Categorie:

Zonnepanelen
Knowledge base

Sneeuw op zonnepanelen

Zodra het begint te vriezen en de eerste sneeuwvlokken naar beneden dwarrelen, komen bij ons de vragen binnen. Logisch, want als u zonnepanelen volledig zijn bedekt met een dikke laag sneeuw of ijs wekken ze weinig energie op. Wat te doen met sneeuw of ijs op uw zonnepanelen?

Wat te doen?

Sneeuw op uw zonnepanelen

Ligt er een dikke laag sneeuw of een ijslaag op uw zonnepanelen? Dan kunt u misschien de neiging krijgen het dak op te klimmen en ze sneeuw- en ijsvrij te maken. Maar dat raden we af. Een glad, besneeuwd dak is niet veilig en uw zonnepanelen op een geïmproviseerde manier schoonmaken doet vaak meer kwaad dan goed.

Harde borstels, warm water of strooizout kunnen de coating van uw zonnepanelen beschadigen, gebruik dit dan ook sowieso niet. Dit kan ervoor zorgen dat de zonnecellen – één van de belangrijkste onderdelen van het zonnepaneel – beschadigen en daardoor minder goed functioneren. Wanneer u de ijslaag op de zonnepanelen niet op een zachthandige wijze kunt verwijderen, dan adviseren we u om geduld op te brengen. Tijdelijk iets minder opbrengst is beter dan op de lange termijn een lager rendement van uw zonnepanelen installatie.

Sneeuw of ijs op zonnepanelen

Wat kan ik wel doen?

We adviseren u helemaal niets met de sneeuw of ijslaag te doen. Wacht rustig tot het is gesmolten. Maak het uzelf comfortabel met warme chocolademelk en een kleedje op de bank. Zodra de temperatuur weer stijgt, verdwijnt het allemaal als sneeuw voor de zon.

Bijkomend voordeel: gesmolten sneeuw neemt vaak ook nog een laagje vuil mee. Zo zijn uw zonnepanelen helemaal schoon voordat het voorjaar begint!

Rendement

Opbrengst na sneeuw op zonnepanelen

In de winter wekken uw zonnepanelen het minst op; op jaarbasis is de opbrengst die u in een paar winterdagen verliest te verwaarlozen. De moeite en tijd die u steekt in het verwijderen van de sneeuw is vaak de kleine hoeveelheid extra opbrengst niet waard.

Ook voor de levensduur van de zonnepanelen hoeft u het niet te doen. De zonnepanelen kunnen gemakkelijk een sneeuwlaag van tien centimeter dragen.

Advies

Sneeuw- en ijsvrij maken zonnepanelen

Blijft de temperatuur rond het vriespunt en blijft de sneeuw op uw zonnepanelen liggen, terwijl de zon wel de hele dag schijnt? Dan kunt u overwegen om uw zonnepanelen sneeuw- en ijsvrij te maken. Doet u dit wel voorzichtig. Zodra de temperatuur onder het vriespunt daalt, dan zult u buiten ook last hebben van gladheid. Wilt u op het dak klimmen om uw zonnepanelen sneeuw- en ijsvrij te maken? Neem dan alle voorzorgsmaatregelen in acht. Schuif de sneeuw en ijs voorzichtig van het oppervlak van de zonnepanelen. Vervolgens zullen uw zonnepanelen weer optimaal functioneren.

Kennisbank

Meer informatie

In onze kennisbank vertellen we u alles over zonnepanelen, de thuisbatterij, onze garanties en meer technische aspecten van het systeem. Daarmee bent u weer helemaal op de hoogte. Lees verder in onze kennisbank.
cards knowhow icon icon
Moet u zonnepanelen schoonmaken?
Wanneer u zonnepanelen op het dak heeft liggen, dan wilt u natuurlijk profiteren van het optimale rendement. Moet u zonnepanelen schoonmaken?
cards knowhow icon icon
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
“Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?” Het is een bekende vraag die men zichzelf stelt voorafgaand aan het kopen of huren van zonnepanelen.
cards knowhow icon icon
Dit zijn de beste maanden voor zonnepanelen
We zijn rondom de installatie van zonnepanelen altijd bezig om te zorgen dat u geniet van het optimale rendement. Wat zijn de beste maanden voor zonnepanelen?

Kom in contact

Heeft u vragen over sneeuw of ijs op uw zonnepanelen, of wilt u meer weten over Soly? Twijfel niet en bel ons, we helpen u graag.
contact image