Categorie:

Laadpaal
Knowledge base

Verschil snelladen, slim laden en eco laden

In uw zoektocht naar een laadpaal thuis komt u veel informatie tegen. Dat zorgt er voor dat u de termen snelladen, slim laden en eco laden misschien al kent. Het zijn functies die omschrijven waar een laadpaal in de gewenste situatie aan moet voldoen. U wilt de accu van uw EV namelijk zo snel mogelijk vol laden, en daarbij zo min mogelijk geld uitgeven. We bespreken het verschil tussen snelladen, slim laden en eco laden.

De functies van een laadpaal

In de toekomst rijden we steeds meer elektrisch. Dat is in feite goed. We beperken daarmee het verbruik van fossiele brandstoffen en rijden schoner. De laadpaal wordt inmiddels al steeds slimmer en beschikt over indrukwekkende functies, welke ervoor zorgen dat u nog duurzamer onderweg bent. Om u een inkijkje te geven in de mogelijkheden van een laadpaal thuis, bespreken we de eigenschappen van, en verschillen tussen snelladen, slim laden en eco laden.

Snelladen

Wat is snelladen?

Aan een snellader, een DC lader, voor uw elektrische auto kunt u de accu binnen circa 30 minuten opladen tot 80 procent. Daarna gaat opladen iets minder snel. Het snelladen van uw elektrische auto zorgt ervoor dat u niet te lang hoeft stil te staan, en snel weer onderweg bent. Prettig als u ergens op tijd wilt aan komen. Snelladen heeft overigens een kleine keerzijde: de kosten voor snelladen liggen hoger dan ‘normaal laden’. Het snellaadtarief op een openbare laadpaal is afhankelijk van de exploitant.
Overigens hanteren steeds meer exploitanten van publieke laadpalen een dynamisch tarief voor stroom. Hierdoor kan het lonen om op daluren in de stroomprijs uw elektrische auto op te laden.

 

Thuis snelladen

Wilt u de elektrische auto thuis opladen middels snelladen? Dan hebt u een speciale aansluiting nodig. Bovendien is het thuis ook niet altijd nodig om uw elektrische auto binnen een half uur vol te laden. De meeste laadpalen thuis zijn dan ook normale laders. Op een laadpaal van Soly kunt u uw elektrische auto binnen 6 tot 12 uur volledig opladen. De 22 kW-snellader laad uw auto volledig op in ongeveer 3 uur.

Slim laden

Wat is slim laden?

Slim laden is een methode voor het opladen van uw elektrische auto, waarmee uw elektrische auto, laadpaal en mobiele applicatie met elkaar zijn verbonden. Dankzij de speciale software bent u in staat om de slimme laadpaal op afstand aan te sturen en te beheren. Dat maakt het laadproces ‘slimmer’, omdat u in feite geen extra fysieke handelingen hoeft uit te voeren om uw elektrische auto op te laden. Wat is het voordeel van slim laden ten opzichte van de oude manier van laden?

De voordelen van slim laden

Stel dat u om 17:30 uur thuiskomt en de accu van uw elektrische auto is nog 10%. U moet dan circa 8 uur laden om de volgende dag weer met een volle accu weg te rijden. Een oude laadpaal zou direct starten met laden, terwijl uw zonnepanelen geen zonne-energie meer opwekken en de actuele prijs van stroom hoog ligt. U bent dan onnodig veel geld kwijt. De slimme laadpaal start pas met het opladen van uw elektrische auto als de stroomprijs laag is; ’s nachts tijdens de daluren. Dankzij de slimme laadpaal kunt u dus op maandbasis tientallen tot soms honderden euro’s verdienen, zonder daar zelf iets voor te hoeven doen.

Eco laden

Wat is eco laden?

Heeft u een eco-stand op uw laadpaal? Dan maakt u automatisch gebruik van Eco-Smart EV-laden. De eco-functie van de laadpaal is in staat om groene stroom, die u binnen uw huishouden even niet nodig hebt, op te sporen en te gebruiken. De groene stroom wordt efficiënt gecombineerd met stroom van het energienet, waardoor de Eco-Smart laadpaal een snelle en schone laadbeurt garandeert. Voor het opladen van de elektrische auto wordt dankzij de Eco-Smart functie de afhankelijkheid van het energienet verder beperkt.

Waarom eco laden?

Eco-Smart laden via zonne-energie is de toekomst. De nieuwe functie maakt het mogelijk om uw elektrische auto op te laden met zoveel mogelijk groene energie. Die groene energie is bijvoorbeeld afkomstig van uw zonnepanelen, maar kan voor een deel ook voortkomen uit de opgeslagen stroom uit uw thuisbatterij. Is Eco laden interessant? Ja, omdat u uw opgewekte energie nu efficiënt zelf verbruikt. Daarmee bespaart u evenveel, of zelfs meer geld met Eco-Smart laden ten opzichte van injecteren aan het net.

De zuinige, slimme en efficiënte laadpaal voor thuis

Dankzij de laadpaal van Soly bent u verzekerd van een zuinige, slimme en efficiënte laadpaal voor thuis. Een laadpaal die alle indrukwekkende functies combineert. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie adviseren we u te kiezen tussen de 7 kW, 11 kW en 22 kW laadpaal. Wilt u slim laden? Bij ons geniet u altijd van onze superslimme applicatie, met realtime-inzicht en automatische aansturing. Dat is zuinig én slim. Tot slot gaat u uw elektrische auto opladen met de stroom uit uw zonnepanelen en/of thuisbatterij. Een schone belofte voor een slimme toekomst.

Interesse in een laadpaal thuis?

Laat uw gegevens achter om een vrijblijvend adviesgesprek in te plannen.

  Kennisbank

  Ontdek meer

  Bent u benieuwd naar meer achtergronden over onze producten, of wilt u nuttige tips lezen over hoe u nog meer kunt halen uit uw zonnesystemen? Dan kunnen we u de kennisbank aanbevelen. Hier staat misschien het antwoord op uw vraag al beschreven.
  cards knowhow icon icon
  Verschil tussen serie en parallel schakeling zonnepanelen
  We zullen u altijd uitgebreid informeren over de juiste keuze voor uw dak, zodat uw zonnepanelen optimaal renderen. Ontdek waarom we soms kiezen voor een serieschakeling, en soms voor een parallelschakeling voor uw zonnepanelen.
  cards knowhow icon icon
  Hoeveel CO₂-uitstoot bespaart u met zonnepanelen?
  Naast het financiële voordeel is de lagere CO₂-uitstoot ook een goeie reden om zonnepanelen te laten plaatsen. Echter wilt u natuurlijk weten hoeveel CO₂ u bespaart met zonnepanelen?
  cards knowhow icon icon
  Laadcapaciteit van een laadpaal thuis
  De laadcapaciteit van een laadpaal thuis bepaalt hoe snel uw auto wordt opgeladen. Aangezien het belangrijk is om bij het kiezen van een laadpaal thuis rekening te houden met de laadcapaciteit van de laadpaal, leggen we u in dit artikel uit wat het inhoudt.
  cards knowhow icon icon
  Laadpaal in combinatie met zonnepanelen
  Wist u dat u nog meer voordeel uit een laadpaal thuis kunt halen, wanneer u over zonnepanelen beschikt? Wat zijn de extra voordelen van een laadpaal thuis in combinatie met zonnepanelen?