Hoeveel zonnepanelen heeft u nodig

“Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?” Het is een bekende vraag die men zichzelf stelt voorafgaand aan het kopen of huren van zonnepanelen. Het is verstandig om op basis van uw jaarlijkse stroomvraag het minimale aantal zonnepanelen te kiezen. Dit betekent dat u na de installatie grotendeels onafhankelijk bent van het elektriciteitsnet. Uiteraard kunt u, mocht het budget het toelaten, ook meer zonnepanelen installeren. Het overschot aan opgewekte stroom kunt u opslaan op een thuisbatterij of injecteren op het net. Wij vertellen u graag hoeveel zonnepanelen u nodig heeft om in uw stroomverbruik te voorzien.

Zonnepanelen installeren

Op basis van uw stroomverbruik per jaar

Hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, dat is afhankelijk van twee elementen: de opbrengst per zonnepaneel en uw stroomverbruik op jaarbasis. Zodra u bekend bent met beide, weet u dus wat er nodig is om ‘energieneutraal’ te zijn. Dit betekent dat u netto meer stroom opwekt door middel van zonnepanelen, dan dat u afneemt van het elektriciteitsnet. Let wel: uw huidige energieverbruik is slechts een momentopname. Houd er rekening mee dat de vraag naar elektriciteit in de toekomst kan stijgen, bijvoorbeeld wanneer u elektrisch gaat rijden of een warmtepomp laat installeren.

Dakscan zonnepanelen uitvoeren

dakscan zonnepanelen

Bent u benieuwd of uw dak geschikt is voor zonnepanelen? En zo ja, hoeveel zonnepanelen u potentieel kunt laten plaatsen? Goed nieuws! Dankzij onze online dakscan voor zonnepanelen kunnen we op afstand een goede indicatie geven van de mogelijkheden op uw adres. In drie korte stappen loopt u door de ZonneConfigurator, onze online dakscan, en ontvangt direct een overzicht:

  • Aantal zonnepanelen
  • Type omvormer
  • Prijs en opbrengst
  • Terugverdientijd

Kortom: de kortste weg naar zonnepanelen op uw dak. We adviseren u graag over de mogelijkheden. Alles op afstand, maar wel met de persoonlijke relatie die u verdient.

 

Hoe kan ik de jaarlijkse opbrengst uit zonnepanelen berekenen?

Het vermogen van een zonnepaneel drukt men uit in Wattpiek (Wp). Wilt u de jaarlijkse opbrengst in kWh uit zonnepanelen berekenen, dan gebruiken we de Wattpiek als uitgangspunt. Een voorbeeld met 9 zonnepanelen:

De zonnepanelen van Trina Solar, gebruikt door Soly, zijn goed voor 390 Wp aan vermogen. Bij een gemiddelde performance van 85% levert een systeem van 9 zonnepanelen circa 3.000 kWh per jaar op. De 85% performance is hierin het piekvermogen. Door bewolking of een lage zon is de performance vrijwel nooit 100%. Dit betekent dat 1 Wp aan vermogen per zonnepaneel goed is voor circa 0,85 kWh aan stroom. Vervolgens kunt u het totale vermogen van uw installatie berekenen:

Aantal zonnepanelen x piekvermogen per paneel

Die totale capaciteit wilt u graag optimaal afstemmen op uw jaarlijkse stroomverbruik.

Legplan zonnepanelen

Dankzij de ZonneConfigurator kunnen wij op afstand het legplan voor zonnepanelen in kaart brengen. Daarbij houden we rekening met alle denkbare factoren, zoals uw stroomverbruik, de oppervlakte van het dak, de omvang van een zonnepaneel en het dak (oriëntatie en hellingshoek). Dankzij de grillen van de energiemarkt ligt de prijs voor energie momenteel erg hoog. In de praktijk ligt de terugverdientijd vaak eerder in de tijd, dan dat we u mogelijk voorspiegelen in de ZonneConfigurator. Prettig om te weten!
Overschot aan stroom opslaan in de thuisbatterij

Blijkt u in de praktijk meer stroom op te wekken met zonnepanelen dan dat u nodig heeft? Dan kunt u twee dingen doen: stroom terug injecteren op het net of opslaan in de thuisbatterij. De markt voor batterijen is nog lang niet verzadigd. Dit betekent dat er steeds meer aanbod op de markt komt, waardoor de prijs in de toekomst vermoedelijk zal gaan dalen. Mocht een thuisbatterij in uw situatie financieel nog niet interessant zijn, dan kunt u dit in de toekomst altijd nog heroverwegen.

Voorbereiden op de toekomst

Zonne-energie is een ding van de toekomst. Steeds meer huishoudens en bedrijven stappen over op zelf opgewekte stroom, vooral uit financieel oogpunt en om minder afhankelijk te zijn van stroom van het net. Een logische keuze, en wat ons betreft de keuze van de toekomst. Zonnepanelen kennen van alle duurzame investeringen misschien wel de kortste terugverdientijd, en dus is dit hét moment om mee te delen in alle voordelen van zonnepanelen.

Meer weten

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden op uw adres? Onze adviseurs vertellen u graag meer. Heeft u nu al een vraag? Bekijk hoe u contact met ons kunt opnemen.