Categorie:

Zonnepanelen
Knowledge base

Zonnepanelen voor een airco

Heeft u in de zomer ook altijd last van de warmte die in uw woning blijft hangen? Dan bent u niet alleen. Om dit probleem te tackelen nemen steeds meer mensen een airco in huis. Dankzij de airco kunt u eenvoudig en snel ruimtes in uw huis verkoelen. Er is één keerzijde: de airco slurpt nogal wat energie. Dankzij zonnepanelen kunt u de hogere stroomvraag deels of volledig compenseren. Hoeveel zonnepanelen heeft u nodig om uw airco in de zomer te laten draaien?

Duurzame afkoeling in de zomer

Zonnepanelen voor een airco

Heeft u in de zomer ook altijd last van de warmte die in uw woning blijft hangen? Dan bent u niet alleen. Om dit probleem te tackelen nemen steeds meer mensen een airco in huis. Dankzij de airco kunt u eenvoudig en snel ruimtes in uw huis verkoelen. Er is één keerzijde: de airco slurpt nogal wat energie. Dankzij zonnepanelen kunt u de hogere stroomvraag deels of volledig compenseren. Hoeveel zonnepanelen heeft u nodig om uw airco in de zomer te laten draaien?

Verbruik airco in de zomer

Moderne airco’s kunnen uw woning zowel afkoelen als opwarmen, en zo fungeren als alternatief voor de centrale verwarming. We gaan bij de bepaling van de stroomvraag echter uit van één element van de airco: afkoelen in de zomer. Het aantal zonnepanelen dat u nodig hebt voor airconditioning in de zomer is afhankelijk van meerdere factoren:

  1. Energieverbruik airco: voordat u een airco aankoopt, is het verstandig om goed te kijken naar het energieverbruik van de airco. Het energieverbruik staat thans aangegeven in Watt (W) of kiloWatt (kW). We gaan voor het gemak uit van een airco met als vermogensverbruik 1,5 kW.
  2. Dagelijks energieverbruik: voor het afkoelen van een ruimte in huis kunt u de airco een hele dag op laag vermogen aan laten staan. Een moderne airco verbruikt ongeveer 1 kWh per uur. Stel dat uw airco in totaal 8 uur per dag ‘aan’ staat, dan is het verbruik 1 kW x 8 = 8 kWh.

Stel dat u de airco vanaf de maand mei tot eind augustus iedere dag 8 uur aan zet, dan ligt het stroomverbruik van de airco in totaal op: 123 dagen x 8 kWh = 984 kWh.

*Let op: dit betreft een rekenvoorbeeld. Hieraan zijn geen rechten te ontlenen.

Aantal zonnepanelen voor airco

Met de hierboven benoemde gegevens kunnen we aan de slag met de bepaling van het aantal zonnepanelen dat u naar verwachting nodig heeft. Hierbij is het belangrijk om op te merken dat het vermogen en rendement van zonnepanelen afhankelijk is van de leverancier. Met name het piekvermogen van een zonnepaneel, uitgedrukt in Wattpiek (Wp), is bepalend voor het resultaat van uw zonnepanelen per jaargang.

Wilt u uitsluitend ‘afkoelen’ met de airco, dan heeft u tenminste 3 zonnepanelen nodig om een (extra) verbruik van 984 kWh te compenseren. Dit komt overeen met het rendement van één zonnepaneel van 378,4 kWh (430 Wp x 0,88 (gemiddeld rendement) = 378,4 kWh per jaar). Wilt u de airco ook buiten het zomerseizoen gebruiken, bijvoorbeeld om uw woning te verwarmen, dan ligt uw stroomverbruik doorgaans een stuk hoger. U heeft dan logischerwijs ook meer zonnepanelen nodig.

Bereken hoeveel zonnepanelen u opleveren!

Gratis en vrijblijvend
Duurzaamheid

Tips om te besparen op uw energieverbruik

Wilt u optimaal profijt van uw airco in de zomer, en toch energiezuinig bezig zijn? Ontdek onze tips om met airco te besparen op uw energie:

  • Vermogen airco: kies voor een airco die past bij de ruimte in uw woning. Moet u een kleinere ruimte afkoelen? Dan is een lager vermogen in feite voldoende;
  • Gewenste temperatuur: bepaal zelf uw gewenste binnenklimaat. Stel dat temperatuur van de airco niet lager in dat noodzakelijk om energie te besparen;
  • Energielabel airco: kijkt u ook kritisch naar het energielabel van de airco. Een hoger energielabel laat zien dat de airco – binnen haar productgroep – toch nog energiezuinig kan zijn, en
  • Sluipverbruik: zorg ervoor dat u de airco uit zet als u niet thuis bent. Sluipverbruik is één van de grootste factoren in het sluipverbruik. Hiervoor geldt in feite hetzelfde als de verlichting in huis.

Waarom geen all-season airco?
Steeds meer huishoudens kiezen voor een all-season airco, waarmee u de woning zowel kunt afkoelen als opwarmen in alle jaargetijden. Dat heeft een belangrijk nadeel: het opwarmen van een woning kost de airco veel energie. En omdat de opbrengst van uw zonnepanelen in de winter lager ligt, kunt u het hogere verbruik van de airco feitelijk niet compenseren. Dat betekent dat u noodgedwongen vaak toch nog een beroep moet doen op het energienet.

Dat ligt in de zomer anders. Uw zonnepanelen zijn dan doorgaans aan het ‘overcompenseren’. Dat betekent dat u in de praktijk vaak een overschot aan zonne-energie opwekt (stroomvraag is lager, rendement is hoger). Ondanks dat u dat deel van de groene energie kunt terug injecteren op het net, en hiervoor een compensatie ontvangt, is zelf verbruiken voor de airco een prima oplossing. Zo investeert u in extra comfort en bent u nog grotendeels onafhankelijk van het energienet.

Kom in contact

Wilt u graag met iemand van Soly spreken over de mogelijkheden van zonne-energie op uw adres? Bezoek onze contactpagina.