Wattpiek van zonnepanelen
Meer over piekvermogen en rendement
Heeft u zojuist besloten dat u zonnepanelen wilt kopen of huren? Super! Zonnepanelen zorgen voor een directe besparing op uw energierekening en dragen bij aan een duurzame wereld. Een goede stap dus. Waar moet u rekening mee houden om een goed beeld te krijgen van de kosten en opbrengst? De termen Wattpiek (Wp) en kilowattuur (kWh) zullen vaak voorbij gaan komen. Deze meeteenheden vertellen u alles over het piekvermogen en rendement uit zonnepanelen, en geven u een goede indicatie van de voordelen van 100% duurzame zonne-energie. Op deze plek vertellen we u meer over de Wattpiek van zonnepanelen.
Wat is de Wattpiek van zonnepanelen?
Wattpiek is de technische term voor het piekvermogen van een zonnepaneel, en zegt iets over de capaciteit. Hoe wordt de Wattpiek van een zonnepaneel berekend? Het piekvermogen geldt als de maximale hoeveelheid stroom die door een zonnepaneel kan worden opgewekt onder de meest ideale omstandigheden. Voordat een zonnepaneel op de markt komt, zorgt men er in het laboratorium voor dat het piekvermogen uitgebreid getest wordt. Hier worden strenge eisen gesteld aan het bepalen van de Wattpiek. Wat zijn de meest ideale omstandigheden voor een zonnepaneel?
- Oriëntatie panelen op het Zuiden
- Hellingshoek tussen de 33 en 35 graden
- Gunstige temperatuur (niet te warm)
- Optimale instraling van de zon
Naast bovenstaande factoren speelt de techniek van het zonnepaneel een rol. De opbouw en kwaliteit van zonnepanelen spelen natuurlijk een cruciale rol op de Wattpiek, en gelukkig wordt de kwaliteit van pv panelen steeds een beetje beter.
Hoe is een zonnepaneel opgebouwd?
Zonnepanelen zijn opgebouwd uit tientallen zonnecellen, vervaardigt uit het scheikundige element silicium. De zonnecellen vangen het zonlicht op en zetten dit om in elektronen. De inval van zonlicht zorgt voor een spanningsveld onder en boven het paneel, waardoor stroom opgewekt wordt. Dit staat bekend als het photovoltaïsch effect. De stroom gaat vervolgens ‘lopen’, doordat meerdere zonnecellen aan elkaar zijn geschakeld. Dit zorgt voor gelijkstroom, dat door de omvormer wordt omgezet naar wisselstroom. Het aantal zonnecellen op een paneel bepaalt uiteindelijk – in combinatie met de eerder genoemde ideale omstandigheden – de Wattpiek van zonnepanelen.
Module rendement en afmetingen zonnepaneel
Wanneer we zonnepanelen vergelijken, dan valt direct op dat er een verschil is in Wattpiek. Hoe ontstaat het onderlinge verschil in de gegeven Wp tussen zonnepanelen? Dat heeft te maken met het module rendement en de afmetingen van een zonnepaneel. Het module rendement vertelt u het aandeel van zonlicht dat door het paneel kan worden omgezet in energie, namelijk gemiddeld tussen de 15% en 22%.
Bij Soly ligt het module rendement van zonnepanelen op 20,5%.
Ook het formaat van een zonnepaneel heeft invloed op de Wattpiek. Dat heeft een logische verklaring: naarmate het paneel groter wordt, groeit ook het aantal zonnecellen dat hierin verwerkt kan worden. Evenredig groeit ook het vermogen mee.
Specificaties Wattpiek zonnepanelen
Zonnepanelen 390Wp
Bij Soly Belgium maken we gebruik van zonnepanelen met een piekvermogen van 390Wp. Dit zijn zonnepanelen met een iets grotere afmeting en een aantrekkelijk rendement. Ontdek meer over de 390Wp zonnepanelen.
Zonnepanelen 450Wp
De potentie van zonnepanelen groeit hard. Inmiddels komen steeds meer zonnepanelen met een piekvermogen van 450Wp op de markt. Dit zijn zonnepanelen met een grotere afmeting, maar ook een hoog rendement.
Zonnepanelen 500Wp
Inmiddels zijn ook voorbeelden bekend van 500Wp zonnepanelen. Let op: de afmetingen zijn aanzienlijk, waardoor u minder panelen kwijt kunt op het dak. Wel ligt het rendement erg hoog. Er zijn echter nog weinig aanbieders.
Berekenen Wattpiek naar kWh
Wilt u de Wattpiek naar kWh berekenen? Daar bestaat een speciale vuistregel voor. Omdat onze zonnepanelen in de praktijk nooit 365 dagen per jaar onder de ideale omstandigheden functioneren, is de opbrengst in kWh lager dan het piekvermogen. Gemiddeld is 1Wp gelijk aan 0,88 kWh. Dat heeft te maken met verschillen in de oriëntatie van zonnepanelen, de hellingshoek van het dak en de variabele weersomstandigheden. Het gemiddelde rendement van zonnepanelen ligt op 88%.
Meer weten?
Onze adviseurs helpen u graag bij het beantwoorden van uw vragen. Neemt u direct contact met ons op, we zitten voor u klaar.