Knowledge base

2023: Zonuren België – waar geniet u van de hoogste opbrengst?

Het gemiddeld aantal zonuren in België verschilt per provincie. Dit betekent dat het rendement van uw zonnepanelen mede afhankelijk is van de regio waarin u woont. Heeft u het idee dat de zon vaker schijnt naarmate u dichter aan zee komt? Dat kan dus zomaar eens kloppen. Hoe groot zijn die verschillen, en in welke regio in België geniet u van de meeste zonuren en hoogste opbrengst voor uw zonnepanelen?

Cijfers

Gemiddeld aantal zonuren in België

Hoewel de zon in België minder uitbundig schijnt dan in Spanje, beschikt ons land wel degelijk over een gunstig klimaat voor zonnepanelen. Volgens het jaarlijks gemiddelde beleven we ± 1.550 zonuren. Dat is omgerekend ruim 4 uur zon per dag. Niet verkeerd! In de Belgische klimaatatlas van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) zien we evenwel behoorlijke regionale verschillen in het gemiddeld aantal zonuren per jaar. In algemene zin geldt: hoe dichter bij de kust, hoe groter het aantal zonuren. Hoe komt dat?

Uitzonderlijk veel zonuren in juni
Nu al gaat juni 2023 de boeken in als recordmaand voor wat betreft het aantal zonuren. Met liefst 307 zonuren beleefden we een supermaand, en datzelfde mag gezegd worden voor onze zonnepanelen. Ter vergelijking: de norm voor het aantal zonuren in België voor de maand juni blijft hangen rond de 200 uren. Het toont aan dat juni 2023 een uitstekende maand was voor aanbidders van de zon, en eigenaren van zonnepanelen. Bovendien kon u onder de voorwaarden van een dynamisch energiecontract in juni zelfs meermaals profiteren van negatieve stroomprijzen. Grote kans dus dat u op die momenten geld hebt verdiend met het gebruiken en afnemen van stroom van het energienet.

Meeste zonuren in voorjaar
Traditioneel zijn de maanden mei, juni en juli goed voor de meeste zonuren in België. Dit heeft te maken met het Belgische zeeklimaat. Het zeewater warmt in deze maanden minder snel op dan de temperatuur van het landoppervlak, waardoor een koele zeewind ontstaat. Die luchtstroom heeft echter een positief effect; het onderdrukt de vorming van wolken. In het najaar komen de temperatuur van het zeewater en landoppervlak dichter bij elkaar te liggen. Hierdoor neemt de invloed van de luchtstroom af, waarmee de wolkenvorming toeneemt. Dat leidt over het algemeen tot (iets) minder zonuren in het najaar, zoals in onderstaande grafiek is te zien:

Welke factoren bepalen het aantal zonuren?

Een volledig jaar telt 8760 uur. In België schijnt gemiddeld 1.400 tot 1.700 uur de zon, met positieve en negatieve uitschieters afhankelijk van de regio waar u woont. Naast de geografische ligging is het aantal zonuren afhankelijk van de aanwezigheid van bewolking en de lengte van de dag; in de zomer is het langer licht dan in de winter. Bent u de eigenaar van zonnepanelen? Dan is het belangrijk om op te merken dat zonneschijn niet noodzakelijk is voor uw zonnepanelen om toch zonne-energie op te wekken. Dit heeft te maken met een fenomeen dat we ‘diffuus licht’ noemen.

Diffuus of egaal licht is een situatie waarin het zonlicht gelijkmatig wordt gebroken door bewolking (in gradaties), nevel of bomen. Deze factoren kunnen het zonlicht gelijkmatig verdelen over uw zonnepanelen. De lichtintensiteit komt iets lager te liggen, maar er is niet sprake van algeheel lichtverlies. Zodoende kunnen uw zonnepanelen toch nog energie opwekken.

Belgische provincie met meeste zonuren
In ruime zin zouden we kunnen zeggen dat de meeste zonuren in België plaatsvinden dicht bij de kust van de Noordzee. Dit betekent dat de provincie West-Vlaanderen gemiddeld profiteert van de meeste uren zonneschijn. Hier geniet u van 4,8 tot liefst 5,3 zonuren per dag. Ook de provincies Oost-Vlaanderen en Henegouwen profiteren mee van het hoge aantal zonuren, te danken aan de geografische ligging dicht bij de kust. Verder zijn met name de provincies boven de ‘lijn Brussel’ voorzien van meer zonuren ten opzichte van de provincies onder de ‘lijn Brussel’.

Minder zonuren in Belgische Ardennen

De Belgische Ardennen zijn uniek vanwege haar prachtige natuur en de glooiende, soms ronduit bergachtige gebieden. Daarentegen ziet men in de Ardennen minder vaak de zon schijnen. Dit valt samen met de jaarlijkse gemiddelde neerslaghoeveelheid in België, die in de Ardennen met gemiddeld 1.300 mm een stuk hoger ligt dan elders in het land. Vandaar ook dat de Belgische Ardennen het hele jaar door zo prachtig groen blijven.

Bereken uw opbrengst met zonnepanelen
Benieuwd hoe uw opbrengst met zonnepanelen er in de praktijk uit ziet? Bij Soly kunnen we u een scherp aanbod doen. We beschikken namelijk over een unieke online tool: de ZonneConfigurator. Hierin berekent u eenvoudig en binnen enkele minuten het potentiële rendement van zonnepanelen. We hebben binnen onze data zelfs rekening gehouden met het gemiddeld aantal zonuren in uw regio. Zo ontvangt u altijd een aanbod op maat, en heeft u een goede indicatie van wat u mag verwachten na de installatie van zonnepanelen bij u thuis.

Achtergrond

Kennisbank

Wilt u meer weten over zonnepanelen, zoals de opbrengst, kosten en garanties? Dan hebben we een uitgebreide kennisbank. Hierin vindt u alle informatie die u nodig heeft. We hebben alvast drie artikelen voor u uitgekozen.
cards knowhow icon icon
Rendement zonnepanelen op warme dagen
In België krijgen we de laatste jaren steeds meer te maken met extreem warme zomerdagen. Wat is het effect op de zonnepanelen opbrengst?
cards knowhow icon icon
Zonnepanelen voor een airco
Heeft u in de zomer ook altijd last van de warmte die in uw woning blijft hangen? Een airco kan helpen, maar dit kost u ook meer energie.
cards knowhow icon icon
Wet- en regelgeving zonne-energie België
Zonne-energie als natuurlijke bron richting een duurzame toekomst. In België zijn we daar al volop mee bezig.

Contact met Soly

We zijn op verschillende manieren te bereiken. Kijkt u meer eens op onze contact pagina.
contact image