Invloed zomertijd op zonnepanelen

Op zondag 26 maart om 2:00 uur ’s nachts zetten we de klok weer een uur vooruit. Voor sommige mensen iets om vrolijk van te worden, maar niet iedereen wordt er blij van. Typische avondmensen kunnen tijdens de zomertijd last hebben van hun biologische klok, omdat men ’s nachts een uur korter kan slapen. Andersom hebben eigenaren van zonnepanelen juist profijt van de zomertijd, omdat dankzij het extra uur zonlicht aan het einde van de dag uw zonnepanelen een uur langer zonne-energie opwekken. Hoe profiteert u als eigenaar van zonnepanelen van het ingaan van de zomertijd?

Waar uw zonnepanelen normaal gesproken tot 18:00 uur stroom opwekken, daar doen zij dat tijdens de zomertijd tot 19:00 uur. Interessant, zeker als u overdag niet thuis bent. Een uur minder slaap (vervelend als u een avondmens bent), maar ook een uur langer profijt van de energie van de zon.

Efficiënt gebruik van zonne-energie

We zien u van achter uw beeldscherm denken: wat maakt dat ene uurtje extra zonlicht voor mijn zonnepanelen voor verschil? Nou, meer dan u denkt! In de maanden waarin het officieel zomertijd is – vanaf 26 maart tot en met 29 oktober – zijn de dagen langer en genieten we dus ook langer van het zonlicht. Dankzij de zomertijd komt hier een uur bij en worden de dagen optisch langer. U hoeft de verlichting in huis daardoor minder (lang) aan te zetten, waardoor u elektriciteitsverbruik daalt. En dat is nog maar een eerste voordeel van de zomertijd.

Zomertijd en zonnepanelen

De zomertijd zorgt ervoor dat uw zonnepanelen aan het einde van de dag langer ‘aan’ staan. Daardoor kunt u binnen het huishouden óók een uur langer gebruik kan maken van zonne-energie, en andersom hoeft u minder snel een beroep te doen op energie van het energienet. Uiteraard kunt u nu ook nog stroom terug injecteren op het energienet, maar zelf verbruiken is en blijft de voorkeur hebben. Het is belangrijk om onze eigen zonne-energie zo effectief mogelijk in te zetten.

Diverse onderzoeken ondersteunen die uitspraak. Daaruit blijkt dat we collectief veel energie verbruiken na werktijd. Grofweg tussen 18:00 en 21:00 uur ‘s avonds. Logisch, want we zijn bezig met (elektrisch) koken, zetten de vaatwasser aan en laten de wasmachine draaien. In de winter maken we hiervoor vrijwel volledig gebruik van het energienet, omdat de zon dan al onder is. In de zomer kunnen we deze energie halen uit zonnepanelen omdat – u raadt het al – de zon dan langer schijnt.

Dit voordeel wordt versterkt door de zomertijd, waardoor we eigenlijk een uur eerder thuis zijn en daarmee een extra uurtje zonlicht kunnen meepakken. Dit kan ervoor zorgen dat we effectiever gebruikmaken van zonne-energie, en minder een beroep hoeven te doen op het traditionele energienet.

Historie

Sinds wanneer bestaat de zomertijd?

Wist u dat de aparte zomer- en wintertijd ooit werd geïntroduceerd met als doel energie te besparen? Verschillende Europese landen, waaronder buurlanden van België, startten hiermee om effectiever gebruik te maken van het daglicht. De zomertijd werd in 1997 ook in België ingevoerd. Voor die tijd had men het – afgezien van de periode 1940 tot en met 1946 (met een kleine tussenperiode) – altijd met de standaardtijd (wintertijd) gedaan. In 1980 werd de zomer- en wintertijd op Europees niveau ingevoerd. Sinds enige tijd mogen Europese landen zelf – liefst in onderling overleg – besluiten nemen over de standaardtijd.

Vooralsnog zijn er nog geen Europese landen die afwijken van de huidige zomer- én wintertijd.

Voordelen zomertijd voor zonnepanelen

Het advies van Soly: gebruik dat extra uurtje tijdens de zomertijd verstandig. Hoe u dat precies invult, dat mag u vanzelfsprekend zelf weten. Hoe profiteert u als eigenaar van zonnepanelen extra van de zomertijd?

✓ Slim verbruiken: energie verbruiken wanneer de zon schijnt. De zomertijd zorgt voor een uurtje extra zonlicht na uw werkdag, en u hebt dankzij zonnepanelen een uur langer voordeel van groene zonne-energie.
✓ Terug injecteren: naast het effectief gebruiken van de eigen zonne-energie, mag u ook nog terug injecteren op het energienet. Tijdens de zomertijd groeit uw groene energietoevoer naar het traditionele energienet.
✓ Zonlicht is feller: de zon staat tijdens de zomertijd hoger aan de lucht, en schijnt feller op de zonnepanelen. Daardoor zult u meer zonne-energie opwekken, óók later op de dag.

Geld besparen met zonnepanelen
Voordat er zonnepanelen werden geïnstalleerd was de zomertijd een stuk minder effectief. We bespaarden slechts 5 tot 10 procent energie. Het voordeel was dus beperkt. Mét zonnepanelen is dat wel anders. Naarmate we meer gebruik maken van elektriciteit uit zonne-energie, kunnen we veel geld besparen. Ter illustratie: wanneer 50% van ons energieverbruik voortkomt uit zonne-energie, dan besparen we al gauw honderden euro’s per jaar. Voor u als eigenaar van zonnepanelen is de zomertijd in potentie dus zeer voordelig.