Categorie:

Zonnepanelen
Knowledge base

Hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak?

Steeds meer Belgische huishoudens maken de bewuste keuze voor zonnepanelen. Geld besparen en tegelijk duurzaam wonen: het zijn de twee grootste voordelen van zonne-energie, afkomstig van het eigen dak. Maar: hoeveel zonnepanelen gaan er op uw dak en wat is daarvan het rendement? U wilt natuurlijk zo min mogelijk gebruik hoeven maken van het elektriciteitsnet, zeker nu met de hoge prijzen. Maar, hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak?

Berekening

Aantal zonnepanelen op het dak

Weten hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen, zonder dat daar eerst iemand voor langs dient te komen? Het kan. Alvorens u een definitief besluit heeft genomen over zonnepanelen, zijn er altijd een vast aantal vragen dat de revue passeert.

  • Wat is de hellingshoek van het dak?
  • Zonnepanelen installeren: schuin of plat dak?
  • In welke richting is het dak gelegen?
  • Wat is de actuele dakoppervlakte?

Het antwoord op deze vragen vertelt u iets over het rendement, de terugverdientijd en de jaarlijkse besparing op uw energieverbruik. Het is lastig om al deze vragen eigenhandig te beantwoorden, en daarom maken we bij Soly gebruik van een handige online tool: ZonneConfigurator. Op basis van uw adresgegevens kunnen we eenvoudig uw situatie inzichtelijk maken én bepalen wat er mogelijk is op uw adres. Ontdek hoe dat werkt!

Factoren

Wat heeft invloed op de opbrengst van zonnepanelen?

Dakoppervlakte, hellingshoek en windrichting. Het zijn belangrijke aspecten die direct en indirect van invloed zijn op uw potentiële opbrengst uit zonnepanelen. Voorheen kwamen we altijd bij u langs om samen de mogelijkheden te bespreken. Een dure consult, zonder dat u al ergens voor had getekend. En bovendien tijdrovend: wilt u zonnepanelen kopen of huren, dan is het fijn om direct uw potentiële besparing in te kunnen zien, passend bij uw persoonlijke situatie.

Dakcheck

Hellingshoek dak berekenen

De ideale hellingshoek van het dak voor zonnepanelen is 35 graden (35°). Dit kunnen we berekenen op basis van twee-lengte berekeningen in de hoogte en breedte. Zodra we dit weten kunnen we ook direct een uitspraak doen over het aantal zonnepanelen dat op uw dak past. We maken het proces rondom het installeren van zonnepanelen makkelijk, voordelig voor u en vooral veel sneller.

“Mijn buren hebben meer zonnepanelen”

Waarom het aantal zonnepanelen per dak verschilt

Tijdens onze gesprekken met de klant, volgend op het doorlopen van de ZonneConfigurator, krijgen we wel eens te horen dat de buren meer zonnepanelen hebben geplaatst dat wij u kunnen beloven. Het is goed om te weten dat er wereldwijd al tientallen, zo niet honderden fabrikanten van zonnepanelen zijn. Al deze fabrikanten maken gebruik van hun eigen systemen, afmetingen en formules. Soly legt de focus op kwaliteit, zowel op korte als lange termijn. Daarom hebben we gekozen voor een fabrikant die als uitstekend te boek staat. Zij produceren een groter formaat zonnepanelen, welke in de praktijk hetzelfde, dan wel meer rendement opleveren voor u als gebruiker.

De uitspraak dat ieder dak anders is, is in de praktijk vrijwel altijd van toepassing. Denk alleen al aan de verschillende mogelijkheden die schuine daken ten opzichte van platte daken met zich meebrengen. Ook de keuze tussen een serie- en parallelschakeling voor zonnepanelen kan voor u het verschil maken. Daarom is het voor Soly nodig om iedere situatie individueel te behandelen, waarmee we voor u de perfecte oplossing mogelijk maken.

Wanneer werken zonnepanelen optimaal?

U wilt natuurlijk profiteren van het optimale rendement uit zonnepanelen. Een dak gelegen op het zuiden genereert de meeste zonne-energie. Ook een dak op het westen of oosten, en alles daartussen, staat garant voor een relatief hoge opbrengst uit zonnepanelen. Helaas is een dak op het noorden minder efficiënt. Wanneer u beschikt over een plat dak, dan kunnen we de zonnepanelen op een zeer gunstige manier installeren.

Kennisbank

Ontdek meer

Wilt u graag meer weten over zonnepanelen, zoals de functionaliteit, opbrengst en kosten? Of bent u op zoek naar handige tips om nog meer uit uw systeem te halen? In onze kennisbank plaatsen we doorlopend updates. Lees daarom snel verder.
cards knowhow icon icon
Beste maanden voor zonnepanelen
We zijn rondom de installatie van zonnepanelen altijd bezig om te zorgen dat u geniet van het optimale rendement. Wat zijn de beste maanden voor zonnepanelen?
cards knowhow icon icon
Moet u zonnepanelen schoonmaken?
Wanneer u zonnepanelen op het dak heeft liggen, dan wilt u natuurlijk profiteren van het optimale rendement. Moet u zonnepanelen schoonmaken?
cards knowhow icon icon
Wat doet u met sneeuw op uw zonnepanelen?
Zodra het begint te vriezen en de eerste sneeuwvlokken naar beneden dwarrelen, komen bij ons de vragen binnen. Wat kunt u doen bij sneeuw op uw zonnepanelen?

Contact met Soly

Heeft u vragen of wilt u graag contact met onze adviseurs? Dat kan! We doen er alles aan om de zon bij u te laten schijnen.
contact image