Vlaanderen
Stroom wegschenken of delen
De voorbije maanden in België kenmerken zich door een hoge opbrengst uit zonne-energie. In de maand juni werd nog niet eerder zoveel zonne-energie opgewekt. En dat is goed, want een groot deel van ons energieverbruik is daardoor ‘groen’ geweest, waardoor andersom het gebruik van energie uit fossiele brandstoffen daalde. Heeft u een digitale meter? Dan heeft u ongetwijfeld kunnen waarnemen hoe uw energieverbruik steeds slimmer en duurzamer wordt. Zelfconsumptie is de key, want dat zorgt ervoor dat u verder onafhankelijk wordt van het energienet.
Zonder thuisbatterij zit er een limiet aan uw zogenoemde zelfconsumptie. In dat geval gebruikt u ‘slechts’ 30 tot 50 procent van de energie die uw zonnepanelen opwekken. Met een thuisbatterij in huis groeit dit percentage naar 60 tot 80 procent. Nog altijd heeft u dan op momenten te maken met overtollige groene stroom van de zon. Dit kunt u wegschenken aan het energienet – u ontvangt hiervoor een terugleververgoeding – of u kunt de overtollige elektriciteit delen met iemand anders. Dat is slimmer, duurzamer en bovendien voordeliger. Maar hoe werkt het?
Elektriciteit delen in Vlaanderen
Het idee van elektriciteit delen is dat u een ander huishouden, waar geen zonnepanelen zijn geïnstalleerd, blij kunt maken met duurzame stroom. U kunt de stroom wegschenken (gratis) of tegen een afgesproken bedrag verkopen aan een ander huishouden. Daarmee profiteert u beiden van energie van de zon. Om elektriciteit te kunnen delen in Vlaanderen moet u het volgende doen:
- Zowel de energie-afnemer als -deler moeten de beschikking hebben over een digitale meter of een AMR-meter.
- U ontvangt normaliter een digitale meter van Fluvius. Heeft u de digitale meter nog niet in huis en wilt u niet wachten? Dan kunt u de digitale meter voor 88 euro kopen;
- Beide deelnemers hebben een contract voor elektriciteit bij een commerciële energieleverancier;
- Energiedeler- en afnemer mogen aangesloten zijn bij een andere elektriciteitsleverancier. Wel moet u tijdig controleren of het principe van stroomdelen bij uw leverancier mogelijk is.
- Bent u de energiedeler? Dan moet u de persoon-aan-persoonverkoop eenmalig melden via de website van Fluvius;
- De energiedeler moet daarnaast het meetregime ‘3’ aanvragen bij de energieleverancier. Hiermee geeft u Fluvius toestemming om de kwartierwaarden van de digitale meter uit te lezen;
- Het aantal deelnemers van persoon-aan-persoonverkoop is exact twee.
Voordelen
Waarom kiezen voor elektriciteit delen?
Bij Soly delen we de passie voor duurzaamheid en het benutten van zonne-energie ten volle. Energie delen is dan ook een logische stap. Feitelijk profiteert u samen van de voordelen van zonne-energie. U helpt een ander de energiefactuur te beperken. Heeft u nog altijd een overschot? Dan wordt dit uiteraard wel verrekend in de vorm van de geldende vergoeding per kWh. Mogelijk wilt u de stroom niet wegschenken, maar heeft u overeenstemming bereikt met de afnemer over een vergoeding. In de praktijk levert dit de afnemer alsnog financieel voordeel op, want hij of zij betaalt minder voor de stroom die men van u afneemt, dan dat zou worden gerekend voor netstroom.
Contacteer uw energieleverancier
Om te kijken of stroomdelen mogelijk is
We begrijpen dat elk huishouden uniek is. Daarom raden we aan om uw leverancier te contacteren en te ontdekken hoe energiedelen bij uw specifieke situatie past. Het kan namelijk voorkomen dat leveranciers hun eigen voorwaarden voor stroomdelen hanteren, waardoor u bijvoorbeeld extra kosten moet betalen. In de praktijk zouden er bijvoorbeeld administratiekosten in rekening kunnen worden gebracht aan zowel de stroomdeler- als afnemer. Dit is onder andere het geval bij Luminus, waar men voor het manueel inregelen van stroomdelen tussen twee partijen administratiekosten rekent.
Tip van Soly
Starten met stroomdelen
Wij zijn overtuigd van de voordelen van stroomdelen. Door onze overtollige stroom te delen met buren, vrienden of familieleden kunnen we zoveel mogelijk mensen laten profiteren van de voordelen van zonne-energie. Ook huishoudens waar – om wat voor reden dan ook – nog geen zonnepanelen zijn geïnstalleerd. En zoals u ziet, is starten met elektriciteit delen in Vlaanderen eigenlijk best eenvoudig te regelen. Maak kennis met alle voordelen van de energie uit zonlicht, en ontdek hoe Soly uw partner kan zijn in deze duurzame reis.