Categorie:

Milieu
Knowledge base

Zonnepanelen en warmtepomp: hoger verbruik duurzaam compenseren

Wilt u rondom het verwarmen van uw woning het liefst van het gas af en kiezen voor een meer milieuvriendelijk alternatief, dan kunt u die vinden in de vorm van een warmtepomp. De warmtepomp onttrekt warmte uit de grond, het water of de lucht. Dat u dankzij de warmtepomp grotendeels of volledig gasvrij woont is prettig. Wel moet u rekening houden met een hoger stroomverbruik. Dit hogere stroomverbruik van de warmtepomp kunt u gelukkig compenseren met (extra) zonnepanelen. Hoeveel zonnepanelen heeft u (extra) nodig voor een warmtepomp?

Met voorbeeldformule

Wat is het stroomverbruik van een warmtepomp?

De overweging om uw vertrouwde cv-ketel in te ruilen voor een warmtepomp, is vooral om grotendeels of volledig gasvrij te wonen. Sinds de grote fluctuaties in de gasprijs, inmiddels een aantal jaren geleden, willen meer en meer huishoudens de afhankelijkheid van gas afbouwen. De warmtepomp is een geschikt product om dit te realiseren. Het grootste deel van het energieverbruik van de warmtepomp bestaat uit stroom. Hoe hoog het stroomverbruik precies is, hangt af van het huishouden en de gezinssamenstelling, en het type warmtepomp dat u wilt aanschaffen.

Het exacte verbruik van een warmtepomp is lastig te berekenen, en hangt doorgaans af van twee factoren: de warmtebehoefte van uw huishouden en de SCOP (Seasonal Coefficient Of Performance) van de warmtepomp. De SCOP vertelt u in hoeverre de efficiëntie van de warmtepomp voldoende is om de warmtebehoefte gedurende het jaar te kunnen garanderen.

Jaarlijks verbruik warmtepomp berekenen
We geven u graag een voorbeeldberekening van het voorspelde jaarlijkse verbruik van de warmtepomp. Hiervoor gebruiken we de hierboven genoemde elementen: uw warmtebehoefte en de SCOP.

(Jaarlijkse warmtebehoefte in kWh / SCOP) x elektriciteitsprijs per kWh = geschatte jaarlijkse verbruikskosten warmtepomp

Premie voor warmtepomp

In Vlaanderen komt u in aanmerking voor een premie op de warmtepomp. De hoogte van het premiebedrag wordt op een aparte manier berekend. De maximaal te ontvangen premie is vastgesteld op 40% van het factuurbedrag. Ook het type warmtepomp is bepalend voor het premiebedrag:

  • Lucht-luchtwarmtepomp: 300 tot 600 euro
  • Hybride lucht-waterwarmtepomp: 800 tot 3.600 euro
  • Lucht-waterwarmtepomp: 1.800 tot 5.400 euro
  • Geothermische warmtepomp: 4.000 tot 9.600 euro

Het exacte premiebedrag in uw situatie weten? Bezoek dan de website van de Vlaamse overheid

Stroomverbruik en inbouw

Verschil hybride en all-electric warmtepomp

Bij uw keuze voor een warmtepomp kunt u grofweg kiezen uit twee varianten: de hybride of all-electric warmtepomp. De all-electric warmtepomp vervangt uw cv-ketel feitelijk 1 op 1. Dit type warmtepomp functioneert uitsluitend op stroom, waardoor u geen stroom meer nodig heeft. De hybride warmtepomp functioneert naast uw cv-ketel. Een groot deel van de warmtevoorziening in huis is afkomstig van de hybride warmtepomp, maar u verbruikt voor ongeveer 40% ook nog aardgas. Het voordeel van een hybride warmtepomp is dat deze weinig additionele aanpassingen vereist.

Warmtepomp & Zonnepanelen

Aantal (extra) zonnepanelen voor een warmtepomp

Wilt u het stroomverbruik van uw warmtepomp compenseren? De investering in een warmtepomp komt waarschijnlijk voort uit een duurzame overweging, dus wilt u het extra stroomverbruik het liefst ook op duurzame wijze oplossen; door middel van (extra) zonnepanelen. Afhankelijk van het type warmtepomp, die voor het gemak opdelen in ‘hybride’ en ‘all-electric’, kunt u het verbruik van de warmtepomp gelukkig efficiënt compenseren. We adviseren u daar graag over.

Zonnepanelen voor een hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp plaatst u naast uw bestaande cv-ketel. Omdat beide modules naast elkaar functioneren, neemt uw gasverbruik met zeker 60% af. Andersom betekent het dat u niet volledig overgaat op ‘stroom’. Hierdoor hoeft u – ten opzichte van de all-electric warmtepomp – voor een hybride warmtepomp iets minder zonnepanelen bij te plaatsen. Advies: gemiddeld kunt u het verbruik van een hybride warmtepomp compenseren met 3 tot 7 zonnepanelen.

Zonnepanelen voor all-eletric warmtepomp
De all-electric warmtepomp vervangt uw cv-ketel in zijn volledigheid. Dit betekent dat u na installatie volledig over bent gestapt op een warmtevoorziening op stroom. De stroomvraag van een all-electric warmtepomp ligt – ten opzichte van een hybride warmtepomp – dan ook een stuk hoger. Advies: gemiddeld kunt u het verbruik van een all-electric warmtepomp compenseren met 5 tot 9 zonnepanelen.

Achtergrond

Kennisbank

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van zonnepanelen in uw toekomstige woonsituatie? Dan verwijzen we u graag door naar onze kennisbank. We hebben alvast een aantal interessante artikelen voor u uitgezocht.
Hoe is de opbrengst van zonnepanelen verdeeld?
Hoeveel procent van de zonne-energie in België wordt opgewekt door diffuus licht?
Wat is een AREI keuring voor zonnepanelen?
Het AREI-keuringsverslag is onderdeel van de installatie van zonnepanelen. AREI is een afkorting voor het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties.
Elektriciteit delen in Vlaanderen: hoe werkt dat?
Huishoudens met zonnepanelen die na eigen gebruik nog stroom overhouden, kunnen dit sinds 1 juli 2022 met één ander huishouden delen.