Iedere keer dat een thuisbatterij oplaadt en weer ontlaadt is sprake van een laadcyclus. Naarmate een thuisbatterij meer laadcycli kan doorlopen, groeit ook de verwachte levensduur. Stel dat u dus een thuisbatterij ziet met een garantie van 6.000 laadcycli, dan kan deze batterij voor zonnepanelen tenminste 6.000 keer volledig opladen en ontladen. We vertellen u meer over de laadcyclus van een thuisbatterij en het belang hiervan.
Laten we eerst eens uitzoomen en kijken naar de functionaliteit van de thuisbatterij. Zoals u weet kunt u de thuisbatterij vergelijken met een accu. Hier kunt u tot een bepaalde limiet energie opslaan. Bij de thuisbatterij is hiervan sprake wanneer uw zonnepanelen meer energie opwekken dan u in huis verbruikt. Het overschot aan duurzame energie wordt onder dergelijke omstandigheden tijdelijk opgeslagen in de accu van de thuisbatterij.
Overtreft uw stroomvraag het aandeel opgewekte energie van uw zonnepanelen, dan schakelt zich automatisch de thuisbatterij in. De opgeslagen stroom wordt in deze fase gebruikt, waardoor u niet direct een beroep hoeft te doen op het energienet. Wel zo duurzaam.
Het volledig opladen en ontladen van de thuisbatterij is bekend als een laadcyclus. Hoe ziet dit er in de praktijk uit? Dit proces van de thuisbatterij laat zich het beste omschrijven middels een voorbeeld.
Voorbeeld laadcyclus thuisbatterij
Het is ’s ochtends 8:00 uur en u bent klaar om naar uw werk te gaan. Voordat u weggaat heeft u kort de waterkoker gebruikt voor uw kopje thee, en uw broodrooster gebruikt voor een knapperig broodje. Omdat uw zonnepanelen nog niet ‘aan’ staan, heeft u de stroom om dit mogelijk te maken van het traditionele energienet afgenomen. Het is niet anders.
Als u terugkomt van uw werk hebben de zonnepanelen een hele dag gezorgd voor zonne-energie. Met een beetje geluk heeft u de vaatwasser of wasmachine op afstand kunnen aanzetten, waardoor u zelfs nog een aanzienlijk deel van de opgewekte energie nuttig hebt kunnen gebruiken. Bovendien heeft u een overschot aan zonnestroom geproduceerd. Extra leuk! Dat overschot injecteert u niet direct terug op het net, maar kunt u dankzij de thuisbatterij opslaan. Niet alleen is dus uw wasmachine klaar, maar uw thuisbatterij is volledig opgeladen.
Zodra u thuiskomt van uw werk is de zon al verdwenen en dus wekken uw zonnepanelen geen stroom meer op. Geen probleem! Voor de eerste stroom die u nu nodig heeft, bijvoorbeeld om elektrisch te koken, hoeft u geen stroom van het energienet af te nemen. U heeft immers de duurzame stroom die nog staat opgeslagen op uw thuisbatterij. Vlak voordat u op bed gaat heeft u de stroom uit uw thuisbatterij opgebruikt. De thuisbatterij is overdag volledig opgeladen, en ’s avonds volledig ontladen. U heeft op efficiënte wijze een volledige laadcyclus van de thuisbatterij doorlopen, terwijl u slechts beperkt een beroep heeft hoeven doen op het energienet.
Een laadcyclus van de thuisbatterij staat voor het proces van het volledig opladen en ontladen van de accu. Maar soms hoeft u slechts een deel van de opgeslagen energie uit de thuisbatterij te gebruiken. In dit geval ‘blijft u zitten’ met de opgeslagen energie in de accu van de batterij. In positieve zin natuurlijk, want vroeg of laat gaat u die energie weer nodig hebben. Wanneer een thuisbatterij volledig is opgeladen, maar zichzelf niet volledig ontlaadt, dan is er ook geen sprake van een volwaardige laadcyclus. De laadcyclus voltooit zich pas na het volledig ontladen van de thuisbatterij.
Het volledig opladen van de thuisbatterij, om deze vervolgens slechts voor 50% te ontladen, staat dus voor een halve laadcyclus. Is dit nogmaals het geval, dan is dán pas sprake van een volledige laadcyclus. En hoewel we in België uit gaan van gemiddeld (ongeveer) één laadcyclus per dag, kan dat in de praktijk dus vaker of minder vaak zijn. Dit is afhankelijk van de oplaad- en ontlaadefficiëntie van de thuisbatterij.
Het aantal laadcycli dat een thuisbatterij minimaal kan doorlopen, staat doorgaans beschreven in de garantievoorwaarden. Bij Soly maakt u binnen de garantie van de thuisbatterij bijvoorbeeld gebruik van tenminste 6.000 laadcycli. Dat wil dus zeggen dat de thuisbatterij tenminste 6.000 keer volledig kan opladen en ontladen. Die garantie staat min of meer gelijk aan de 15-jaars-garantie die naast de garantie op basis van laadcycli wordt gegeven.