Categorie:

Zonnepanelen
Knowledge base

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

“Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?” Het is een bekende vraag die men zichzelf stelt voorafgaand aan het kopen of huren van zonnepanelen. Het is verstandig om op basis van uw jaarlijkse stroomvraag het minimale aantal zonnepanelen te kiezen. Dit betekent dat u na de installatie grotendeels onafhankelijk bent van het elektriciteitsnet. Uiteraard kunt u, mocht het budget het toelaten, ook meer zonnepanelen installeren. Het overschot aan opgewekte stroom kunt u opslaan op een thuisbatterij of injecteren op het net. Wij vertellen u graag hoeveel zonnepanelen u nodig heeft om in uw stroomverbruik te voorzien.

Stroomverbruik

Keuze aantal zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, dat is afhankelijk van twee elementen: de opbrengst per zonnepaneel en uw stroomverbruik op jaarbasis. Zodra u bekend bent met beide, weet u dus wat er nodig is om ‘energieneutraal’ te zijn. Dit betekent dat u netto meer stroom opwekt door middel van zonnepanelen, dan dat u afneemt van het elektriciteitsnet. Let wel: uw huidige energieverbruik is slechts een momentopname. Houd er rekening mee dat de vraag naar elektriciteit in de toekomst kan stijgen, bijvoorbeeld wanneer u elektrisch gaat rijden of een warmtepomp laat installeren.

Dakscan voor zonnepanelen

Bereken hoeveel zonnepanelen u opleveren!

Gratis en vrijblijvend

Bent u benieuwd of uw dak geschikt is voor zonnepanelen? En zo ja, hoeveel zonnepanelen u potentieel kunt laten plaatsen? Goed nieuws! Dankzij onze online dakscan voor zonnepanelen kunnen we op afstand een goede indicatie geven van de mogelijkheden op uw adres. In drie korte stappen loopt u door de ZonneConfigurator, onze online dakscan, en ontvangt direct een overzicht: aantal zonnepanelen, type omvormer, prijs, opbrengst én terugverdientijd.

Kortom: de kortste weg naar zonnepanelen op uw dak. We adviseren u graag over de mogelijkheden. Alles op afstand, maar wel met de persoonlijke relatie die u verdient.

Opbrengst zonnepanelen berekenen

Het vermogen van een zonnepaneel drukt men uit in Wattpiek (Wp). Wilt u de jaarlijkse opbrengst in kWh uit zonnepanelen berekenen, dan gebruiken we de Wattpiek als uitgangspunt. Een voorbeeld met 9 zonnepanelen:

De zonnepanelen van JinkoSolar, gebruikt door Soly hebben een piekvermogen van 405 Wp. Bij een gemiddelde performance van 85% levert een systeem van 9 zonnepanelen ruim 3.000 kWh per jaar op. Door bewolking of een lage zon is de performance praktisch nooit 100%. In feite is 1 Wp aan vermogen per zonnepaneel gelijk aan 0,88 kWh aan stroom. Berekening systeemvermogen:

Aantal zonnepanelen x piekvermogen per zonnepaneel

Prognose

Legplan zonnepanelen

Dankzij de ZonneConfigurator kunnen wij op afstand het legplan voor zonnepanelen in kaart brengen. Daarbij houden we rekening met alle denkbare factoren, zoals uw stroomverbruik, de oppervlakte van het dak, de omvang van een zonnepaneel en het dak (oriëntatie en hellingshoek). Dankzij de grillen van de energiemarkt ligt de prijs voor energie momenteel erg hoog. In de praktijk ligt de terugverdientijd vaak eerder in de tijd, dan dat we u mogelijk voorspiegelen in de ZonneConfigurator. Prettig om te weten!

Thuisbatterij

Overschot aan stroom opslaan in de thuisbatterij

Blijkt u in de praktijk meer stroom op te wekken met zonnepanelen dan dat u nodig heeft? Dan kunt u twee dingen doen: stroom terug injecteren op het net of opslaan in de thuisbatterij. De markt voor batterijen is nog lang niet verzadigd. Dit betekent dat er steeds meer aanbod op de markt komt, waardoor de prijs in de toekomst vermoedelijk zal gaan dalen. Mocht een thuisbatterij in uw situatie financieel nog niet interessant zijn, dan kunt u dit in de toekomst altijd nog heroverwegen.

Voorbereiden op de toekomst
Zonne-energie is een ding van de toekomst. Steeds meer huishoudens en bedrijven stappen over op zelf opgewekte stroom, vooral uit financieel oogpunt en om minder afhankelijk te zijn van stroom van het net. Een logische keuze, en wat ons betreft de keuze van de toekomst. Zonnepanelen kennen van alle duurzame investeringen misschien wel de kortste terugverdientijd, en dus is dit hét moment om mee te delen in alle voordelen van zonnepanelen.

Kennisbank

Meer informatie

Wilt u meer weten over de functionaliteit van zonnepanelen en tips & tricks lezen om meer uit uw systeem te halen? In onze kennisbank hebben we de veelbesproken thema's uitgeschreven, zodat u volledig op de hoogte bent.
Hoeveel CO₂-uitstoot bespaart u met zonnepanelen?
Wie kiest voor zonnepanelen geniet van verschillende voordelen. Zo bespaart u onder andere op de maandelijkse energiekosten. Hoeveel CO-2 uitstoot bespaart u?
Moet u zonnepanelen schoonmaken?
Wanneer u zonnepanelen op het dak heeft liggen, dan wilt u natuurlijk profiteren van het optimale rendement. Door de jaren worden de panelen blootgesteld aan tal van weersomstandigheden.
Beste maanden voor zonnepanelen
We zijn rondom de installatie van zonnepanelen altijd bezig om te zorgen dat u geniet van het optimale rendement. Wat zijn de beste maanden voor zonnepanelen?

Kom in contact

Wilt u graag persoonlijk contact met één van onze adviseurs? Geen probleem, onze medewerkers doen er alles aan om de zon bij u te laten schijnen.