Categorie:

Milieu
Knowledge base

Hoeveel CO₂-uitstoot bespaart u met zonnepanelen?

Wie kiest voor zonnepanelen geniet van verschillende voordelen. Zo bespaart u onder andere op de maandelijkse energiekosten, bent u onafhankelijk van de stijgende energieprijzen en creëert meerwaarde op uw woning. Naast het financiële voordeel is de lagere CO₂-uitstoot ook een goeie reden om zonnepanelen te laten plaatsen. Echter wilt u natuurlijk weten hoeveel CO₂ u bespaart met zonnepanelen?

Fabricage en transport

CO₂-uitstoot van zonnepanelen

Hoe meer zonnepanelen we in België plaatsen, des te minder grijze stroom hoeven we te gebruiken. Om als land sneller CO₂-neutraal te zijn, is het dus belangrijk om veel zonnepanelen te plaatsen. Maar ook zonnepanelen zelf hebben een ecologische voetafdruk. Zo draaien fabrieken grotendeels op fossiele brandstoffen en gebeurt het transport ook nog door boten of vrachtwagens met een verbrandingsmotor.

Per kWh grijze stroom komt er 390 gram CO₂ vrij. Hoewel ons land volop inzet op duurzame energie blijven we grotendeels afhankelijk van fossiele energie en kernenergie.

Per kWp aan geïnstalleerde zonnepanelen stoot onze fabrikant zo’n 600 kg CO₂ uit. Dat is gemiddeld dus iets minder dan 200 kg CO2 per zonnepaneel. Inclusief verwerking van grondstoffen, productie en recyclage. Zodra uw zonnepanelen op het dak liggen, stoten ze niets meer uit.

Rekenvoorbeeld
Als een zonnepaneel van 390 kWh twee jaar lang zonne-energie opwekt, voorkomt het de uitstoot van 284 kg CO₂.

390 x 0,364 x 2 = 284 kg CO₂

Dat betekent dat een zonnepaneel van 390 Wp al binnen twee jaar de CO₂-uitstoot van de productie gecompenseerd heeft. Daarna wekken uw zonnepanelen dus nog zo’n 25 tot 30 jaar duurzame en schone energie op.

Hoeveel CO₂-uitstoot bespaar je met je zonnepanelen?
Sterker nog: een installatie van zestien panelen van elk 390 Wp bespaart elk jaar zo’n 2.000 kg CO₂. Dat staat ongeveer gelijk aan de CO₂ die vrijkomt als u 10.000 kilometer met de auto rijdt.

Zijn zonnepanelen recycleerbaar?
Ja, zonnepanelen zijn bijna volledig recycleerbaar. Het hoofdbestanddeel van zonnepanelen is silicium. Die stof verliest zijn werking niet en kan u daardoor oneindig worden hergebruikt. De andere onderdelen van een zonnepaneel zijn glas of aluminium. En ook die materialen kunt u eenvoudig recycleren. Om een gerecycleerd zonnepaneel te maken, heeft u daardoor minstens 70% minder energie nodig.

CO₂-compensatie na installatie

Een installatie van zestien panelen (350 Wp) bespaart op deze manier elk jaar zo’n 1800 kg CO2. Dit staat ongeveer gelijk aan de CO2 die vrijkomt bij het rijden van 10.000 kilometer met een auto met een gemiddeld verbruik.

Eenmaal geïnstalleerd door Soly stoten zonnepanelen niets meer uit. Als een zonnepaneel (320 kWh) twee jaar lang duurzame stroom heeft opgewekt, heeft het voorkomen dat 320 x 0,364 x 2 = 233 kg CO2 is uitgestoten in de atmosfeer. Dat betekent dat een zonnepaneel van 355 Wp na twee jaar al de CO2-uitstoot van de productie heeft gecompenseerd. Zonnepanelen wekken daarna nog 23 tot 28 jaar volledig duurzame, schone energie op.

Zijn zonnepanelen recyclebaar?

Ja, zonnepanelen zijn bijna volledig recyclebaar. Het hoofdbestanddeel van zonnepanelen, silicium, verliest zijn werking niet en kan daardoor oneindig hergebruikt worden. De overige bestanddelen van een paneel, zoals aluminium of glas, zijn eveneens gemakkelijk te scheiden en te hergebruiken. Een gerecycled zonnepaneel kost ruim 70% minder energie dan een nieuw paneel.

Wilt u ook CO2 en geld besparen met zonnepanelen?

Bij de productie van zonnepanelen komen dus nog wel broeikasgassen vrij, maar deze worden snel gecompenseerd door het opwekken van groene stroom. Zonnepanelen zijn daarom altijd een duurzame keuze. Wij willen dat iedereen in Nederland gebruik kan maken van deze bron van energie. Daarom kunt u bij ons zowel zonnepanelen huren als zonnepanelen kopen. Bereken direct wat zonnepanelen u en de planeet opleveren met onze ZonneConfigurator.

Interesse in een vrijblijvend advies? Onze adviseurs zitten voor u klaar.

Kennisbank

Meer weten

Wilt u meer weten over de achtergrond van onze producten, of bent u op zoek naar tips & tricks om het maximale uit uw systeem te halen? In onze kennisbank vindt u alle informatie die u nodig heeft. We hebben al een aantal artikelen voor u uitgelicht.
cards knowhow icon icon
Verschil tussen serie en parallel schakeling zonnepanelen
“Mijn dak ligt voor een deel in de schaduw, maar ik wil wel graag zonnepanelen. Kan dat?”. Het is een vraag die we vaak horen tijdens een telefonisch consult.
cards knowhow icon icon
Wat zijn de beste maanden voor zonnepanelen?
We zijn rondom de installatie van zonnepanelen altijd bezig om te zorgen dat u geniet van het optimale rendement. Wat zijn de beste maanden voor zonnepanelen?
cards knowhow icon icon
Hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak?
Steeds meer Belgische huishoudens maken de bewuste keuze voor zonnepanelen. Geld besparen en tegelijk duurzaam wonen.

Contact met Soly

Heeft u vragen over de effecten van zonnepanelen op het milieu en klimaat, of heeft u een andere vraag? Stel ze gerust aan onze adviseurs! We zijn er voor u.
contact image