Categorie:

Zonnepanelen
Knowledge base

El Niño in België: gevolgen voor zonnepanelen

De piek van El Niño noteerden we al in december, maar het befaamde natuurverschijnsel blijft nog zeker tot april 2024 actief, zo weet World Meteorological Organization te melden. El Niño - vrij vertaald ‘het kerstkindje’ - beïnvloedt de temperatuur van het water en zorgt daarmee ook voor sterk veranderende weersomstandigheden aan land. Met name in Indonesië en de Filipijnen (extreme droogte) en de woestijnen van Zuid-Amerika (veel regen) weten ze daar alles van. Maar ook België krijgt voor een deel te maken met El Niño. Wat merken we hier van El Niño en wat zijn de gevolgen voor onze zonnepanelen?

Natuurverschijnsel

Informatie over El Niño

El Niño is een natuurverschijnsel dat zich met name rondom de evenaar afspeelt. Het fenomeen duurt vaak een half jaar en komt eens per 2 tot 7 jaar voor. Tijdens El Niño stijgt de temperatuur van het oppervlak van de oceaan langs de evenaar, om exact te zijn langs de Oostelijke Stille Oceaan, met liefst drie graden. De stroming van de oceaan maakt vervolgens dat ook andere gebieden last krijgen van de gevolgen van El Niño. Interessant detail: voorheen ontstond El Niño door een sterke opwarming van het zoutwater in de Stille Oceaan voor de kust van Noord-Peru en Ecuador, maar dat is tegenwoordig wel anders. Ook de opwarming van het water langs de evenaar tot het midden van de Stille Oceaan wordt inmiddels toegerekend aan El Niño.

El Niño zorgt voor weersextremen

Een voorspelling van de komst van El Niño is deels wel, deels niet te voorspellen. De eerste fase van El Niño kenmerkt zich als een langzame opbouw van warmer water langs de evenaar in de Stille Oceaan. Daarbij is sprake van een afnemende passaatwind, waardoor de toenemende temperatuur van het water enkel nog verder wordt gestimuleerd. Er is daarnaast ook sprake van een onvoorspelbare factor: de opwarming van het zoutwater in het oosten van de Stille Oceaan. Het al dan niet staan van een westenwind bepaalt uiteindelijk of El Niño actief wordt. Dankzij nieuwe weermodellen is El Niño overigens ongeveer een half jaar voorafgaand vast te stellen.

Wat merken we in België van El Niño?

El Niño zorgt voor nattigheid in België

Europa blijft voor een groot deel buiten schot van El Niño. De gevolgen zijn voor ons continent dan ook beperkt. Zoomen we in op België, dan betekent een sterke El Niño een natter voorjaar. Datzelfde geldt voor de landen ten oosten van België. Dit heeft te maken met de stroming vanuit het westen die vochtige lucht richting het continent drijft. En terwijl El Niño wereldwijd in feite kan zorgen voor recordtemperaturen, is de kans groot dat we in België juist te maken krijgen met een zachte winter en koele lente. Wat is het effect van El Niño op de opbrengst van zonnepanelen in Nederland?

Zonnepanelen

Bewolking en regenachtig in het voorjaar

Misschien een beetje slecht nieuws: een sterke El Niño kan in potentie zorgen voor een nat voorjaar. De riante hoeveelheden neerslag in de maanden oktober, november en december bevestigen dit. Door de aanhoudende westenwind is vanaf het Kanaal veel neerslag onze kant op gekomen. Dat heeft niet alleen invloed op ons humeur, maar ook op de opbrengst van onze zonnepanelen. Hoewel 2023 in zijn totaliteit best zonnig was, kenmerkten eind 2023 en begin 2024 zich juist door opvallend veel dagen zonder zonneschijn. Automatisch leidt dit tot een minder hoge opbrengst voor onze zonnepanelen en een hogere netto afhankelijkheid van het energienet.

Zonnepanelen

Kansen op een warme zomer

De aanwezigheid van El Niño in het gebied rond de evenaar betekent voor ons een natte, maar ook zachte start van 2024. Betekent de huidige stroming vanuit het westen ook automatisch een warmere zomer met extreme temperaturen? Volgens de weermodellen is hier (nog) geen sprake van. El Niño ligt grotendeels buiten de reikwijdte van België en bovendien eindigt dit weersverschijnsel al in april 2024. Geen directe gevolgen dus, maar wel enkele indirecte gevolgen. El Niño kan bijvoorbeeld elders in de wereld zorgen voor record temperaturen en extreme weersomstandigheden in de vorm van storm en veel regen.

Zonne-energie voorspelling 2024

Het jaar 2023 was opvallend, want we hadden te maken met een torenhoge gemiddelde temperatuur en tegelijk extreem veel neerslag. De kansen op een warm 2024 zijn groot, omdat de effecten van El Niño ook na het afzwakken van dit fenomeen nog even zullen aanhouden. De temperatuur van het water daalt namelijk niet van de ene op de andere dag. Er blijft een kans aanwezig dat het huidige natte voorjaar slechts een opwarmertje is voor een warme en droge zomer. In theorie is dit goed nieuws voor uw zonnepanelen, want veel zon betekent een hoge opbrengst in zonne-energie. Er is wel een kleine keerzijde: extreem hoge temperaturen hebben mogelijk een negatief effect op de efficiëntie van uw zonnepanelen. Die kunnen bij extreem hoge temperaturen minder goed zonlicht omzetten.

Hoe dat komt bespreken we in dit artikel over het effect van hoge temperaturen op uw zonnepanelen.

Kies nu voor zonne-energie

Juist nu is het belangrijk om te kiezen voor een duurzame toekomst. Zonnepanelen blijven vanzelfsprekend een rendabele keuze in België. Het terugverdienen van zonnepanelen heeft u al binnen 7 tot 8 jaar gedaan. Bovendien staan zonnepanelen aan de basis van een toekomstbestendig duurzaam systeem zoals we dat bij Soly voor ons zien: een systeem waarin de thuisbatterij, laadpaal thuis en Soly Brain een sterke voet aan de grond krijgen. Dat maakt u voor een groot deel onafhankelijk van het energienet. Juist daarom kiest u nu voor zonnepanelen.

Kennisbank

We vertellen u graag alles over zonnepanelen, de thuisbatterij en andere zaken die van pas kunnen komen wanneer u overstapt op zonne-energie. Een duurzame toekomst begint hier. Lees meer in onze kennisbank.
De grootste uitdaging voor zonne-energie? Deze eend
Snelle, grote ontwikkelingen brengen vaak onverwachte uitdagingen met zich mee.
Onbalans op het Belgische energienet
Met de onbalans van het energienet omschrijven we de mismatch tussen de vraag en het aanbod van energie op het Belgische net.
Zonnepanelen en warmtepomp: hoger verbruik duurzaam compenseren
Hoeveel zonnepanelen heeft u (extra) nodig om het verbruik van een warmtepomp op duurzame wijze te compenseren?