Gemiddeld aantal zonuren per jaar in Vlaanderen
Vlaanderen kent gemiddeld zo’n 1.550 zonuren per jaar. Dat is circa 19% van de tijd, en dus niet heel veel. Voor een belangrijk deel heeft dat te maken met het zeeklimaat van België. Dit klimaat staat bekend om haar milde winters en wisselvallige zomers. Het hele jaar door kan neerslag vallen, en dus is het relatief vaak bewolkt. Het gemiddelde van 1.550 zonuren per jaar wil echter niet zeggen dat iedere regio evenveel profiteert van de zon. Er bestaan grote regionale verschillen, waardoor de opbrengst van zonnepanelen in Antwerpen flink kan verschillen van Oost-Vlaanderen.
In onze Instagram Story vroegen we u: Welke Vlaamse regio heeft de meeste zonuren per jaar?
Meer dan de helft (55%) van de respondenten wist de vraag goed te beantwoorden. Het antwoord is West-Vlaanderen. In algemene zin geldt: hoe dichter bij de kust, hoe hoger het aantal zonuren.
Regio
Grote regionale verschillen in zonuren
Tussen de verschillende provincies in Vlaanderen bestaan relatief grote verschillen in het gemiddeld aantal zonuren. Een huishouden langs de kust profiteert gemiddeld genomen van 100 extra zonuren ten opzichte van een huishouden verder landinwaarts. Dat kan onder de streep een flinke impact hebben op de opbrengst van zonnepanelen. Op een bewolkte dag zullen uw zonnepanelen dankzij diffuus licht alsnog zonne-energie opwekken, maar die opbrengst ligt lager dan op een zonnige dag.
Correlatie
Zonuren en de opbrengst zonnepanelen
In hoeverre is er sprake van een directe correlatie tussen het aantal zonuren en de opbrengst van zonnepanelen? Vanzelfsprekend hebben zonnepanelen behoefte aan zonneschijn en zorgt dit voor de hoogste efficiency. Echter, er zijn meer factoren van invloed op de opbrengst van zonnepanelen, zoals de Wattpiek van een zonnepaneel en het jaargetijde waarin de zon het vaakst schijnt. Een lagere Wattpiek zorgt voor een minder hoge opbrengst, terwijl het effect van meer zonuren in de wintermaanden ook kleiner is ten opzichte van extra zonuren in de zomer.