Categorie:

Milieu
Knowledge base

Stroomnet onder druk: Fluvius investeert miljarden in versterking

Fluvius gaat in de komende jaren miljarden euro’s investeren in het stroomnet. In totaal zal naar verwachting zo’n 40 procent van het huidige laagspanningsnet, dat aangesloten is op huishoudens en kleine bedrijven, worden vervangen en versterkt. Dit is nodig om het stroomnet mee te laten groeien met de versnelde elektrificatie van huishoudens, bedrijven en de mobiliteit.

België

Elektrificatie in een stroomversnelling

De afgelopen jaren kenmerken zich door een ongekend snelle elektrificatie op tal van gebieden in België. Een voorbeeld is de recente toevlucht van warmtepompen en zonnepanelen bij huishoudens. Wereldwijd staat België zelfs in de top-5 als het gaat om het aantal zonnepanelen per inwoner. Het laat zien dat we en masse afstappen van energie uit fossiele brandstoffen, en bereid zijn om over te stappen op duurzame alternatieven; wind- en zonne-energie.

Ook elders zien we een duidelijke verschuiving naar elektrisch ten opzichte van energie uit fossiele brandstoffen. We rijden steeds vaker elektrisch en ook de industrie elektrificeert. En dat betekent dat er investeringen nodig zijn om het energienet klaar te maken voor de toekomst.

Van fossiel naar hernieuwbaar

Uitfasering gas, groei duurzaamheid

De geplande investering in het stroomnet valt samen met de verdere uitfasering van gas. Zo worden de investeringen in het gasnetwerk verder afgebouwd. Nieuwe appartementen en verkavelingen worden inmiddels al aangesloten op het stroomnet, en dus zonder gasaansluiting. Verwacht wordt dat Fluvius dankzij de beoogde investeringen in het stroomnet, de investeringen in het gasnet nog sneller kan laten dalen. Van de verwachte 88 miljoen in 2032, naar nog maar 63 miljoen in 2033. Naar verwachting is het stroomnet tegen die tijd bestendig genoeg om de rol van gas voor een groot deel in te gaan vullen.

CRM

Het capaciteitsremuneratie mechanisme

De Belgische samenleving elektrificeert sneller en vroeger dan verwacht. Dit zal in de komende jaren zorgen voor een grotere capaciteitsbehoefte op het energienet. Naar verwachting zal het capaciteitsremuneratie mechanisme (crm) hier in eerste aanzet invulling aan geven. Het CRM werd in 2021 ingevoerd om de bevoorradingszekerheid in elektriciteit te verzekeren. Zeker met het oog op de voorziene sluiting van kerncentrales. Ook moet dit mechanisme de energietransitie daadkrachtig ondersteunen. Aan de hand van jaarlijkse veilingen worden eenheden ondersteund die elektriciteit kunnen leveren of besparen vanaf 2025.

Toekomst

Belgische consument behoeft flexibiliteit

Met de toenemende druk op het stroomnet groeit ook de rol van huishoudens en industrie. Voor consumenten geldt dat zij – volgens onderzoek door Elia (beheerder Belgisch transmissienet) – behoefte hebben aan flexibele consumptie. Hierbij kan meer worden geconsumeerd buiten de piek aan een lagere prijs. De thuisbatterij kan hier eveneens een rol van betekenis spelen. Hiermee kan men op pieken in de stroomprijs de energie langer vasthouden, en de injectie op het energienet beperken, met als resultaat een lagere druk op het net.

Een traditionele piek in het stroomverbruik zien we vooral ’s ochtends en aan het einde van de middag of avond. Dit zijn helaas ook momenten waarop zonnepanelen minder stroom opwekken. Door een thuisbatterij in huis te koppelen aan de zonnepanelen, kunnen consumenten de piek in de stroomvraag ‘dekken’ met de opgeslagen stroom uit de thuisbatterij. Daarmee zou de efficiëntie van het energienet sterk verbeterd worden. Goed voor het energienet, interessant voor de consument.

Achtergrond

Kennisbank

Wilt u meer weten over de huidige ontwikkelingen op de markt van zonne-energie? We houden u graag op de hoogte via onze kennisbank. Hierin vindt u actuele informatie over de markt en handige tips om zelf het meeste uit zonne-energie te halen. We hebben al drie artikelen voor u uitgezocht.
Veiligheid zonnepanelen in België
De veiligheid van uw zonne-energie installatie is belangrijk. Het systeem gaat lange tijd mee, en in deze periode doorstaat het alle weertypen en omstandigheden
Zonuren België: waar geniet u van de hoogste opbrengst?
Het gemiddeld aantal zonuren in België verschilt per provincie. Dit betekent dat het rendement van uw zonnepanelen mede afhankelijk is van de regio waarin u woont.
Zonnepanelen voor een airco
Heeft u in de zomer ook altijd last van de warmte die in uw woning blijft hangen? Dan bent u niet alleen. Om dit probleem te tackelen nemen steeds meer mensen een airco in huis.

Kom met ons in contact

Wilt u graag met iemand van Soly de mogelijkheden van zonne-energie bespreken? We zijn er voor u. Ontdek hoe u ons kunt bereiken.