Duurzame opslag

Accu voor zonnepanelen

De thuisbatterij fungeert als accu voor zonnepanelen. Dit huishoudelijke energieopslagsysteem kan een overschot aan opgewekte zonne-energie opslaan voor later gebruik. Wanneer er geen zonnestroom beschikbaar is of de vraag het aanbod overstijgt, dan maakt u gebruik van de stroom uit de thuisbatterij. De batterij voor zonnepanelen heeft een aantal interessante en functionele eigenschappen, waar u nu en in de toekomst profijt van kan hebben. We vertellen u graag meer over de werking van de thuisbatterij.

header image
Functionaliteit

De werking van de thuisbatterij

Dankzij het gebruik van een thuisbatterij kunnen huiseigenaren de opgewekte zonne-energie efficiënter benutten. Het verschil is aanzienlijk. Zonder thuisbatterij gebruikt met ‘slechts’ 30 tot 50 procent van de zelf-opgewekte energie, terwijl dit met thuisbatterij stijgt naar 60 tot 80 procent. Dat verschilt merkt in de portefeuille. De stroom uit de thuisbatterij kunt u bijvoorbeeld gebruiken voor uw vaatwasser of de verlichting in huis. Lees hier wat u kunt doen met 1 kWh stroom.

 1. Energieproductie
  Wanneer u zonnepanelen op uw dak heeft, dan zal het zonnesysteem gelijkstroom (DC) genereren bij blootstelling aan zonlicht. Dit kan ook diffuus licht bij bewolkte weersomstandigheden zijn. De zonne-energie die is opgewekt gaat via de omvormer naar apparaten binnen uw huishouden, waardoor u duurzame stroom gebruikt. Het overschot aan zonne-energie wordt opgeslagen op de thuisbatterij.
 2. Energieopslag
  De thuisbatterij staat direct in verbinding met de omvormer van uw zonnesysteem. Is uw stroomvraag lager dan de opbrengst van uw zonnepanelen, dan schakelt de omvormer het overschot aan stroom door naar de thuisbatterij. De thuisbatterij zorgt vervolgens voor energieopslag tot een bepaalde capaciteit. De energie wordt opgeslagen in de batterijcellen. Bij Soly verkopen we de lithium-ijzerfosfaat thuisbatterij.
 3. Energiebeheer
  De modulaire thuisbatterij van Soly kan worden geschakeld met een slim systeem. Dit systeem regelt de zogenoemde flow van de energie door het complete systeem en binnen het huishouden. Feitelijk bewaakt het systeem de energiebehoefte in huis en bepaalt wanneer de opgeslagen energie uit de batterij moet worden vrijgegeven.
 4. Terug injecteren op energienet
  Iedere thuisbatterij beschikt over een bepaalde opslagcapaciteit. Zodra die capaciteit van de thuisbatterij bereikt is, en er is nog altijd sprake van een overschot aan opgewekte zonne-energie, dan zal die energie worden teruggeleverd aan het energienet. U ontvangt hier mogelijk een terugleververgoeding voor. Een alternatief is het ‘delen van energie’ met uw buren. Om dit mogelijk te maken dient evenwel specifieke infrastructuur aangelegd te worden.
Accu voor zonnepanelen

Overtollige zonnestroom op de thuisbatterij

Het aantal Belgische huishoudens met zonnepanelen is in de afgelopen jaren flink gegroeid. Een mooi gegeven, want zo zijn we steeds bewuster bezig met het opwekken van duurzame energie. Dat onze zonnepanelen zorgen voor groene stroom, maakt ons tegelijk minder afhankelijk van het energienet. Dat alleen al is financieel aantrekkelijk. Er is echter één probleem: veel Vlamingen zijn overdag niet thuis, en dat is juist het moment dat uw zonnepanelen de meeste zonne-energie opwekken. Er ontstaat hierdoor een gat tussen de stroomvraag (vaak ’s ochtends of ’s avonds) en het aanbod van zonne-energie van eigen dak (grotendeels overdag).

Rendement

Efficiënt gebruik eigen zonne-energie

De thuisbatterij lost dat bekende probleem – namelijk het verschil in timing tussen opwek en verbruik van zonne-energie – voor een groot deel van op. Waar u zonder thuisbatterij slechts 30 tot 50 procent van uw eigen zonne-energie verbruikt, groeit dit met de thuisbatterij naar 60 tot 80 procent. Dit betekent dat u nog maar voor een klein deel afhankelijk bent van het traditionele net, en dit levert u tevens extra financieel voordeel op.

Groene energie

Werking van de thuisbatterij software

Rondom de installatie van de thuisbatterij wordt een speciale regelaar achter je meterkast geplaatst. Die regelaar is constant bezig met het communiceren met huishoudelijke apparaten. Bij een grote stroomvraag in uw woning zal de thuisbatterij (deels) ontladen. Is de stroomvraag laag, maar genereren uw zonnepanelen veel energie, dan zal de thuisbatterij juist opladen. Is de thuisbatterij ‘vol’, dan zal het overige overschot aan zonne-energie terug worden geleverd aan het energienet. Hiervoor ontvangt u mogelijk een terugleververgoeding.

Het terugleveren van zonne-energie aan het energienet heeft nog een extra voordeel: een groter aandeel van de energie wordt groen, waardoor het aandeel energie uit fossiele brandstoffen kan dalen. Zo winnen we allemaal, ook huishoudens zonder zonnepanelen of thuisbatterij.

Veelgestelde vragen thuisbatterij

Wilt u meer weten over de thuisbatterij en heeft u nog een aantal vragen? Misschien staat het antwoord al gegeven in onze FAQ.
Hoe kies ik de beste thuisbatterij?
 
De beste thuisbatterij kiezen doet u op basis van uw systeem, de prijs, kwaliteit en capaciteit. We adviseren u altijd een thuisbatterij die is afgestemd op uw dagelijkse stroomverbruik en de capaciteit van uw zonnepaneleninstallatie. Ook houden we rekening met uw toekomstige stroomvraag. Zo heeft u altijd een systeem die meebeweegt met uw energiebehoefte.
Wat zijn de voordelen van de thuisbatterij?
 
Met de thuisbatterij kunt u zonne-energie tijdelijk opslaan voor later gebruik. Het grote voordeel is te vinden in de efficiëntie van uw (duurzame) energieverbruik. Dankzij de thuisbatterij stijgt het effectieve gebruik van energie uit zonnepanelen van circa 35 procent zonder batterij voor zonnepanelen, naar liefst 70 tot 80 procent met de thuisbatterij.
Wat zijn de eigenschappen van een thuisbatterij?
 
De eigenschappen van een thuisbatterij hebben primair betrekking op de capaciteit, afmetingen en het formaat. De afmetingen en het formaat van een thuisbatterij verschillen op basis van het type batterij. Zo bestaan er thuisbatterijen ter grootte van een schoenendoos tot een thuisbatterij ter grootte van twee schoenendozen. De thuisbatterij wordt overigens op een ruimte-efficiënte plek geïnstalleerd, zodat u hier geen hinder van zult ondervinden.
Hoeveel laadcycli heeft een thuisbatterij?
 
De thuisbatterij heeft doorgaans een laadcyclus van 5.000 tot 10.000 (ont)ladingen. Laden en ontladen van de thuisbatterij zorgt overigens ook voor een klein beetje energieverlies, gemiddeld zo'n 3 tot 5 procent.
Waar moet ik op letten als ik de thuisbatterij koop?
 
Wilt u een thuisbatterij kopen? Een uitstekende keuze! Zorg ervoor dat u rekening houdt met de capaciteit van de batterij, en pas deze aan op uw reële en verwachte stroomverbruik. Hierdoor betaalt u nooit te veel en heeft u voldoende ruimte over om energie op te slaan. De thuisbatterij moet dus bij voorkeur complementair zijn aan de zonnepaneleninstallatie op uw dak.

Contact opnemen met Soly

Graag nog iemand spreken van Soly? Onze adviseurs zitten voor u klaar en helpen u graag verder.
contact image