Installatie en verzekering
Brandveiligheid zonnepanelen
Wanneer we spreken over de veiligheid van zonnepanelen, dan denken veel mensen direct aan de brandveiligheid van het systeem. Logisch, want een brand op het dak of in de meterkast kan grote gevolgen hebben. We kunnen u geruststellen: onder normale omstandigheden en bij een correcte installatie hoeft u zich over het risico op brand absoluut geen zorgen te maken. Hoe komt het dan dat u bij uitzondering wel eens een nieuwsbericht over brand op zonnepanelen kunt vinden? Dat heeft vrijwel altijd te maken met risico-factoren die geen directe betrekking hebben op de installatie en de brandveiligheid van zonnepanelen.
Het risico op brand bij zonnepanelen is nihil. In ons buurland Nederland is wel eens onderzoek gedaan naar het risiconiveau. Wat blijkt? In slechts 0,014% van de geplaatste zonne-energie installaties is sprake geweest van brand, terwijl het bij het merendeel van de gevallen ging om indirecte gevolgen. Wat zijn mogelijke directe oorzaken van brand van uw zonnepanelen?
Connectoren zonnepanelen
Onder de oppervlakte van uw zonnepanelen gaat een omvangrijk systeem schuil. Een cruciaal onderdeel van het systeem zijn de connectoren van zonnepanelen. Connectoren zijn kleine stekkertjes die de kabelverbindingen verzorgen van verschillende zonnepanelen en verlengkabels. Deze worden vervolgens verbonden met het spanningspunt. Connectoren van zonnepanelen kunnen brandgevoelig zijn aan de gelijkstroom kant (DC). Hoe zit dit?
Gelijkstroom verplaatst zich doorlopend van uw zonnepanelen naar de omvormer. Binnen deze cyclus is het – zij het bij hoge uitzondering – mogelijk dat de stroomkring verbroken wordt als één van de connectoren onjuist is bevestigd of losschiet. Dit hoeft echter nog geen probleem te zijn; er ontstaat een type mini-bliksem of ontsteking die omliggende materialen kan raken. Een relatief klein incident kan zo leiden tot een brand, maar die kans is erg klein. Wel is het belangrijk om de opbrengst van uw zonnepanelen te monitoren, zodat eventuele problemen zoals in de connectoren tijdig geobserveerd worden, en door Soly verholpen.
Losse bedrading
Kortsluiting in de meterkast
Ook kortsluiting in de meterkast kan uitdraaien op een brand. Van kortsluiting is sprake wanneer twee onbeschermde elektriciteitsdraden elkaar raken. Mogelijk is dit al vooraf gegaan aan een kabelbreuk beschadiging van één of meerdere draden. Goede isolatie van het draadwerk is rondom de installatie van zonnepanelen van cruciaal belang. Dit voorkomt dat, ook al is sprake van een kabelbreuk of losse uiteinden, draden elkaar niet kunnen raken.
Certificering
Technische keuring zonnepanelen
De markt van zonnepanelen is innovatief. Brandveiligheid heeft de hoogste prioriteit binnen de ontwikkeling van zonnepanelen en het bijbehorende systeem. Bij de technische keuring van zonnepanelen geldt een nauwkeurige beoordeling op basis van brandklassen. Bij Soly werken we altijd volgens de IEC 61730-2 (UL790) standaard. Dit betreft de meest uitgebreide norm op het gebied van brandwerendheid, waarmee we ook uw veiligheid bij de installatie van zonnepanelen garanderen.
Zonnepanelen installateur
Normen en keurmerken
Soly hecht waarde aan betrouwbaarheid en kwaliteit. Al onze installateurs beschikken over het RESCert-nummer, een certificaat van bekwaamheid dat aantoont dat Soly garant staat voor betrouwbaarheid en dat we kwaliteit leveren. Daarnaast hebben al onze installateurs, coördinaten en technische specialisten het VCA-VOL certificaat. Dit certificaat staat garant voor hun basiskennis op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu, en hun vermogen om deze kennis in de praktijk toe te passen, zowel voor hun eigen veiligheid als voor die van anderen.
Als onderdeel van ons streven naar kwaliteit en betrouwbaarheid, zijn we ook lid van PV-Vlaanderen, de toonaangevende sectorvereniging voor fotovoltaische zonne-energie in Vlaanderen. Deze sectorfederatie verenigt gespecialiseerde producenten uit de PV-waardeketen en maakt zo de groene energie toegankelijk voor iedereen. Een missie waar wij met Soly naadloos op aansluiten.