moet ik doen, hoeveel ga ik besparen en binnen welke tijdsspanne kom ik op het break-even punt tussen de investering en opbrengst uit zonnepanelen? Op de achtergrond zijn allerlei processen van invloed. Hoe werken zonnepanelen?
Materiaal zonnepaneel
Hoe is een zonnepaneel opgebouwd?
Achter elk paneel dat u op het dak ziet liggen, gaat een knap staaltje techniek schuil. Ieder zonnepaneel bestaat uit een verzameling van zonnecellen. Een zonnecel is een type ‘wafer’ of dun plaatje, dat is vervaardigd uit een groot stuk silicium. Silicium is in deze de halfgeleider, waarop dunne metalen draadjes zijn geïnstalleerd. Die combinatie zorgt voor de opname van zonlicht en doorvoer naar de omvormer. We hebben in deze fase nog te maken met gelijkstroom of gelijkspanning, dat nog moet worden omgezet naar wisselstroom.
Hoe werkt de omvormer?
Gelijkstroom naar wisselstroom
Om de gelijkstroom om te kunnen zetten naar bruikbare wisselstroom of wisselspanning doen we een beroep op de omvormer. Hoewel reguliere lampen in de praktijk prima kunnen functioneren op gelijkstroom, is een groot deel van de huishoudelijke elektrische apparatuur gemaakt op basis van wisselstroom. De omvormer zal de gelijkspanning omzetten naar een type sinusvormige wisselspanning die precies boven de netspanning ligt. Dit is vereist om de stroom in ‘het net’ te injecteren. De constante wisselspanning van het lichtnet ligt overigens op 230 volt.
Parallel- of serieschakeling
In lijn met uw dak
De termen ‘parallel’ of ‘in serie’ zeggen u op het eerste gezicht misschien niet zoveel. Rondom de aanschaf en installatie van zonnepanelen krijgt u hier echter wel mee te maken. Wat is het verschil? In de praktijk zal men bij de installatie van zonnepanelen vrijwel altijd voor een serieschakeling kiezen, tenzij één of enkele panelen minder zonuren per dag vangen. Kort door de bocht zal bij een serieschakeling voor zonnepanelen het systeem zo goed presteren als het zwakste paneel, terwijl bij een parallelschakeling van zonnepanelen ieder paneel onafhankelijk binnen het systeem functioneert. Meer weten?
Thuisbatterij
Niet terugleveren, maar opslaan
Wilt u écht alles uit zelf opgewekte stroom halen? Dan kiest u voor een thuisbatterij. De stroom die u overdag dankzij zonnepanelen opwekt, kunt u opslaan en ‘s nachts voor het huishouden gebruiken. Geen stroom terugleveren aan het net dus, en toch flink besparen op uw energieverbruik door zelf opgewekte, 100% schone zonne-energie te gebruiken. Slim stroomgebruik noemen we dat. Ontdek meer over de toepassingen en voordelen van de thuisbatterij.
Voordelen zonnepanelen kopen
Het belangrijkste voordeel is natuurlijk dat u geld bespaart. Zonnepanelen zorgen voor een onmiddellijke besparing op de energierekening, want u bent minder afhankelijk van netstroom. Een lagere energierekening is nooit een overbodige luxe. Kiest u ervoor zonnepanelen te kopen, dan bent u wel eerst aangewezen op een investering, maar kunt u ook beroep doen op de premie voor zonnapanelen. De gemiddelde terugverdientijd op zonnepanelen ligt momenteel echter op slechts 7-8 jaar. Wat zijn andere voordelen van zonnepanelen kopen?
✓ Zonnepanelen komen direct in eigen beheer
✓ De waarde van uw woning stijgt
✓ Zonne-energie vervangt ‘grijze stroom’ en is 100% schoon
✓ Dankzij de thuisbatterij kunt u energie zelf opslaan
Ook heeft men in maart 2022 besloten het btw-tarief op de aanschaf van zonnepanelen, zonnecollectoren, zonneboilers en warmtepompen te verlagen naar het laagste 6%-tarief. Een stimulans voor de Belgische consument om te investeren in duurzaamheid.
Energielabel zonnepanelen
Zonnepanelen verbeteren het energielabel van uw woning. Dit wordt uitgedrukt in het energieprestatiecertificaat, kortweg EPC, welke een range kent van A+ (zeer energiezuinig) tot F (energieverslindend). Dankzij zonnepanelen zien we een verbetering in het EPC, waardoor bijvoorbeeld uw woning meer waard wordt. Additioneel blijkt uit onderzoek dat woningen met een EPC-score tussen de 100 en 199 gemiddeld 25 dagen sneller verkocht worden. Een extra voordeel bovenop de lagere energielasten.
Ik wil zonnepanelen kopen: wat zijn de kosten?
Prijs zonnepanelen berekenen
De kosten voor zonnepanelen zijn opgebouwd uit een complete installatie van zonnepanelen tot en met de meterkast. Daarbij houden we onder meer rekening met het type dak (schuin/plat), de hellingshoek, het aantal zonnepanelen en de keuze voor de omvormer. Er is derhalve geen vaste prijs gekoppeld aan zonnepanelen. Wilt u de prijs voor zonnepanelen berekenen? Dat kan heel eenvoudig binnen onze ZonneConfigurator. Op basis van uw persoonlijke situatie wordt zowel een indicatie van de kosten als een potentiële opbrengst gegeven.
Teruglevertijd zonnepanelen
Jaarlijks zal u met deze installatie zeker 3.400 kWh stroom opwekken. Gebaseerd op de huidige stroomprijs bespaart u jaarlijks circa 700 euro. In België heeft u daarnaast te maken injectietarieven, ofschoon de terugleververgoedingen. Het injectietarief verschilt per energieleverancier en heeft zodoende invloed op de terugverdientijd van zonnepanelen. Gemiddeld ligt de terugverdientijd van zonnepanelen in België rond de 7 tot 8 jaar.
Let op: de gemiddelde energieprijs is in de afgelopen periode gestegen. Het kan daardoor zo zijn dat de gegeven stroomprijs afwijkt.
Sociaal tarief
Komt u in aanmerking voor het sociaal tarief op zonnepanelen? Dan hoeft u het prosumententarief niet te betalen. U behoort tot de categorie ‘beschermde consument, en betaalt nooit extra voor het gebruik van het distributienet. Momenteel krijgt iedereen met een inkomen tot €1.640 per maand toegang tot het sociaal tarief. Het sociaal tarief wordt in het vervolg overigens vastgesteld op basis van een enkelvoudige-, tweevoudige- of nachtteller.
Mijn VerbouwLening
Vanaf 1 juli 2022 is het voor Vlaamse particulieren mogelijk gebruik te maken van de Mijn VerbouwLening, voorheen de Energielening. Deze lening is beschikbaar voor alle particuliere eigenaar-bewoners uit de laagste en middelste inkomensgroep. Bij Fluvius ontvangt u voor de investering in zonnepanelen een premie naar gelang de factuur. De Mijn VerbouwLening kan worden aangevraagd tot eind 2026 en wordt renteloos afgelost met een maximale afbetalingstermijn van 25 jaar. Ook voor andere investeringen in duurzaamheid, waaronder de aanschaf van een zonneboiler, warmtepomp of uitgebreide renovatie kunt u een beroep doen op de Mijn VerbouwLening.
Premie zonnepanelen
Goed nieuws! Inwoners in Vlaanderen kunnen voor de installatie van zonnepanelen een premie aanvragen. Er geldt een premie per geïnstalleerde kilowattpiek. De premie voor de eerste 4 kilowattpiek bedraagt 300 euro, en voor een eventuele 5 en 6 kilowattpiek nog een extra 100 euro per kWh. Voor alles boven de 6 kWh ontvangt u geen subsidie. Dit komt neer op een maximale subsidie van 1.500 euro bij een systeem van 6 kilowattpiek of meer.
Ook is bij zonnepanelen kopen een digitale meter verplicht. De digitale meter dient u aan te vragen bij Fluvius, met een gemiddelde levertijd van 10-12 weken. Heeft u nog geen digitale meter, maar wilt u wel graag de zonnepanelen plaatsen én subsidie ontvangen? Geen probleem! Wij komen eerder langs en sluiten de zonnepanelen en omvormer in eerste instantie aan op de analoge meter. Ook ontvangt u ‘gewoon’ de subsidie vanuit Fluvius.
Zonnepanelen installatie in België
Voor de installatie van zonnepanelen doorloopt u in België een speciaal traject. Onze installateurs komen langs om het systeem aan te sluiten, terwijl de omvormer in eerste instantie nog uit blijft. In samenspraak plannen we voor u een afspraak in met de tweede installateur in, welke de installatie gaat controleren op het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI). Hierin zullen wij u volledig ontzorgen. Is de technische installatie van zowel de zonnepanelen en omvormer in orde bevonden? Dan komt onze installateur langs om de schakelaar om te zetten. Uw zonnepanelen gaan vanaf nu energie opwekken.
Hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak?
Zonnepanelen kopen, dat is altijd een goede investering. Meer zonnepanelen op het dak zorgen in de praktijk voor een hogere opbrengst. Dankzij onze ingebouwde tool kunnen we op afstand, dus digitaal, zien hoeveel zonnepanelen er precies op uw dak passen. Dit maakt de weg vrij om een gerichte indicatie te kunnen geven van de potentiële opbrengst van zonnepanelen. Handig, want zo besparen beide partijen veel geld en tijd, zodat u eerder kunt starten met profiteren. Hoe berekenen we hoeveel zonnepanelen passen op het dak?
- Vaste marge van 2 dakpannen vanaf de rand aan de onderkant, en 1 dakpan aan de zijkant van het dak;
- LiDAR 3D mapping van de omgeving berekent de kans op schaduwvorming;
- Plat dak? We beschikken over montagemateriaal dat het mogelijk maakt om de zonnepanelen in een perfecte hoek te leggen, zonder dat we aanpassingen aan het dak hoeven te doen;
- Dakkapellen, ramen en overige elementen worden meegenomen in de berekening.
Hiermee zorgen we ervoor dat u altijd profiteert van het optimale rendement op zonnepanelen. Voor ieder dak een maatwerk oplossing.
Garantie op zonnepanelen
Bent u van plan zonnepanelen te kopen? Er bestaan twee vormen van garantie op zonnepanelen: productgarantie en vermogensgarantie. Vermogensgarantie heeft betrekking op de belofte van een standaard hoge opbrengst uit zonnepanelen. Deze garantie heeft bij Soly een looptijd van 25 jaar, en dus bent u 25 jaar verzekerd van de allerhoogste opbrengst uit zonne-energie. De productgarantie is door de fabrikant vastgesteld op 15 jaar.
Garantie op omvormer
Ook op de omvormer ontvangt u productgarantie met een looptijd van 10 jaar. Mocht er binnen deze periode sprake zijn van een defect aan het product, als gevolg van de in werking stelling, dan bent u in deze financieel gedekt. Dit staat ook wel bekend als de fabrieksgarantie. Onze leverancier van omvormers, Sungrow, staat algemeen te boek als zeer betrouwbaar en voorziet in technisch hoogwaardige producten.
Zonnepanelen verzekeren
Is het raadzaam om uw zonnepanelen te laten verzekeren? Een verzekering op zonnepanelen is geen verplichting. Desondanks raden we dit wel vaak aan bij onze klanten. Schade aan zonnepanelen, technische defecten buiten beschouwing gelaten, kunnen altijd plaatshebben. Door uw zonnepanelen onder de opstalverzekering te plaatsen, bent u altijd gedekt tegen schade. Daar komt bij dat u in de praktijk vaak dezelfde premie blijft betalen. Dit kan verschillen per verzekeraar.
Benieuwd wat zonnepanelen kopen voor u specifiek opbrengt?
Zonnepanelen kopen en direct profiteren van alle voordelen? Vul uw gegevens in en onze adviseur neemt binnen 1 werkdag met u contact op.
Veelgestelde vragen
Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met onze klantendienst.
-
Hoe werkt een zonnepaneel?
-
Hoeveel CO₂-uitstoot bespaar ik met zonnepanelen?
-
Moet u zonnepanelen schoonmaken?
-
Wat brengt een zonnepaneel op?
-
Wat doet de omvormer?
-
Wat is het verschil tussen serie of parallel geschakeld?