Rendement

Wat is de thuisbatterij terugverdientijd?

De terugverdientijd van de thuisbatterij kan fluctueren op basis van persoonlijk gebruik. Er komen dermate veel verschillende factoren samen, zoals het aantal laadcycli, opslagcapaciteit en efficiëntie, dat het onmogelijk is om vooraf een juiste voorspelling te doen. De huidige thuisbatterij terugverdientijd ligt tussen de 6 en 10 jaar. Wilt u optimaal rendement van uw thuisbatterij, dan moet u feitelijk iedere dag rekening houden met de juiste balans tussen stroomverbruik- en opslag. We doorlopen de belangrijkste factoren die invloed hebben op de terugverdientijd van de thuisbatterij.

header image

Indicatieve terugverdientijd van de thuisbatterij

Een moderne batterij voor zonnepanelen verdient zichzelf terug. Dankzij de thuisbatterij maakt u namelijk efficiënter gebruik van de zonne-energie die uw zonnepanelen opwekken. Waar u zonder thuisbatterij ‘slechts’ 30 tot 50 procent van uw eigen zonnestroom gebruikt, daar stijgt dit mét een thuisbatterij naar 60 tot 80 procent. U wordt daardoor – met name in de zomer – minder afhankelijk van het energienet, en zult dus geld besparen op uw energierekening. Om hoeveel geld dit jaarlijks zal gaan, hangt af van uw persoonlijke situatie. In hoeverre bent u bijvoorbeeld in staat om eigen zonne-energie adequaat te gebruiken binnen uw huishouden?

Een indicatie van de terugverdientijd van de thuisbatterij is dus lastig te geven. Dit is wel anders bij zonnepanelen, waar de indicatieve terugverdientijd te baseren is op het gemiddeld aantal zonuren per jaar, het piekvermogen van de panelen en het verwachte stroomverbruik per huishouden. Dit zijn factoren die, afgezien van het stroomverbruik, niet van toepassing zijn op de thuisbatterij. De volgende factoren bepalen de thuisbatterij terugverdientijd:

  • Opslagcapaciteit
  • Aanschafprijs thuisbatterij
  • Stroomverbruik (verdeeld over de dag)
  • Actuele stroomprijs

Met name de derde factor, betreffende de verdeling van het stroomverbruik over een volledige dag, heeft invloed op de verwachte terugverdientijd van de thuisbatterij. Bent u bijvoorbeeld in staat om ‘zware’ huishoudelijke apparatuur, zoals uw wasmachine of vaatwasser, te laten draaien tijdens de piekmomenten van uw zonnepanelen? Dan maximaliseert u het netto-verbruik van eigen zonne-energie, en daarmee het effect van de thuisbatterij. We informeren u bij Soly graag over alle mogelijkheden om het uiterste uit uw thuisbatterij te halen.

Optimaliseren

Hoger rendement thuisbatterij

Wilt u het rendement van de thuisbatterij vergroten? Dan moet u secuur omgaan met de energie die uw zonnepanelen opwekken, en de stroom die u binnen uw huishouden verbruikt. De huidige piekmomenten in ons stroomverbruik zijn in de ochtend en ’s avonds vanaf circa 17:30 uur. Dit zijn in de praktijk momenten waarop uw zonnepanelen weinig tot geen zonne-energie opwekken.

Efficiency

Verdeel uw stroomgebruik

Heeft u voldoende stroom opgeslagen op de thuisbatterij, dan hoeft u gelukkig niet direct een beroep te doen op het energienet. Desondanks is het belangrijk om, na de investering in de thuisbatterij, bewust om te gaan met de vraag hoe uw stroomverbruik verdeeld is over de dag. Daarmee verhoogt u het rendement van de thuisbatterij en bespaart u vanaf het begin veel geld. Heeft u daarnaast ook nog applicaties waarmee u huishoudelijke apparatuur op afstand kan bedienen? Proficiat, want door verstandig om te gaan met hedendaagse mogelijkheden geniet u van een extra korte terugverdientijd op uw thuisbatterij.

Praktijk

Invloed hogere energieprijzen

Ook de hogere energieprijzen, waar we in een recent verleden nog last van hadden, zorgen ervoor dat de terugverdientijd van de thuisbatterij korter is. Zoals we eerder aangaven, stijgt uw efficiënte gebruik van zonne-energie naar 60 tot 80 procent. U hoeft ten tijde van hogere energieprijzen dus minder snel een beroep te doen op het energienet, waarmee u aan de kostenkant geld bespaart. Zodoende kunt u – ondanks de hogere prijzen voor energie – toch de terugverdientijd van de thuisbatterij verkorten.

Duurzaam en effectief

Investeren in de thuisbatterij

Is een thuisbatterij kopen nu al verstandig? De verhalen op het internet spreken elkaar behoorlijk tegen. U kunt dan ook vanuit verschillende perspectieven naar het vraagstuk kijken. Ten tijde van de hogere energieprijzen steeg bijvoorbeeld ook de terugleververgoeding voor het terug injecteren van energie aan het net. Dat maakte én maakt terug injecteren best aantrekkelijk.

Anderzijds is het opslaan van zonne-energie op de thuisbatterij minstens zo interessant, zeker wanneer men kijkt naar het netto-verbruik van ‘eigen’ zonnestroom. Ongeacht de actuele marktprijs voor energie is die hogere efficiëntie van zonne-energie tot 80 procent met thuisbatterij, ten opzichte van hooguit 50 procent zonder thuisbatterij, in financieel opzicht een sterke verbetering. Bovendien kunt u ook mét thuisbatterij nog gebruikmaken van de terugleververgoeding wanneer u een overschot aan energie terug injecteert op het net.

Achtergrond

Kennisbank

Wilt u meer weten over de thuisbatterij? We hebben een uitgebreide kennisbank met meerdere interessante en leerzame artikelen over de thuisbatterij. Zo bent u volledig op de hoogte van alle mogelijkheden. We hebben voor u speciaal 3 artikelen uitgelicht.
cards knowhow icon icon
“Bij de aanvraag van zonnepanelen dachten we al na over een thuisbatterij”
We bezochten Rianne en Peter. Het Nederlandse stel heeft als eerste de beschikking gekregen over de thuisbatterij van Soly.
cards knowhow icon icon
Wet- en regelgeving zonne-energie België
Soly vertelt u graag meer over het aanvragen, installeren en aanmelden van zonnepanelen en de thuisbatterij in 2023.
cards knowhow icon icon
Marvin van de Wiel over de IQ Battery van Enphase
Samen met Marvin van de Wiel, Field Application Engineer binnen de Nederlandse tak van Enphase, bespraken we de thuisbatterij van Soly.

Kom met ons in contact

We doen er alles aan om de zon bij u te laten schijnen. Ontdek hoe snel en eenvoudig contact opneemt met Soly.
contact image