Berekening
Nettarief op basis van netbelasting
We maken met zijn allen steeds meer gebruik van elektriciteit, vaak als alternatief voor verouderde energie uit fossiele brandstoffen. Op zichzelf is dat dus uitstekend. Het zijn belangrijke stappen richting een meer duurzame toekomst. Die extra stroomvraag heeft echter een keerzijde; het energienet raakt langzaamaan steeds verder belast. En dat heeft gevolgen voor de (nu nog) beperkte capaciteit van datzelfde energienet. Zaak dus om bewuster om te gaan met ons eigen energieverbruik.
Om die reden is het nettarief opnieuw geformuleerd. Waar het nettarief voorheen heel simpel was gebaseerd op de netto hoeveelheid energie die u verbruikte, is daar nu een factor bijgekomen: de hoeveelheid energie die u tegelijk verbruikt. Heeft u (on)bewust wel eens de vaatwasser, wasmachine en EV-oplader tegelijk draaien, dan veroorzaakt u een hoge piek in het energieverbruik. Die hoge piek wordt meegenomen in uw persoonlijke nettarief. We noemen dit het capaciteitstarief. Het capaciteitstarief bedraagt naar verwachting circa 7% van uw volledige energiefactuur.
Zonne-energie
Nieuwe nettarief en zonnepanelen
Bent u eigenaar van zonnepanelen? Dan is het nieuwe nettarief ook bij u van toepassing. Wel geldt er een iets andere situatie, afhankelijk van de vraag of u een digitale of klassieke meter heeft.
Klassieke meter
Heeft u zonnepanelen én een terugdraaiende meter? Dan betaalt u het prosumententarief. Dit is de vergoeding die u als eigenaar van zonnepanelen mét een terugdraaiende teller sinds 2015 betaalt voor het niet-gemeten gedeelte van uw gebruik van het distributienet. Dit tarief verschilt per netgebied. Sinds 1 juli 2022 wordt het prosumententarief per maand berekend.
Digitale meter
Heeft u een digitale meter, dan betaalt u het nettarief op basis van uw werkelijke afname. Dit is de netto-afname van elektriciteit van het energienet, na het verrekenen van de hoeveel stroom die u terug injecteert op het net.