Omvormer

Zonlicht omzetten naar stroom

De omvormer is een cruciaal onderdeel van uw zonnestroominstallatie. Het is de omvormer die er namelijk voor zorgt dat de opgewekte zonne-energie van de zonnepanelen – dit is gelijkstroom – wordt omgezet in wisselstroom. Die wisselstroom kunnen we gebruiken binnen het huishouden, en is geschikt voor piek- en dalmomenten in de stroomvraag. Wij vertellen u graag meer over de omvormer van zonnepanelen.

Functionaliteit

Wat doet een omvormer?

We zijn ons steeds beter bewust van de voordelen van zonne-energie ten opzichte van traditionele, verouderde en bovendien fossiele energiebronnen. Het aantal Belgische huishoudens dat kiest voor zonnepanelen heeft dan ook in de laatste jaren een toevlucht genomen. En waar de zonnepanelen het ‘zichtbare deel’ van het systeem vormen, daar is de omvormer onmisbaar in het omzetten van zonne-energie naar wisselstroom. Die wisselstroom kunnen we gebruiken om onze vaatwasser en wasmachine elke dag te laten draaien.

Zonnepanelen genereren in eerste instantie gelijkspanning. Bij gelijkspanning (= gelijkstroom) loopt de spanning altijd in dezelfde richting; een rechte lijn. De omvormer van zonnepanalen zet de gelijkstroom om in wisselstroom. Dit is cruciaal, want alle apparaten binnen ons huishouden functioneren op basis van wisselstroom. De elektronen van wisselstroom veranderen doorlopend van richting, en kunnen zo een piekvraag aan stroom opvangen. Een groot voordeel van wisselstroom is daarnaast dat er minder elektriciteit verloren gaat bij de transport van energie.

Optimizers

Enphase omvormer

Bij Soly bieden we twee typen omvormers aan: één voor een parallel geschakeld systeem en één voor een serieschakeling van zonnepanelen. Steeds vaker geven we de voorkeur voor de Enphase omvormer. Dit zijn micro-omvormers die het maximale rendement uit ieder zonnepaneel halen. De Enphase omvormers worden niet centraal geïnstalleerd, maar plaatsen we secuur onder de panelen op het dak. De omvormers van Enphase zijn met name geschikt voor een parallel geschakeld systeem.

Serie geschakeld

Sungrow omvormer

De Sungrow omvormer is onze keuze voor een serie geschakeld systeem. Binnen dit systeem werken alle zonnepanelen. Dat wil zeggen: het systeem is zo sterk als het zwakste paneel. Een in serie geschakeld zonnepanelensysteem is geschikt wanneer uw dak gedurende het jaar (vrijwel) geen last heeft van schaduwvorming. Dit betekent dat alle zonnepanelen samen zorgen voor een maximale opbrengst. De in serie geschakelde zonnepaneleninstallatie is qua installatie overigens net iets voordeliger.

Bereken hoeveel zonnepanelen u opleveren!

Gratis en vrijblijvend
Kwaliteit

Levensduur omvormer

De levensduur van een omvormer verschilt per type en merk. Fabrikanten geven vaak een vaste productiegarantie af voor omvormer. Die productiegarantie geeft al een kleine indicatie van de kwaliteit en levensduur. Bij de Sungrow omvormer krijgt u 10 jaar productiegarantie, terwijl u bij de Enphase omvormers 25 jaar productgarantie ontvangt. Dat wil echter niet zeggen dat de omvormer na die periode ‘af’ is. De gemiddelde omvormer kent een levensduur van zeker 20 jaar.

Verschil serie- en parallel geschakeld systeem

Wat is het verschil tussen een parallel- en een serieschakeling van zonnepanelen? Een parallelschakeling van zonnepanelen heeft de voorkeur wanneer uw zonnepanelen een gedeelte van de dag in de schaduw liggen. In een parallel geschakeld systeem functioneert ieder zonnepaneel onafhankelijk binnen het systeem, waardoor één paneel in de schaduw geen direct effect heeft op de opbrengst van het systeem. In een serieschakeling voor zonnepanelen is het systeem zo sterk als het zwakste paneel, waardoor het belangrijk is om elke kans op schaduwvorming op één of meerdere zonnepanelen uit te sluiten.

Achtergrond

Kennisbank

Meer weten over onze producten of heeft u een meer algemene vraag over de wereld van zonne-energie? Alle duurzame vraagstukken hebben we gebundeld in onze kennisbank. Hier vindt u meer informatie en houden we u helemaal op de hoogte.
Zonnepanelen extra rendabel tijdens zomertijd
Op zondag 26 maart om 2:00 uur ’s nachts start de zomertijd. Wist je dat zonnepanelen in deze periode iets beter functioneren? Lees waarom.
Zonnepanelen op een dakkapel
Veel Belgische woningen hebben een dakkapel en overwegen om hier zonnepanelen op te installeren. Is dat nou wel of niet een goede keuze?
Hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak?
Steeds meer Belgische huishoudens maken de bewuste keuze voor zonnepanelen. Geld besparen en tegelijk duurzaam wonen. Hoeveel zonnepanelen passen op uw dak?

Kom in contact

Onze adviseurs doen er alles aan om de zon bij u te laten schijnen. Heeft u een vraag? Neem contact op.