Welke voordelen kent de IQ Battery van Enphase ten opzichte van concurrenten?
De thuisbatterij is een relatief nieuw product, en net als bij zonnepanelen zijn er inmiddels een groot aantal internationale fabrikanten. Waarom kiezen we bij Soly voor de IQ Battery van Enphase? Marvin kan dit goed verklaren: “De batterij is volledig modulair en dus makkelijk uit te breiden. Bij verdubbeling van de opslagcapaciteit wordt namelijk ook meteen het batterijvermogen verdubbeld, zo blijft de laadtijd altijd gelijk. Daarnaast is de IQ Battery AC gekoppeld en is dus direct te koppelen aan bestaande huisinstallatie. Dit kan zelfs met niet-Enphase omvormer systemen”.
Een voorbeeld is de IQ Battery 3T. Deze batterij voor zonnepanelen heeft een opslagcapaciteit van 3,5 kWh, en is volledig modulair uit te breiden. Afhankelijk van de situatie kunt u de opslagcapaciteit desgewenst uitbreiden tot een niveau dat aansluit bij de opbrengst van uw zonnepanelen.
Is de IQ Battery brandveilig?
Er wordt veel gesproken over de brandveiligheid van thuisbatterijen. Hoe groot is dit risico bij de IQ Battery van Enphase? Volgens Marvin is de uitgebreide brandveiligheid één van de voornaamste voordelen van de thuisbatterij van Enphase: “de IQ Battery heeft naast de lage AC- en DC-spanning een Lithium-ijzerfosfaat (LFP of LiFePO4) cel pakket, dat wereldwijd bekend staat om haar hoge mate van brandveiligheid.”
Naast de robuuste opbouw van de batterij wordt ook rondom de installatie waarde gehecht aan veiligheid in ieder detail. Zo houden we bij de installatie van de thuisbatterij rekening met strenge richtlijnen, zodat u na installatie zorgeloos kunt genieten van alle voordelen.
In hoeverre is de IQ Battery écht duurzaam?
Een groot obstakel voor mensen om een batterij aan te schaffen is op dit moment nog het idee dat de batterij bestaat uit veel kostbare en unieke grondstoffen. Hoe duurzaam is de thuisbatterij van Enphase en welke keuzes zijn er gemaakt om de impact op het milieu en de wereld te minimaliseren? “Lithium-ijzerfosfaat heeft naast brandveiligheid ook een extreem lange levensduur, daarnaast kan een batterij met deze samenstelling 100% ontladen worden. Door deze aspecten zal een IQ Battery langer meegaan dan veel andere systemen. Enphase geeft dan ook 15 jaar garantie op elke IQ Battery,” aldus Marvin.
Hij vervolgt: “Naast levensduur wordt vaak ook gekeken naar de grondstoffen die gebruikt worden. Voornamelijk Cobalt wordt steeds vaker genoemd als een grondstof die kostbaar is, en schadelijk kan zijn. Cobalt wordt echter niet toegepast bij een Lithium-ijzerfosfaat batterij.” Ook bij de keuze voor andere grondstoffen wordt doorlopend een nauwkeurige afweging gemaakt die leidt tot een zo duurzaam mogelijk eindproduct.
Is de IQ Battery AC of DC geschakeld?
De termen AC en DC klinken u misschien al bekend in de oren. Ook rondom uw zonnepanelen heeft u hier namelijk al mee te maken. Zo staat DC voor gelijkstroom. Dit is de zonnestroom die uw zonnepanelen opwekken. Deze stroom is helaas niet te gebruiken binnen het huishouden. Dit betekent dat de stroom nog moet worden omgezet. De omvormer zorgt hiervoor. Dit apparaat zet gelijkstroom om in wisselstroom, bekend als Alternating Current (AC).
De Enphase IQ Battery is een AC-batterij. Wat zijn de grootste voordelen van een AC-batterij ten opzichte van een DC-batterij? “Het grootste voordeel is de flexibiliteit in systeemontwerp”, aldus Marvin, “de installatie locatie ten opzichte van het PV-systeem maakt in principe niets uit, de aanwezigheid van een PV-systeem maakt zelfs niets uit. Daarnaast is, anders dan bij hybride systemen, het vermogen van de IQ Battery niet afhankelijk van de PV-omvormer. Zo kan het vermogen van het PV- en batterijsysteem tegelijkertijd gebruikt worden. Het batterij en PV-vermogen zijn dus onafhankelijk van elkaar.”
Wat zijn de verwachtingen van Enphase in de toekomst?
Het bedrijf Enphase zit geen moment stil, en is altijd in beweging. Op zoek naar nieuwe kansen en innovaties. Ook voor de komende jaren verwacht het bedrijf middels diverse innovaties de thuisbatterij nog robuuster en efficiënter te maken dan het product nu al is. We vroegen Marvin welke productinnovaties Enphase verwacht te releasen in de komende jaren? “Zoals mogelijk al bekend is zijn wij in de Verenigde Staten al enkele jaren actief met grid-agnostische (net-onafhankelijk) systemen die moeiteloos kunnen schakelen tussen on- en off-grid, afhankelijk van wisselende omstandigheden zoals weersinvloeden en stroomuitval. Waar deze technologieën in Nederland, België en Europa nog niet altijd benodigd zijn, openen de ontwikkelingen wel deuren naar meer op Europa gebaseerde oplossingen.”
De huidige focus in Europa ligt volgens Marvin ergens anders, namelijk op het Enphase Energy System: “Momenteel zetten wij vol in op de transitie van ‘PV-systeem met opslag’ naar het ‘Enphase Energy System’, waarbij wij kunnen sturen op de exacte energiebehoefte van de klant en alle componenten in volledige harmonie met elkaar samenwerken. Uiteraard met een digitaal, software gestuurd en intelligent jasje.”