Algemeen
Algemene vragen over zonne-energie
Waarom Soly Belgium?
 
Soly Belgium is een missie-gedreven organisatie. Wij willen zonne-energie voor iedereen toegankelijk maken. Wat betekent dit? Soly wil dat iedereen kan genieten van goedkope, klimaatneutrale en decentrale energie. Dat doen we in Belgie momenteel primair voor de particuliere markt. We breiden ons aanbod steeds verder uit, zodat duurzaamheid een allesomvattend geheel wordt. Naast zonnepanelen en de thuisbatterij kiezen we daarom ook voor de laadpaal thuis en Soly Brain. We staan voor u klaar, en zetten in op een 100% duurzame toekomst. Ontdek meer over Soly.
Wat zijn de eigenschappen van een thuisbatterij?
 
De eigenschappen van een thuisbatterij hebben primair betrekking op de capaciteit, afmetingen en het formaat. De afmetingen en het formaat van een thuisbatterij verschillen op basis van het type batterij. Zo bestaan er thuisbatterijen ter grootte van een schoenendoos tot een thuisbatterij ter grootte van twee schoenendozen. De thuisbatterij wordt overigens op een ruimte-efficiënte plek geïnstalleerd, zodat u hier geen hinder van zult ondervinden.
Waarom is mijn opbrengst uit zonnepanelen lager bij hoge temperaturen?
 
Hoge temperaturen, veel zon en toch een lagere opbrengst uit uw zonnepaneleninstallatie? Dat klinkt vreemd, maar is niet geheel ongebruikelijk. Zonnepanelen zijn gebaat bij veel zonlicht, maar niet per se bij extreem hoge temperaturen. Dat heeft te maken met de functionaliteit. Het systeem heeft namelijk behoefte aan koelte en ventilatie om optimaal te renderen. Bij extreem hoge temperaturen kan het systeem de warmte moeilijk kwijt, waardoor de optimale opbrengst niet wordt behaald. We vertellen u hier meer over deze situatie.
Mijn zonnepanelen geven geen opbrengst weer, hoe komt dat?
 
Ziet u geen opbrengst van uw zonnepanelen in de monitoring-app? Dat kan diverse oorzaken hebben. Bij SolarEdge kan het liggen aan de storing, hier leest u daar meer over. Ook kan er sprake zijn van een probleem met uw omvormer. Ziet u ongewone lichtjes branden op de omvormer, en weet u niet waar dit aan kan liggen? Dan helpen onze adviseurs u graag. Wij adviseren u allereerst om het artikel over de SolarEdge storing goed door te nemen.
Kan ik de opbrengst van zonnepanelen ook monitoren?
 
Inzicht in de opbrengst van zonnepanelen én weten wanneer u zonne-energie effectief kunt inzetten. Daar maken we ons bij Soly sterk voor. Daarom kunt u in de Soly-monitoring-app alles volgen. Binnen de app voorzien we u bovendien van nuttige tips & tricks om het meeste uit uw zonnepaneleninstallatie te halen.
Heb ik garantie op de omvormer?
 
Op de omvormer voor zonnepanelen heeft u garantie. Deze garantie is tweeledig; u ontvangt garantie op een correcte installatie en werking van de omvormer door Soly, en daarnaast ontvangt u fabrieksgarantie voor de fabrikant van de omvormer. Deze fabrikanten betreffen SolarEdge of Enphase.
Moet ik een vergunning aanvragen voor de installatie van zonnepanelen?
 
Ja, u heeft een stedenbouwkundige vergunning nodig voor de installatie van zonnepanelen. Dit geldt namelijk als een grootschalige wijziging of verbouwing aan uw woning. Er geldt in Vlaanderen gelukkig wel een vergunningsvrijstelling voor de installatie van zonnepanelen op een schuin of plat dak. U dient dan wel aan de volgende voorwaarden te voldoen:
 • De zonnepanelen worden geïntegreerd in het dak
 • De zonnepanelen worden een aantal centimeters boven het dak gemonteerd
 • Voor een plat dak: de zonnepanelen worden niet hoger dan 1 meter boven de dakrand geïnstalleerd
 • Voor een schuin dak: de zonnepanelen liggen ongeveer in dezelfde helling als het dak
Voor meer informatie over de voorwaarden om zonnepanelen te installeren kunt u altijd contact opnemen met Soly.
Waar moet ik op letten als ik zonnepanelen huur?
 
Kiest u voor zonnepanelen huren, dan ziet uw investering er iets anders uit. De zonnepanelen worden 'kosteloos' voor u geïnstalleerd, waarna u een maandelijks bedrag betaalt voor het aflossen van het systeem. In feite heeft u een abonnement op de zon. Na 10 jaar heeft u drie keuzes: de zonnepaneleninstallatie tegen aantrekkelijke voorwaarden overnemen, de huurperiode verlengen of de zonnepanelen laten verwijderen. Ook kunt u binnen het huurconcept voor zonnepanelen het systeem tussentijds overnemen.
Waar moet ik op letten als ik zonnepanelen koop?
 
Wanneer u een voorkeur heeft voor zonnepanelen kopen, dan zorgt een eenmalige investering ervoor dat u 100% eigenaar wordt van de zonnepaneleninstallatie op het dak van uw woning. We adviseren u altijd te kijken naar de juiste prijs/kwaliteit verhouding. Daarnaast kunt u bij Soly de capaciteit van uw systeem bepalen aan de hand van uw stroomverbruik, waardoor u nu én in de toekomst minder afhankelijk wordt van het energienet. Binnen onze ZonneConfigurator kunt u een vrijblijvende offerte aanvragen voor zonnepanelen.
Thuisbatterij
Vragen over de thuisbatterij
Is er een thuisbatterij premie?
 
De premie voor de thuisbatterij liep tot 31 maart 2023. U komt zodoende niet meer in aanmerking voor een thuisbatterij premie. Heeft u voorafgaand aan 13 maart 2023 een offerte getekend voor de thuisbatterij en valt u binnen de voorwaarden van de premie? Dan heeft u nog 'gewoon' recht op de premie, en kunt u deze nog aanvragen tot uiterlijk 31 december 2023.
Heb ik een digitale meter nodig voor de thuisbatterij?
 
U heeft een digitale meter nodig om de thuisbatterij te laten plaatsen. Wilt u een thuisbatterij? Onthoud dan dat u een digitale meter nodig hebt. Heeft u deze nog niet? Dan kunt u de digitale meter aanvragen bij Fluvius. Door de grote vraag naar digitale meters is er sprake van een overbruggingstermijn tussen de aanvraag en definitieve plaatsing. Het verdient daarom aanbeveling om zo snel mogelijk actie te ondernemen, ook met het oog op de huidige premie op thuisbatterijen. Overigens kunt u de digitale meter ook nog na de installatie van de thuisbatterij en AREI-inspectie laten plaatsen (binnen 9 maanden).
Biedt Soly de thuisbatterij aan?
 
Ja, wij bieden momenteel een drietal thuisbatterijen aan. Voor meer informatie bezoekt u onze pagina: Thuisbatterij Soly.
Hoeveel laadcycli heeft een thuisbatterij?
 
De thuisbatterij heeft doorgaans een laadcyclus van 5.000 tot 10.000 (ont)ladingen. Laden en ontladen van de thuisbatterij zorgt overigens ook voor een klein beetje energieverlies, gemiddeld zo'n 3 tot 5 procent.
Wat is de opslagcapaciteit van de thuisbatterij?
 
De opslagcapaciteit van een thuisbatterij verschilt en is afhankelijk van het aantal zonnepanelen op uw dak. Bij Soly maken we gebruik van een thuisbatterij met de opslagcapaciteit 3,5 kWh, 7 kWh en 10,5 kWh.
Is er sprake van een terugverdientijd op de thuisbatterij?
 
Een thuisbatterij kopen betekent een flinke investering. Uiteraard is hier dan ook sprake van een zekere terugverdientijd. Omdat u de eigen opgewekte zonne-energie effectiever gebruikt, zult u nóg minder vaak een beroep hoeven doen op het energienet. Daardoor bespaart u veel geld. De terugverdientijd van een thuisbatterij is circa 6 jaar.
Wat is de prijs van een thuisbatterij?
 
De prijs van een thuisbatterij verschilt per type en omvang (capaciteit). Bij Soly maken we momenteel gebruik van drie verschillende batterijen bij zonnepanelen. Meer informatie over de prijzen van een thuisbatterij vindt u hier.
Hoe kies ik de beste thuisbatterij?
 
De beste thuisbatterij kiezen doet u op basis van uw systeem, de prijs, kwaliteit en capaciteit. We adviseren u altijd een thuisbatterij die is afgestemd op uw dagelijkse stroomverbruik en de capaciteit van uw zonnepaneleninstallatie. Ook houden we rekening met uw toekomstige stroomvraag. Zo heeft u altijd een systeem die meebeweegt met uw energiebehoefte.
Wat zijn de eigenschappen van een thuisbatterij?
 
De eigenschappen van een thuisbatterij hebben primair betrekking op de capaciteit, afmetingen en het formaat. De afmetingen en het formaat van een thuisbatterij verschillen op basis van het type batterij. Zo bestaan er thuisbatterijen ter grootte van een schoenendoos tot een thuisbatterij ter grootte van twee schoenendozen. De thuisbatterij wordt overigens op een ruimte-efficiënte plek geïnstalleerd, zodat u hier geen hinder van zult ondervinden.
Waar moet ik op letten als ik de thuisbatterij koop?
 
Wilt u een thuisbatterij kopen? Een uitstekende keuze! Zorg ervoor dat u rekening houdt met de capaciteit van de batterij, en pas deze aan op uw reële en verwachte stroomverbruik. Hierdoor betaalt u nooit te veel en heeft u voldoende ruimte over om energie op te slaan. De thuisbatterij moet dus bij voorkeur complementair zijn aan de zonnepaneleninstallatie op uw dak.
Wat zijn de voordelen van de thuisbatterij?
 
Met de thuisbatterij kunt u zonne-energie tijdelijk opslaan voor later gebruik. Het grote voordeel is te vinden in de efficiëntie van uw (duurzame) energieverbruik. Dankzij de thuisbatterij stijgt het effectieve gebruik van energie uit zonnepanelen van circa 35 procent zonder batterij voor zonnepanelen, naar liefst 70 tot 80 procent met de thuisbatterij.
Wat is een thuisbatterij?
 
Een thuisbatterij zorgt ervoor dat uw overschot aan opgewekte zonne-energie tijdelijk wordt opgeslagen, zodat u dat kunt gebruiken zodra uw zonnepanelen onvoldoende zonne-energie opwekken. Daarmee kunt u bijvoorbeeld 's avonds uw wasmachine en vaatwasser laten draaien. De thuisbatterij noemen we ook wel een thuisaccu.
Zonnnepanelen
Vragen over zonnepanelen
Hoe weet ik of mijn dak geschikt is voor zonnepanelen?
 
Of uw dak geschikt is voor zonnepanelen hangt af van meerdere factoren. Bijvoorbeeld of uw dak de constructie van zonnepanelen kan dragen, of uw dak voldoende zonlicht vangt en in hoeverre de dakbedekking geschikt is. We informeren u hier graag over. Bovendien kunt u ook zelf aan de slag om te checken of uw dak in aanmerking komt voor zonnepanelen. Maar hiervoor gebruik van onze vrijblijvende ZonneConfigurator.
Moet ik mijn zonnepaneleninstallatie periodiek laten controleren?
 
Wanneer uw zonnepanelen al langere tijd op het dak liggen, dan kan sprake zijn van enige slijtage en in het algemeen veroudering. Dat is op zichzelf nog niet gevaarlijk, en een periodieke controle op zonnepanelen is dan ook niet nodig. Valt uw zonne-energie opbrengst wel erg ver terug ten opzichte van de verwachting? Dan kunt u ons altijd bereiken voor meer informatie en ondersteuning.
Binnen welke periode worden mijn zonnepanelen geïnstalleerd?
 
Zoals u wellicht al heeft gemerkt of gelezen, is er sprake van een enorme groei van het aantal huishoudens dat zonnepanelen wil laten installeren. Die groeiende vraag is positief, maar kent ook een keerzijde. De periode tussen het accepteren van de offerte en de installatie van zonnepanelen duurt soms iets langer. Dit geldt overigens voor alle leveranciers van zonnepanelen in België. We zullen u bij Soly zo goed mogelijk informeren over het traject tussen het accepteren van de offerte en de daadwerkelijke installatie, zodat u weet waar u aan toe bent.
Heb ik bij Soly garantie op mijn zonnepanelen?
 
Bij Soly heeft u recht op verschillende garanties voor zonnepanelen. Wij hebben hier een speciale pagina voor gemaakt, waarop u alle garantievormen in één overzicht kunt terugvinden. Bij de garantie op zonnepanelen kan het gaan om fabrieksgarantie op het product, en garanties die betrekking hebben op de installatie en functionaliteit van zonnepanelen.
Wat zijn de voordelen van zwarte zonnepanelen?
 
Zonnepanelen verschillen per fabrikant. Dat is ook de reden waarom u soms blauwe zonnepanelen ziet liggen, en een andere keer weer zwarte zonnepanelen. Het voordeel van zwarte zonnepanelen is vooral te vinden in de hogere opbrengst per vierkante meter én meer opbrengst bij directe inval van zonlicht. Dit komt dan weer doordat de monokristallen zonnecellen in een fijne lijn, waardoor ze meer zonne-energie opwekken ten opzichte van polykristallen zonnecellen. Daarnaast passen zwarte zonnepanelen ook qua uitstraling beter de meeste daken. De zwarte zonnepanelen zorgen hier voor een prettige en nette afwerking.
Hoe bepaal ik hoeveel zonnepanelen ik nodig heb?
 
Het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft is afhankelijk van uw huidige stroomvraag, maar misschien nog wel belangrijker: uw toekomstige stroomverbruik. De vraag naar stroom groeit, bijvoorbeeld omdat we elektrisch koken of de elektrische auto thuis willen opladen. Daarom adviseren we u ook uw stroomverbruik ruim in te schatten, zodat de capaciteit van uw zonnepaneleninstallatie goed zal matchen met uw stroomverbruik in de toekomst.
Moet ik een vergunning aanvragen voor de installatie van zonnepanelen?
 
Ja, u heeft een stedenbouwkundige vergunning nodig voor de installatie van zonnepanelen. Dit geldt namelijk als een grootschalige wijziging of verbouwing aan uw woning. Er geldt in Vlaanderen gelukkig wel een vergunningsvrijstelling voor de installatie van zonnepanelen op een schuin of plat dak. U dient dan wel aan de volgende voorwaarden te voldoen:
 • De zonnepanelen worden geïntegreerd in het dak
 • De zonnepanelen worden een aantal centimeters boven het dak gemonteerd
 • Voor een plat dak: de zonnepanelen worden niet hoger dan 1 meter boven de dakrand geïnstalleerd
 • Voor een schuin dak: de zonnepanelen liggen ongeveer in dezelfde helling als het dak
Voor meer informatie over de voorwaarden om zonnepanelen te installeren kunt u altijd contact opnemen met Soly.
Waar moet ik op letten als ik zonnepanelen huur?
 
Kiest u voor zonnepanelen huren, dan ziet uw investering er iets anders uit. De zonnepanelen worden 'kosteloos' voor u geïnstalleerd, waarna u een maandelijks bedrag betaalt voor het aflossen van het systeem. In feite heeft u een abonnement op de zon. Na 10 jaar heeft u drie keuzes: de zonnepaneleninstallatie tegen aantrekkelijke voorwaarden overnemen, de huurperiode verlengen of de zonnepanelen laten verwijderen. Ook kunt u binnen het huurconcept voor zonnepanelen het systeem tussentijds overnemen.
Wat zijn zonnepanelen?
 
Een zonnepaneel is een paneel dat is opgebouwd uit zonnecellen. Deze zonnecellen zijn in staat zonne-energie op te wekken bij de blootstelling aan zonlicht. We noemen dit het fotovoltaïsch effect; zonlicht omzetten naar elektriciteit. Dankzij zonnepanelen maken steeds meer huishoudens en bedrijven gebruik van duurzame zonne-energie, en dus minder van energie uit fossiele brandstoffen. Zonnepanelen worden doorgaans geïnstalleerd op het dak van woningen of bedrijven. We zien daarnaast steeds vaker zonneweides. Dit zijn zonneparken die op het land worden geplaatst. Bij Soly kiezen we er echter bewust voor dit niet aan te bieden.
Mileu
Vragen over het milieu
Zijn zonnepanelen recyclebaar?
 
Goed nieuws! Zonnepanelen zijn volledig recyclebaar. Het hoofdbestanddeel van zonnepanelen is silicium. Dit is een uniek mineraal dat haar werking niet verliest, en om die reden oneindig gebruikt kan worden. Ook het glas en aluminium van zonnepanelen zijn eenvoudig te scheiden en daarna opnieuw te gebruiken. Dat maakt zonnepanelen extra duurzaam.
Financieel
Vragen over financiën
Is er sprake van een terugverdientijd op de thuisbatterij?
 
Een thuisbatterij kopen betekent een flinke investering. Uiteraard is hier dan ook sprake van een zekere terugverdientijd. Omdat u de eigen opgewekte zonne-energie effectiever gebruikt, zult u nóg minder vaak een beroep hoeven doen op het energienet. Daardoor bespaart u veel geld. De terugverdientijd van een thuisbatterij is circa 6 jaar.
Wat is de prijs van een thuisbatterij?
 
De prijs van een thuisbatterij verschilt per type en omvang (capaciteit). Bij Soly maken we momenteel gebruik van drie verschillende batterijen bij zonnepanelen. Meer informatie over de prijzen van een thuisbatterij vindt u hier.
Waarom is energie terugleveren minder efficiënt dan zelf verbruiken?
 
Zodra u energie terug injecteert op het energienet, dan komt u in aanmerking voor een injectievergoeding. Interessant, maar nog niet zo interessant als het zelf verbruiken van zonne-energie. Het injectietarief (vergoeding) voor zonne-energie dat u levert aan het energienet is namelijk lager dan de omgekeerde weg; wanneer u energie afneemt van het energienet. Zodra u dus onvoldoende zonne-energie opwekt en energie moet afnemen van het net, dan bent u financieel minder goed uit. Zo efficiënt mogelijk gebruik maken van uw eigen zonne-energie is dan ook belangrijk. Om dit te stimuleren kunt u kiezen voor de thuisbatterij van Soly. De volgende stap naar een duurzame toekomst.
Kan ik beter zonnepanelen kopen of huren?
 
Zonnepanelen helpen u overstappen naar duurzame energie en zorgen ervoor dat u geld gaat besparen. Wilt u zonnepanelen op uw dak? Dan kunt u bij Soly kiezen tussen huren en kopen. Wat voor u de beste optie is, is afhankelijk van uw situatie. We zullen kort de voordelen van beide concepten bespreken. Voordelen zonnepanelen kopen Door zonnepanelen te kopen wordt u vanaf de eerste dag volledig eigenaar van het systeem. Het is een eenmalige investering met een korte terugverdientijd. Na de investering profiteert u voor de volle 100% van zonne-energie van eigen dak. Zo bespaart u na de installatie veel geld, omdat u minder afhankelijk bent van het kostbare energienet. Bovendien bent u duurzaam bezig! Voordelen zonnepanelen huren Kiest u voor het huren van zonnepanelen, dan blijft Soly voor een periode van 10 jaar eigenaar van de zonnepaneleninstallatie. Een groot voordeel is wel dat we voor u de zonnepanelen kosteloos op het dak installeren. Daarna profiteert u van alle voordelen van zonnepanelen, en betaalt u een vast (laag) maandbedrag voor de huur van de installatie.
Wat is de vergoeding voor het terug injecteren van stroom op het energienet?
 
Het injectietarief voor zonne-energie dat aan het energienet wordt teruggeleverd verschilt per leverancier en is eveneens afhankelijk van de capaciteit van het systeem. Voor een systeem tot 4 kWp bedraagt de vergoeding voor terug injecteren op het net 150 euro per kWp. Voor een systeem van 4 tot 6 kWp is die vergoeding 75 euro per kWp tot een maximum van 750 euro per jaar.
Kan ik zonne-energie terug injecteren op het energienet?
 
Zodra u zonnepanelen op het dak heeft liggen, zult u zonne-energie gaan opwekken. Niet alle stroom die uw zonnepanelen opwekken gebruikt u (direct) zelf. Dat betekent dat u op momenten te maken hebt met overtollige stroom. Die overtollige stroom mag u injecteren op het energienet. U ontvangt hiervoor een vergoeding in de vorm van het injectietarief dat wordt gehanteerd.
Bestaat er een premie voor zonnepanelen?
 
Uitsluitend in 2023 kunt u nog gebruik maken van een premie op zonnepanelen. Daarvoor dient u aan een aantal voorwaarden te voldoen. Informatie Fluvius:
 • Datum indienstname ligt na 1/1/2022
 • Er moet een digitale meter aanwezig zijn op het installatie-adres
 • Enkel voor nieuwe installaties met een omvormervermogen ≤ 10 kVA
 • De zonnepanelen moeten door een aannemer geplaatst worden.
 • Deze aannemer beschikt over een certificaat van bekwaamheid (RESCERT) of laat de geplaatste installatie valideren/controleren door een persoon die hierover beschikt.
 • De zonnepanelen moet je op het dak van een gebouw plaatsen
 • De zonnepanelen mogen niet geïnstalleerd worden op asbesthoudende dakbekleding of een asbesthoudend onderdak.
 • Premie is éénmalig
Het maximale premiebedrag is daarnaast 750 euro.
Hoeveel geld kan ik besparen met zonnepanelen?
 
Zonnepanelen zorgen voor duurzame, groene energie, en zijn daarom altijd een goede keuze. Veel mensen zullen evenwel ook kijken naar het financiële aspect. Logisch! Dankzij zonnepanelen kunt u jaarlijks honderden euro's besparen, afhankelijk van de omvang van de zonnepaneleninstallatie. Voor een goede indicatie van uw toekomstige besparing op zonnepanelen kunt u vrijblijvend gebruik maken van onze ZonneConfigurator.
Waar moet ik op letten als ik zonnepanelen koop?
 
Wanneer u een voorkeur heeft voor zonnepanelen kopen, dan zorgt een eenmalige investering ervoor dat u 100% eigenaar wordt van de zonnepaneleninstallatie op het dak van uw woning. We adviseren u altijd te kijken naar de juiste prijs/kwaliteit verhouding. Daarnaast kunt u bij Soly de capaciteit van uw systeem bepalen aan de hand van uw stroomverbruik, waardoor u nu én in de toekomst minder afhankelijk wordt van het energienet. Binnen onze ZonneConfigurator kunt u een vrijblijvende offerte aanvragen voor zonnepanelen.
Laadpaal thuis
Vragen over de laadpaal thuis
Wat is de actieradius van een elektrische auto?
 
Elke elektrische auto beschikt over een accu die u moet opladen. De actieradius omschrijft het aantal kilometers dat u kunt rijden op een volledig opgeladen accu. Houdt u er wel rekening mee dat snelheid, rijstijl, heuvels of bergen en de buitentemperatuur invloed hebben op het al dan niet sneller leeglopen van de accu. Een rustige rijstijl, een beperkte constante snelheid en een voorverwarmde auto in de winter zorgen voor een grotere actieradius.
Hoe werkt het elektrisch laden?
 
Onze laadpaal voor thuis heeft een laadvermogen van 7,4en 22 kW. In het voorbeeld van een 22 kW laadpaal en een auto met een accucapaciteit van 58 kW kunt u daarmee in 3-4 uur volledig zijn opgeladen. Tijdens het opladen wordt loadbalancing toegepast, zodat je zonder problemen meerdere zware apparaten tegelijk kunt aanzetten. Onderweg kunt u met onze laadpas bij ruim vrijwel ieder publiek- en snellaadpunt terecht, verspreid door heel Europa. U kunt kiezen voor vaste tarieven per kWh voor standaard en snel laden of u betaalt de tarieven van de exploitant van het laadpunt.
Is elektrisch laden duurzaam?
 
Over elektrisch rijden doen veel verhalen de ronde. Hoe zit het bijvoorbeeld met de productie van de accu's en wat gebeurt er met de accu na het einde van de levenscyclus? Feit is dat elektrisch rijden een stuk schoner is dan rijden met een conventionele auto met verbrandingsmotor. Dit heeft te maken met het simpele gegeven dat een elektrische auto tijdens het rijden geen CO2 en stikstof uitstoot en je fijnstofuitstoot fors afneemt. Wij kiezen er met de laadpaal thuis voor om uitsluitend zonne-energie te leveren afkomstig van onze eigen zonnedaken in Nederland. Zo ben je altijd 100% verzekerd van een duurzame rit.
Waarom een laadpaal thuis?
 
De plek waar u uw elektrische oplaadt maakt een enorm verschil in de kosten. Het opladen van een elektrische auto thuis of op de zaak is altijd voordeliger dan publiek laden. Daar komt bij dat het aantal elektrische auto's snel toeneemt, waardoor de druk op publieke laadpunten hoger is geworden, zeker gedurende de spits. Met uw eigen laadpaal thuis bent u verzekerd van een plekje en niet afhankelijk van openbare laadpunten. En dat is niet alleen prettig, maar ook voordelig.
Brain
Hoe wordt de Soly Brain® geïnstalleerd?
 
De Soly Brain® wordt via een ethernetkabel aangesloten op uw router en dus op het internet. Vervolgens zorgt hij voor het netwerk en de besturing van uw PV-systeem, thuisbatterij, laadpaal en warmtepomp via lokale of cloud gebaseerde interfaces.
Kan ik de Soly Brain® ook los kopen?
 
U kunt de Soly Brain® momenteel niet los kopen. Zodra u zonnepanelen, een thuisbatterij of een laadpaal van Soly aanschaft, wordt de Soly Brain® echter standaard geïnstalleerd.
Welke apparaten zijn op dit moment compatibel met de Soly Brain®?
 
Op dit moment kan de Soly Brain® de volgende merken omvormers en thuisbatterijen aansturen:
 • Growatt
 • Enphase
 • Sungrow
 • SMA
 • Fronius
Niet alle modellen van de bovenstaande merken worden ondersteund door de Soly Brain®. We informeren u hier graag over.
Wat gebeurt er als mijn internetverbinding wegvalt?
 
Doordat de Soly Brain® met een ethernetkabel is aangesloten is de verbinding altijd stabiel en bent u niet afhankelijk van signaalsterktes. Mocht de verbinding worden verbroken door een internetstoring, dan blijft uw hardware volledig functioneel. De Soly Brain® maakt dan automatisch weer verbinding met internet als de storing is verdwenen.

Bereken hoeveel zonnepanelen u opleveren!

Gratis en vrijblijvend