Duurzaam één-tweetje

Zonnepanelen en thuisbatterij

Zodra u stroom opwekt met zonnepanelen, dan staat u te boek als kleine producent van zonne-energie. Goed bezig! Naast dat u bespaart op uw energierekening, bent u ook nog eens heel duurzaam bezig. Mogelijk bent u in staat om meer zonne-energie op te wekken dan u verbruikt. In dat geval wordt het overschot aan stroom terug geleverd aan het elektriciteitsnet. Zonde? Dat vinden wij ook. Daarom kunt u bij ons kiezen voor zonnepanelen in combinatie met de thuisbatterij, en dat levert u veel voordelen op.

Informatie

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij of thuisaccu maakt het mogelijk om het overschot aan opgewekte stroom tijdelijk op te slaan. Deze energie kunt u vervolgens gebruiken op momenten dat uw zonnepanelen te weinig energie opwekken, zoals in de avonduren. Daarmee haalt u écht alles uit zelf opgewekte energie, en dat is wel zo duurzaam. Profiteer van alle voordelen van de Thuisbatterij.

Hoe groot is een thuisbatterij?
De thuisbatterij is qua omvang te vergelijken met de gasketel of een kleine wasmachine. De thuisaccu wordt, omwille van de omvang en functie, bij voorkeur geplaatst op een koele en ruime locatie, zoals in de garage. Hoe zit het met de capaciteit van een thuisbatterij? Momenteel zijn thuisbatterijen een behoorlijke investering. Voor inwoners van Vlaanderen is tot 1 april 2023 wel een premie op thuisbatterijen beschikbaar, waardoor deze investering financieel aantrekkelijk is. We baseren ons daarom altijd op de meest gunstige kosten-baten analyse. Per kiloWattpiek (kWp) van de zonnepanelen installatie raden we daarom aan de batterij van 1 tot 1,5 kWh te voorzien. Stel dus dat de zonnepanelen installatie 6 kWp capaciteit kent, dan kiezen we voor een 8 kWh thuisbatterij.

Opbrengst

Is de thuisbatterij met zonnepanelen rendabel?

Twijfelt u over het nut van de thuisbatterij en vindt u de prijs momenteel nog te hoog? We begrijpen dat. De thuisaccu is een aanvulling op uw zonnepanelen en zorgt voor de opslag van zonne-energie die u niet direct zelf hoeft te gebruiken. En omdat het aanbod van thuisbatterijen momenteel nog niet erg hoog is, kwam u in 2023 nog in aanmerking voor een premie op de thuisbatterij. Dat is in 2024 niet meer het geval. Wel is inmiddels berekend dat de investering in de thuisbatterij zichzelf – ook zonder premie – binnen een respectabel aantal jaren terugverdient.

Installatie

Hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak?

Wilt u precies weten hoeveel zonnepanelen op uw dak passen? Ook dat komt u te weten na het invullen van de ZonneConfigurator. Op basis van uw voorkeur nemen onze adviseurs vrijblijvend contact met u op. Hierin gebruiken we een super handige online tool, waarin we op afstand de ruimte op het dak en het aantal mogelijke zonnepanelen kunnen berekenen. We adviseren u graag over de mogelijkheden en geven een transparant advies over de toegevoegde waarde van een thuisbatterij in uw persoonlijke situatie.

Combinatie

Duurzaam besparen

Of u nu kiest voor zonnepanelen kopen of zonnepanelen huren: het staat aan de basis van de duurzame besparing waar u binnenkort, of nu al, de vruchten van plukt. Overweegt u een thuisbatterij te kopen? Dan doet u dit altijd in combinatie met zonnepanelen. Het overschot aan opgewekte stroom uit zonnepanelen kunt u dan opslaan met de thuisbatterij. Binnen onze ZonneConfigurator vult u heel eenvoudig uw huidige stroomverbruik in, en ziet op basis van het gekozen aantal zonnepanelen hoeveel stroom u in één jaar gaat opwekken. Dit maakt het potentiële overschot aan zonne-energie inzichtelijk, op basis waarvan u kunt besluiten tot een thuisbatterij. Rendabiliteit is hierin key.

Prijs zonnepanelen en thuisbatterij berekenen

De gemiddelde prijs voor een thuisbatterij ligt tussen de € 4.000 en € 7.500, exclusief premie en omvormer. Momenteel wordt vanuit de Vlaamse regering een premie toegekend aan de aankoop van een thuisbatterij, evenals voor zonnepanelen. Dat zorgt ervoor dat de combinatie van zonnepanelen en de thuisbatterij ook nu al interessant is.

Wilt u de zonnepanelen kopen of huren in combinatie met een thuisbatterij, dan profiteert u bij Soly van aanzienlijke voordelen. In onze ZonneConfigurator ziet u direct het totaalbedrag uit het aantal gekozen zonnepanelen inclusief de thuisbatterij. Hierdoor weet u precies wat de kosten zijn en wat uw verwachte opbrengsten zullen worden. Wel zo makkelijk! U regelt alles online bij Soly.

Opbrengst zonnepanelen met thuisbatterij

Kiest u voor de combinatie zonnepanelen en de thuisbatterij, dan spreken we niet direct over ‘opbrengst’. Toch is de thuisbatterij financieel aantrekkelijk, hoe komt dat? Overdag kunnen zonnepanelen een fluctuerend aantal kWh opwekken. Wanneer u overdag niet thuis bent, en dus minder gebruik maakt van elektronica, dan zult u een energie-overschot hebben. Dit overschot aan opgewekte zonne-energie wordt opgeslagen in de thuisaccu of thuisbatterij.

Wanneer u ’s avonds thuiskomt, dan gaat u wél gebruikmaken van elektronica, maar zullen de zonnepanelen doorgaans geen zonne-energie opwekken. Om dit te corrigeren hoeft u niet direct gebruik te maken van het elektriciteitsnet, en kunt een beroep doen op de thuisbatterij. Daarmee bespaart u geld. Hoe hoog die besparing dankzij de zonnepanelen en thuisbatterij is, dat hangt onder andere af van de dagopbrengst, het verbruik en de capaciteit van zowel de zonnepanelen als thuisbatterij. Uw voordeel berekenen? Dat kan met onze ZonneConfigurator.

Modulair systeem
Wist u overigens dat de installatie van zonnepanelen en de thuisbatterij modulair zijn? Dat betekent dat u de gekozen installatie op elk gewenst kunt uitbreiden met extra modules. Heeft u momenteel 8 zonnepanelen, maar wilt u uitbreiden naar 12? Dat kan! Ook kunt u aan de thuisaccu losse modules toevoegen, bijvoorbeeld wanneer de uitbreiding van de zonnepanelen installatie daarom vraagt.

Vraag een offerte aan voor de thuisbatterij

    Kennisbank

    Achtergrond

    Wilt u graag eerst meer informatie ontvangen over de thuisbatterij, zonnepanelen of iets anders? Dat begrijpen we heel goed. We hebben de meest gestelde vragen van onze klanten al voorzien van een antwoord in de kennisbank. Bekijk snel of uw vraag (en antwoord) hier ook tussen staat.
    Hoe worden de nieuwe nettarieven berekend?
    Op 1 januari 2023 is onze energiefactuur op een andere manier berekend. Niet iedere Vlaming is even goed bekend met de nieuwe rekenmethode die schuilgaat achter de nettarieven.
    Hoeveel CO₂-uitstoot bespaart u met zonnepanelen?
    Wie kiest voor zonnepanelen geniet van verschillende voordelen. Zo bespaart u onder andere op de maandelijkse energiekosten én reduceert u uw CO2-uitstoot.
    Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
    “Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?” Het is een bekende vraag die men zichzelf stelt voorafgaand aan het kopen of huren van zonnepanelen. Wij vertellen u graag meer.

    Kom in contact

    Wilt u meer weten over de combinatie zonnepanelen en de thuisbatterij, of heeft u een meer algemene vraag? Wij helpen u graag.