Categorie:

Zonnepanelen
Knowledge base

Premie zonnepanelen: waar kom ik nog voor in aanmerking?

Laten we direct met de deur in huis vallen - er is goed nieuws! Ook in 2023 komt u in aanmerking voor een premie op zonnepanelen. Wel is de premie gehalveerd; van maximaal 1.500 euro in 2022 naar maximaal 750 euro in 2023. De hoogte van de zonnepanelen premie is afhankelijk van de capaciteit van het systeem. Voor de eerste 4 kWp ontvangt u 150 euro/kWp, en vervolgens ontvangt u nog 75 euro/kWp voor een capaciteit van 4-6 kWp. Voor de capaciteit hoger dan 6 kWp wordt geen premie afgegeven.

In dit artikel

Alles rondom zonnepanelen

Heeft u nog recht op een premie op zonnepanelen? En zo ja, waar kunt u aanspraak op maken? We geven u hier meer informatie over de premie op, en financiële regelingen rondom zonnepanelen. Ook kunt u vrijblijvend een offerte aanvragen.
icon

Premie zonnepanelen 2023

In 2023 heeft u nog recht op een maximale premie van 750 euro op zonnepanelen, aan te vragen bij Fluvius. Ontdek meer over de voorwaarden.

icon

Lager btw-tarief zonnepanelen

Wilt u zonnepanelen laten installeren? Dan profiteert u tot het einde van 2023 van het lagere btw-tarief op de installatie van een zonnesysteem.

icon

Retroactieve investeringspremie

Begin 2021 verdween de terugdraaiende teller voor Vlamingen met een digitale meter. Komt u in aanmerking voor de retroactieve investeringspremie?

Fluvius

Aanmelden premie zonnepanelen

We vallen maar direct met de deur in huis. Uitsluitend in 2023 maakt u nog kans op een premie voor de aankoop van zonnepanelen. Deze premie kunt u aanvragen bij Fluvius. Wel moet u voldoen aan een aantal premievoorwaarden, zoals financiële en technische voorwaarden. De premie voor zonnepanelen is bijvoorbeeld begrensd tot maximaal 40% van de investeringskosten. Daarbij geldt ook dat het premiebedrag afhankelijk is van de capaciteit van het systeem. Dit ziet er als volgt uit:

Indienstname zonnepanelen 2023
Installatie tot max. 4 kWp – 150 euro/kWp
Installatie van 4kWp tot 6 kWp – 75 euro per extra kWp tot 6 kWp (volledige installatie)
Maximaal premiebedrag: € 750,-

Indienstname zonnepanelen na 2024
Geen premie meer beschikbaar.

Voorwaarden premie zonnepanelen en aanvraag
Aan de premie voor zonnepanelen zijn een aantal voorwaarden gekoppeld.

 • Premie is uitsluitend bedoeld voor particulieren die staan aangeschreven als privé-eigenaar.
 • De woning uiterlijk 31-12-2013 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet, of als alternatief moet de omgevingsvergunning meer dan 5 jaar geleden zijn verleend.
 • Bovendien moet er een digitale meter aangesloten zijn. Daarnaast zijn de volgende voorwaarden van toepassing:
 • Het omvormervermogen van de installatie is maximaal 10 kVA.
 • U komt uitsluitend in aanmerking voor de Fluvius zonnepanelen premie wanneer u samenwerkt met een gecertificeerde installateur.

Zijn uw zonnepanelen geïnstalleerd en vervolgens gekeurd? Let op: u moet de installatie binnen de 30 dagen aanmelden bij Fluvius. Soly voorziet de keuring en geeft informatie over hoe de klant zelf de aanmelding bij Fluvius kan doen. Na die aanmelding kunt u zelf de investeringspremie op de website van Fluvius aanvragen. U heeft daarvoor onder meer een kopie van de facturen en het RESCERT-nummer van de installateur nodig. Deze zullen wij tijdig met u delen.

Nu nog profiteren van de premie op zonnepanelen?

Vraag nu nog een vrijblijvende offerte aan voor zonnepanelen, want voorlopig heeft u nog recht op de premie voor zonnepanelen. Wees er dus snel bij!

Bereken hoeveel zonnepanelen u opleveren!

Gratis en vrijblijvend
6 procent

Lager btw-tarief zonnepanelen

Voor de installatie van zonnepanelen geldt tot 31 december 2023 een verlaagd btw-tarief van 6%. Het lagere btw-tarief is voor iedereen met een particuliere / residentiële aansluiting van toepassing, ongeacht of uw woning jonger of ouder dan 10 jaar is. Inhoudelijk is het verlaagde btw-tarief ook van toepassing op alle werkzaamheden die uitgevoerd worden en nodig zijn voor de plaatsing van de zonnepanelen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om elektriciteits- en loodgieterswerkzaamheden, evenals de afwerking. Het verlaagd btw-tarief is van toepassing op alle onderdelen en toebehoren van de technische installatie die specifiek zijn voor het betrokken systeem:

 • Bevestigingsmateriaal
 • Kabels
 • (Micro-) Omvormers
 • Power-optimizers

Daarnaast geldt het verlaagde btw-tarief van 6% op alle componenten die strikt noodzakelijk zijn voor het correct functioneren van de installatie.

Bereken hoeveel zonnepanelen u opleveren!

Gratis en vrijblijvend
Compensatie

Retroactieve investeringspremie

Begin 2021 verdween de terugdraaiende teller voor Vlamingen met een digitale meter. Voor mensen met zonnepanelen betekende dit een financiële tegenvaller. Zij kunnen een retroactieve investeringspremie aanvragen bij de Vlaamse regering. Hiervoor dient men aan de volgende voorwaarden te voldoen:

 • Uw zonnepaneleninstallatie moet een maximaal omvormervermogen hebben dat kleiner of gelijk is aan 10 kVA;
 • De zonnepanelen installatie is in gebruik genomen tussen 1 januari 2006 en 31 december 2020. De datum van het AREI-keuringsverslag is hierin leidend;
 • De zonne-energie installatie is aangesloten op de digitale meter;
 • U had tot 14 januari 2021 de voordelen van de terugdraaiende teller, en
 • Uw zonnepaneleninstallatie moet uiterlijk 1 oktober 2021 zijn aangemeld bij Fluvius.

De retroactieve investeringspremie kunt u 6 maanden na de plaatsing van de digitale meter online aanvragen bij Fluvius.

Bijkomend tarief netkosten (tot 31-12-2022)
Tot 31 december 2022 kwam u in aanmerking voor een bijkomende premie. Deze was bedoeld voor huishoudens die uiterlijk 30 juni 2022 een digitale meter hebben laten plaatsen, en door het wegvallen van de terugdraaiende teller hun energieafname niet meer verder konden compenseren met injectie. Hierdoor heeft men onbedoeld meermaals netkosten betaald volgens het distributienettarief. De eenmalige bijkomende premie fungeerde daarbij als compensatie voor de gemaakte kosten.

In 2023 heeft u geen recht meer op deze bijkomende premie, maar kunt u natuurlijk nog wél gewoon gebruikmaken van de algemene zonnepanelen premie. Profiteer van maximaal 750 euro korting op uw zonnepanelen.

Bereken uw voordeel met zonnepanelen

Wilt u in 2023 nog genieten van eigen zonne-energie en profiteren van de huidige premie op zonnepanelen? Bereken dan nu alvast hoeveel u kunt besparen. Bij Soly doet u dat volledig (gratis) online met de ZonneConfigurator. Hierin berekent u op basis van uw adres binnen één minuut hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, wat uw investering zal zijn en binnen hoeveel jaar u de installatie weer heeft terugverdiend. Zo maken we zonnepanelen voor iedereen toegankelijk.

Achtergrond

Kennisbank

Wilt u meer weten over zonnepanelen? Hier hebben we wat interessante artikelen voor u. Kunt u niet wachten om meer te weten over zonnepanelen? U vindt er alles over in onze kennisbank. We hebben de beste artikelen voor u op een rij gezet.
cards knowhow icon icon
Hoe worden de nieuwe nettarieven berekend?
Op 1 januari 2023 is onze energiefactuur op een andere manier berekend. Niet iedere Vlaming is even goed bekend met de nieuwe rekenmethode die schuilgaat achter de nettarieven.
cards knowhow icon icon
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
“Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?” Het is een bekende vraag die men zichzelf stelt voorafgaand aan het kopen of huren van zonnepanelen.
cards knowhow icon icon
Hoeveel CO₂-uitstoot bespaart u met zonnepanelen?
Wie kiest voor zonnepanelen geniet van verschillende voordelen. Zo bespaart u onder andere op de maandelijkse energiekosten. Hoeveel CO2-uitstoort bespaart u daarnaast?

Kom met ons in contact

Heeft u vragen over zonnepanelen of wilt u meer weten over Soly? Dan zijn we er voor u! Soly doet er alles aan om de zon bij u te laten schijnen.
contact image