Categorie:

Milieu
Knowledge base

EK 2024 in Duitsland: Het duurzaamste EK voetbal ooit?

In juni en juli 2024 vormt Duitsland het decor voor het Europees kampioenschap voetbal voor mannen. Vierentwintig teams, waaronder de Rode Duivels, zullen de strijd aangaan in tien verschillende stadions, verspreid over het hele land. Hoewel dit evenement veel vreugde en sportiviteit met zich meebrengt, gaat het ook gepaard met aanzienlijke milieuvervuiling, onder andere door de vele vluchten van de teams en fans naar Duitsland. Dit jaar hebben de UEFA en de DFB echter ambitieuze plannen: het Europees kampioenschap 2024 moet het meest duurzame ooit worden. Hoe zijn ze van plan deze ambitie te verwezenlijken?

WK 2022 in Qatar

Het CO2-neutrale sprookje in Qatar

De ambitie om een duurzamer voetbaltoernooi te organiseren is niet nieuw. Twee jaar geleden beloofden Qatar en de FIFA het eerste CO2-neutrale toernooi in de geschiedenis te organiseren. Mensen waren vanaf het begin al erg sceptisch over de haalbaarheid van deze belofte in een woestijnland dat zijn rijkdom dankt aan fossiele brandstoffen, en deze twijfels bleken terecht. In werkelijkheid stootte het WK in Qatar ruim 70 procent meer CO2 uit dan het WK in Rusland vier jaar daarvoor. De uitstoot van 3,6 miljoen ton CO2 is bijna evenveel als de jaarlijkse uitstoot van Namibië. Of deze CO2-uitstoot volledig is gecompenseerd, is onduidelijk. De Zwitserse reclamewaakhond concludeerde, nadat milieuorganisaties uit verschillende landen een zaak hadden aangespannen, dat het WK in Qatar niet CO2-neutraal genoemd kon worden.

Coldplay's wereldtour

Het kan wél

Dat het verduurzamen van grote evenementen wél mogelijk is, bewees Coldplay met hun wereldtour Music of the Spheres. De Britse rockband bedacht diverse duurzame oplossingen waarmee ze de CO2-uitstoot van hun concerten met 59% hebben verminderd. Deze duurzame prestaties bereikten ze onder andere door een boom te planten voor iedere bezoeker, alle goederen te transporteren met elektrisch vervoer en gebruik te maken van zonne-energie. Ook werden de bezoekers van het concert medeverantwoordelijk gehouden voor het verduurzamen van het evenement. Via een kinetische dansvloer en power bikes konden zij energie opwekken die tijdens de show werd gebruikt. De overtollige duurzaam opgewekte energie werd opgeslagen voor later gebruik in mobiele, oplaadbare batterijen.

Wilt u ook scoren tijdens het EK?

Als klant van Soly kunt u meedoen aan onze Vriendenactie!

Voor elke vriend die u aandraagt en die kiest voor zonnepanelen van Soly, scoort u een mooi cashback-bedrag. Daarnaast passt u uw vrienden een leuke korting op de offerte van zonnepanelen. U profiteert dus allebei van deze actie!

Heeft u nog geen zonnepanelen? Doorloop binnen twee minuten onze ZonneConfigurator om te ontdekken hoeveel u kunt besparen met zonne-energie.

Samen spelen we duurzaam en winnen we allemaal!

EK 2024 in Duitsland

Duurzaamheid tijdens het EK 2024

Of het EK voetbal in Duitsland net zo’n duurzaam succes wordt als de tour van Coldplay? Dat is nog maar de vraag. De voorbereidingen van de toernooiorganisatoren zijn in ieder geval hoopgevend. Voor de 17e editie van het toernooi werden geen nieuwe stadions gebouwd; in plaats daarvan werden bestaande Duitse stadions verduurzaamd. Zo zijn ze uitgerust met LED-verlichting, waterbesparende toiletten en zonnepanelen op het dak. Ook op het veld zelf is verduurzaamd: de Fussballiebe, oftewel de EK-bal, is gemaakt van duurzame materialen.

Daarnaast is er aandacht besteed aan het meest vervuilende aspect van het EK: het vervoer van miljoenen supporters. Reizen per trein wordt gestimuleerd en is tijdens het toernooi goedkoper of zelfs gratis. De Rode Duivels lijken deze memo echter gemist te hebben, want zij vertrokken per vliegtuig naar Stuttgart.

Of het EK voetbal 2024 daadwerkelijk het duurzaamste toernooi ooit wordt, moet nog blijken. Het is in ieder geval een positieve ontwikkeling dat duurzaamheid steeds meer aandacht krijgt bij het organiseren van grote evenementen.

Kennisbank

Meer informatie

Wilt u meer weten over de achtergrond van onze producten, of bent u op zoek naar tips & tricks om het maximale uit uw systeem te halen? In onze kennisbank vindt u alle informatie die u nodig heeft. We hebben al een aantal artikelen voor u uitgelicht.
cards knowhow icon icon
Hoeveel CO₂-uitstoot bespaart u met zonnepanelen?
Wie kiest voor zonnepanelen geniet van verschillende voordelen. Zo bespaart u onder andere op de maandelijkse energiekosten. Hoeveel CO-2 uitstoot bespaart u?
cards knowhow icon icon
Wat zijn de beste maanden voor zonnepanelen?
Wilt u genieten van de hoogste opbrengst uit zonnepanelen? Lees meer over de beste maanden voor zonnepanelen in Belgie.
cards knowhow icon icon
De voordelen van een thuisbatterij met dynamische energie
Door uw thuisbatterij op de voordeligste tijdstippen op te laden en de opgeslagen stroom op gunstige momenten te verkopen, kunt u aanzienlijke financiële voordelen behalen. In dit artikel vertellen we u de voordelen van een thuisbatterij in combinatie met dynamische energie.
cards knowhow icon icon
De grootste uitdaging voor zonne-energie? Deze eend
Snelle, grote ontwikkelingen brengen vaak onverwachte uitdagingen met zich mee. Voor een wereld met steeds meer zonnepanelen komt deze uitdaging in de vorm van een eend.