Vermogen van 430 Wattpiek

Compacte kwaliteit in zonnepanelen

Zonnepanelen met een piekvermogen van 430 Wp combineren kwaliteit en een hoge opbrengst met geschikte afmetingen. De zonnepanelen van 430 Wattpiek beschikt over 108 zonnecellen en zorgen daarmee voor een optimaal rendement. Dit type zonnepanelen kan zowel op een plat als schuin dak worden geïnstalleerd. Bent u benieuwd naar alle specificaties van een 430 Wp zonnepaneel? We vertellen u graag meer.

header image
Zonnepanelen

Wat betekent 430 Wattpiek?

Een zonnepaneel van 430 Wattpiek kan onder de meest gunstige omstandigheden op jaarbasis 430 kWh aan stroom produceren. Wattpiek staat hierin voor het piekvermogen van zonnepanelen. Een term die als meeteenheid het maximale vermogen van een zonnepaneel aanduidt. Met de meest gunstige omstandigheden voor een zonnepaneel bedoelen we de perfecte oriëntatie (loodrechte instraling zon) en hellingshoek (35 graden) voor de panelen, de juiste zoninstraling (1000W per m²) en circa 25 graden Celsius.

Zoals u wellicht al begrijpt, worden deze omstandigheden in België niet altijd bereikt. Daarom houden we bij de berekening van het verwachte rendement van zonnepanelen vaak een speciale vuistregel aan: 1 Wp is gelijk aan 0,88 kWh. Heeft u dus een zonnepaneel van 430 Wp, dan is het rendement gelijk aan 378,4 kWh (430 * 0,88).

Berekening rendement zonnepaneel 430 Wp
Stel dat u binnen uw huishouden gemiddeld 2.500 kWh aan stroom verbruikt per jaar. U kunt dan zelf berekenen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft om in uw stroomvraag te voorzien. Dit doet u allereerst door de bovenstaande rekensom toe te passen. Nu, u weet dat u met één zonnepaneel ongeveer 378,4 kWh aan stroom per jaar kunt genereren. Vervolgens kunt u voor zonnepanelen van 430 Wp berekenen hoe groot uw systeem zou moeten zijn.

Rekensom: (stroomverbruik / jaaropbrengst per paneel) = gewenste omvang systeem
Voorbeeld: (2.500 / 378,4) = minimale gewenste omvang systeem = 6.61.

Dit betekent dat u minstens 7 zonnepanelen nodig heeft om het verwachte stroomverbruik over een jaar te compenseren.

Eigenschappen

Specificaties zonnepaneel 430 Wp

We nemen u verder mee in de specificaties van een zonnepaneel met 430 Wattpiek vermogen. Wat zijn de afmetingen van de zonnepanelen en hoeveel zonnecellen bevat een individueel zonnepaneel van 430 Wattpiek? Ook hebben we de datasheet voor u toegevoegd.

Afmetingen: 1762 x 1134 x 30 mm
Gewicht: 22 kg
Zonnecellen: 108 (6×18)
Lineaire vermogensgarantie: 30 jaar
Jaarlijkse degradatie: 0,40%
Productgarantie: 25 jaar

Waarom kiezen voor zonnepanelen van 430 Wattpiek?

Zoals we u al vertelden combineert het zonnepaneel van 430 Wattpiek een hoge opbrengst met geschikte afmetingen. Daarmee past dit zonnepaneel keurig op vrijwel ieder Belgisch dak. Sterker nog, de afmetingen van deze zonnepanelen zijn perfect in een systeem te leggen, waarbij u aan beide zijkanten en boven- en onderkant nog voldoende ruimte overhoudt. Zo verzekeren we u bij Soly van een indrukwekkend rendement uit zonnepanelen.

Hoe zit het dan met zonnepanelen met een hoger piekvermogen? Wellicht heeft u in uw zoektocht al gezien dat er ook zonnepanelen bestaan met een piekvermogen van 450 Wp of zelfs hoger. Een goede vraag dus: waarom zou u bewust kiezen voor zonnepanelen van 430 Wattpiek? We verklaren onze keuze voor 430 Wattpiek zonnepanelen graag aan de hand van een rekenvoorbeeld.

Rekenvoorbeeld
Zoals u wellicht weet verschillen de afmetingen tussen zonnepanelen onderling, onder andere op basis van het piekvermogen. In algemene zin geldt: hoe hoger het piekvermogen van zonnepanelen, des te ruimer ook de afmetingen. En naarmate de afmetingen van zonnepanelen toenemen, begint de ruimte op uw dak een belangrijke rol te spelen. Stel dat de ruimte op uw dak beperkt is, dan kan het zo zijn dat 6 zonnepanelen van 430 Wattpiek wél passen, maar 6 zonnepanelen van 450 Wattpiek net niet. U moet noodgedwongen schakelen naar 5 zonnepanelen van 450 Wattpiek. Het voordeel verschuift daarmee naar zonnepanelen van 430 Wattpiek. Kijkt u maar:

Opbrengst zonnepanelen
6 zonnepanelen 430 Wp: 6 x (430 x 0,88) = 2.270,4 kWh per jaar
5 zonnepanelen 450 Wp: 5 x (450 x 0,88) = 1.980 kWh per jaar

Het efficiënte rendement van 430 Wattpiek zonnepanelen is daarmee is veel gevallen hoger, omdat u de ruimte op het dak beter weet te benutten. En omdat onze 430 Wattpiek zonnepanelen beschikken over de optimale afmetingen, heeft u meer ruimte voor een ultiem legplan voor zonnepanelen.

Achtergrond

Kennisbank

Bent u nog niet uitgelezen? Dat is mooi. We hebben namelijk een grote kennisbank met talloze artikelen over onder meer zonnepanelen. Maar ook leest u hier meer over premies en garanties. We hebben alvast een aantal artikelen uitgezocht.
cards knowhow icon icon
Wat is een AREI keuring voor zonnepanelen?
Het AREI-keuringsverslag is onderdeel van de installatie van zonnepanelen. AREI is een afkorting voor het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties. Wat houdt dit in?
cards knowhow icon icon
Elektriciteit delen in Vlaanderen: hoe werkt dat?
Huishoudens met zonnepanelen die na eigen gebruik nog stroom overhouden, kunnen dit sinds 1 juli 2022 met één ander huishouden delen. Hoe werkt stroomdelen?
cards knowhow icon icon
Stroomnet onder druk: Fluvius investeert miljarden in versterking
In totaal zal naar verwachting zo’n 40 procent van het huidige laagspanningsnet, dat aangesloten is op huishoudens en kleine bedrijven, worden vervangen en versterkt.

Kom met ons in contact

Wilt u graag spreken met iemand van Soly? Dan doen onze adviseurs er alles aan om u verder te helpen. Bekijk hoe u contact met ons kunt opnemen.
contact image