Categorie:

Zonnepanelen
Knowledge base

Zonnepanelen op een dakkapel

Veel Belgische woningen hebben een dakkapel en overwegen om hier zonnepanelen op te installeren. Is dat nou wel of niet een goede keuze? Een dakkapel beschikt vaak over een flauwe hellingshoek; zeer geschikt voor zonnepanelen. Maar, er zijn ook keerzijden. Is de dakkapel namelijk wel stevig genoeg om de constructie van zonnepanelen te dragen? En hoe zit het met de ruimte op de dakkapel? Ontdek de voor- en nadelen van zonnepanelen op een dakkapel.

Constructie

Kunnen zonnepanelen op een dakkapel worden geïnstalleerd?

Het korte antwoord is ‘ja’. Desondanks zitten er nogal wat haken en ogen aan deze keuze. Het kan dus wel, maar verstandig is het niet. Waarom niet? De constructie van zonnepanelen brengt vaak risico’s mee voor voor de constructie van de uitbouw. Veel – met name – oudere dakkapellen zijn niet gebouwd om het gewicht van zonnepanelen mee te dragen. Ter informatie: één paneel weegt al snel zo’n 20 kilo, exclusief de ‘dragers’ en het montagemateriaal. U kunt zich voorstellen dat een constructie van drie of vier zonnepanelen een aanzienlijk gewicht meebrengt.

Bij Soly raden we zonnepanelen op een dakkapel altijd af. Dit heeft te maken met de risico’s en mogelijke consequenties, zowel voor de dakkapel (beschadigingen, lekkage), als ook voor de stabiliteit van de constructie. Zonnepanelen op een dakkapel zijn namelijk vatbaar voor weer en wind. Zodra een harde zijwind onder de constructie komt, is er een verhoogd risico dat zonnepanelen los komen van de constructie, en dat levert gevaarlijke situaties op. Dit risico kan men beperken door ‘ballast’ toe te voegen aan de constructie, maar dit weegt weer extra zwaar op de dakkapel. Kortom: zonnepanelen op een dakkapel is doorgaans geen verstandige optie.

Advies over zonnepanelen

Installatie rondom de dakkapel

En hoe zit het dan met zonnepanelen binnen de ruimte langs de dakkapel? Ook daar moet u goed rekening houden met de beperkende elementen. Zo kan de dakkapel een gedeelte van de dag zorgen voor schaduwvorming op de panelen. Binnen onze dakscan voor zonnepanelen houden we rekening met al deze elementen die van invloed kunnen zijn op de opbrengst uit zonnepanelen: de ruimte rondom de dakkapel, de kans op schaduwvorming en het type systeem dat zorgt voor de hoogste output. Daarmee genereren uw zonnepanelen het hoogst mogelijke rendement.

100% duurzaam

Zonne-energie opwekken

Geen onaanvaardbare risico’s nemen, en toch het meeste uit de zon halen? Dan adviseren we u om te kiezen voor zonnepanelen, naast, boven of onder uw dakkapel. Vaak is daar meer dan voldoende ruimte om te voldoen aan uw energievraag. En omdat u bij ons kunt kiezen tussen zonnepanelen kopen of zonnepanelen huren, heeft u meer dan genoeg mogelijkheden om zelf 100% duurzame energie op te wekken. Wel zo prettig.

Kennisbank

Meer achtergrond

Benieuwd naar alle mogelijkheden van zonnepanelen en wilt u graag meer achtergrond lezen? In onze kennisbank geven we uitgebreid antwoord op veelgestelde vragen rondom zonne-energie. We hebben alvast een aantal artikelen voor u uitgelicht.
cards knowhow icon icon
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
“Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?” Het is een bekende vraag die men zichzelf stelt voorafgaand aan het kopen of huren van zonnepanelen.
cards knowhow icon icon
Invloed extreem hoge temperatuur op zonnepanelen
Herkent u de volgende situatie: het is buiten zonnig en ruim boven de 30 graden. Klinkt als de ultieme zomerdag, toch? Wat gebeurt er met de opbrengst van zonnepanelen op zo'n dag?
cards knowhow icon icon
Hoeveel CO₂-uitstoot bespaart u met zonnepanelen?
Wie kiest voor zonnepanelen geniet van verschillende voordelen. Zo bespaart u onder andere op de maandelijkse energiekosten én op uw CO2-uitstoot. Maar hoeveel?

Wij helpen u graag!

Heeft u nog vragen over zonnepanelen en kunt u het antwoord niet direct vinden? Dan zijn we er ook voor u. Onze contactmogelijkheden vindt u op de contactpagina.
contact image