Met voorbeeldformule
Wat is het stroomverbruik van een warmtepomp?
De overweging om uw vertrouwde cv-ketel in te ruilen voor een warmtepomp, is vooral om grotendeels of volledig gasvrij te wonen. Sinds de grote fluctuaties in de gasprijs, inmiddels een aantal jaren geleden, willen meer en meer huishoudens de afhankelijkheid van gas afbouwen. De warmtepomp is een geschikt product om dit te realiseren. Het grootste deel van het energieverbruik van de warmtepomp bestaat uit stroom. Hoe hoog het stroomverbruik precies is, hangt af van het huishouden en de gezinssamenstelling, en het type warmtepomp dat u wilt aanschaffen.
Het exacte verbruik van een warmtepomp is lastig te berekenen, en hangt doorgaans af van twee factoren: de warmtebehoefte van uw huishouden en de SCOP (Seasonal Coefficient Of Performance) van de warmtepomp. De SCOP vertelt u in hoeverre de efficiëntie van de warmtepomp voldoende is om de warmtebehoefte gedurende het jaar te kunnen garanderen.
Jaarlijks verbruik warmtepomp berekenen
We geven u graag een voorbeeldberekening van het voorspelde jaarlijkse verbruik van de warmtepomp. Hiervoor gebruiken we de hierboven genoemde elementen: uw warmtebehoefte en de SCOP.
(Jaarlijkse warmtebehoefte in kWh / SCOP) x elektriciteitsprijs per kWh = geschatte jaarlijkse verbruikskosten warmtepomp
Warmtepomp & Zonnepanelen
Aantal (extra) zonnepanelen voor een warmtepomp
Wilt u het stroomverbruik van uw warmtepomp compenseren? De investering in een warmtepomp komt waarschijnlijk voort uit een duurzame overweging, dus wilt u het extra stroomverbruik het liefst ook op duurzame wijze oplossen; door middel van (extra) zonnepanelen. Afhankelijk van het type warmtepomp, die voor het gemak opdelen in ‘hybride’ en ‘all-electric’, kunt u het verbruik van de warmtepomp gelukkig efficiënt compenseren. We adviseren u daar graag over.
Zonnepanelen voor een hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp plaatst u naast uw bestaande cv-ketel. Omdat beide modules naast elkaar functioneren, neemt uw gasverbruik met zeker 60% af. Andersom betekent het dat u niet volledig overgaat op ‘stroom’. Hierdoor hoeft u – ten opzichte van de all-electric warmtepomp – voor een hybride warmtepomp iets minder zonnepanelen bij te plaatsen. Advies: gemiddeld kunt u het verbruik van een hybride warmtepomp compenseren met 3 tot 7 zonnepanelen.
Zonnepanelen voor all-eletric warmtepomp
De all-electric warmtepomp vervangt uw cv-ketel in zijn volledigheid. Dit betekent dat u na installatie volledig over bent gestapt op een warmtevoorziening op stroom. De stroomvraag van een all-electric warmtepomp ligt – ten opzichte van een hybride warmtepomp – dan ook een stuk hoger. Advies: gemiddeld kunt u het verbruik van een all-electric warmtepomp compenseren met 5 tot 9 zonnepanelen.