Categorie:

Algemeen
Knowledge base

Vlaamse provincie met de meeste zonuren

Voor wie eigenaar is van zonnepanelen, was 2022 een uitstekend jaar. Zelden genoten we van zoveel zonuren in zo’n korte tijd. En dat betekent dat u als eigenaar van zonnepanelen meer energie hebt opgewekt, zoals u wellicht al had gesignaleerd vanuit uw monitoring app. Wist u dat er, als we kijken naar een meerjarig gemiddelde, grote regionale verschillen bestaan in het aantal zonuren binnen Vlaanderen? Ontdek welke Vlaamse regio gemiddeld genomen het meest profiteert van de zon.

Gemiddeld aantal zonuren per jaar in Vlaanderen

Vlaanderen kent gemiddeld zo’n 1.550 zonuren per jaar. Dat is circa 19% van de tijd, en dus niet heel veel. Voor een belangrijk deel heeft dat te maken met het zeeklimaat van België. Dit klimaat staat bekend om haar milde winters en wisselvallige zomers. Het hele jaar door kan neerslag vallen, en dus is het relatief vaak bewolkt. Het gemiddelde van 1.550 zonuren per jaar wil echter niet zeggen dat iedere regio evenveel profiteert van de zon. Er bestaan grote regionale verschillen, waardoor de opbrengst van zonnepanelen in Antwerpen flink kan verschillen van Oost-Vlaanderen.

In onze Instagram Story vroegen we u: Welke Vlaamse regio heeft de meeste zonuren per jaar?

Meer dan de helft (55%) van de respondenten wist de vraag goed te beantwoorden. Het antwoord is West-Vlaanderen. In algemene zin geldt: hoe dichter bij de kust, hoe hoger het aantal zonuren.

Regio

Grote regionale verschillen in zonuren

Tussen de verschillende provincies in Vlaanderen bestaan relatief grote verschillen in het gemiddeld aantal zonuren. Een huishouden langs de kust profiteert gemiddeld genomen van 100 extra zonuren ten opzichte van een huishouden verder landinwaarts. Dat kan onder de streep een flinke impact hebben op de opbrengst van zonnepanelen. Op een bewolkte dag zullen uw zonnepanelen dankzij diffuus licht alsnog zonne-energie opwekken, maar die opbrengst ligt lager dan op een zonnige dag.

Correlatie

Zonuren en de opbrengst zonnepanelen

In hoeverre is er sprake van een directe correlatie tussen het aantal zonuren en de opbrengst van zonnepanelen? Vanzelfsprekend hebben zonnepanelen behoefte aan zonneschijn en zorgt dit voor de hoogste efficiency. Echter, er zijn meer factoren van invloed op de opbrengst van zonnepanelen, zoals de Wattpiek van een zonnepaneel en het jaargetijde waarin de zon het vaakst schijnt. Een lagere Wattpiek zorgt voor een minder hoge opbrengst, terwijl het effect van meer zonuren in de wintermaanden ook kleiner is ten opzichte van extra zonuren in de zomer.

Bereken hoeveel zonnepanelen u opleveren!

Gratis en vrijblijvend
Kennisbank

Zonnige informatie

Heeft u een vraag over zonnepanelen of een algemene vraag over de mogelijkheden van Soly Belgium? In onze kennisbank hebben we een aantal vragen al uitgebreid beantwoord. Misschien uw vraag ook wel.
cards knowhow icon icon
Zonnepanelen op een dakkapel, kan dat?
Veel Belgische woningen hebben een dakkapel en overwegen om hier zonnepanelen op te installeren. Is dat nou wel of niet een goede keuze?
cards knowhow icon icon
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
“Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?” Het is een bekende vraag die men zichzelf stelt voorafgaand aan het kopen of huren van zonnepanelen.
cards knowhow icon icon
Hoeveel CO₂-uitstoot bespaart u met zonnepanelen?
Wie kiest voor zonnepanelen geniet van verschillende voordelen. Zo bespaart u onder andere op de maandelijkse energiekosten. Hoe zit dat met uw CO2-uitstoot?

Kom in contact

Heeft u het antwoord op uw vraag nog niet gevonden binnen onze kennisbank? Dan helpen onze adviseurs u natuurlijk graag verder!
contact image