Opslagcapaciteit en prijs

Wat is de prijs van een thuisbatterij? Die kostprijs van een thuisbatterij is grotendeels afhankelijk van de opslagcapaciteit. Er is binnen de markt sprake van een progressieve prijsopbouw, waarbij een thuisbatterij met een hogere opslagcapaciteit in verhouding voordeliger wordt. Daarbij is de vraag naar elektriciteit binnen huishoudens sterk gegroeid, mede dankzij de transitie naar elektrisch rijden en koken op de inductieplaat. Dit maakt een hogere opslagcapaciteit voor de thuisbatterij zowel financieel als praktisch interessant. Hoe komt de prijs voor een thuisbatterij tot stand?

Meer mensen willen thuisbatterij

Wellicht herkent u het uit de eigen omgeving: steeds meer huishoudens stappen over op de thuisbatterij om zonne-energie tijdelijk op te slaan. De thuisbatterij wordt dan ook wel ‘the next big thing’ genoemd voor de energiemarkt. Een product waarmee we in de toekomst nog effectiever gebruik kunnen maken van duurzame energie, afkomstig van onze zonnepanelen. Maar wat is nou eigenlijk de thuisbatterij prijs?

Prijs thuisbatterij

De kostprijs voor een thuisbatterij is dus progressief opgebouwd. Dat betekent dat u, naarmate u kiest voor een hogere opslagcapaciteit, u naar verhouding minder gaat betalen. De meeste huishoudens hebben nu voldoende aan een thuisbatterij met een lagere capaciteit, en kunnen hiervoor nog tot 1 april 2023 een premie aanvragen. Met het oog op de toekomst adviseren we u echter wel een thuisbatterij te kiezen met een significant hogere opslagcapaciteit dan u in de huidige situatie nodig heeft.

Premie thuisbatterij

Wilt u nog een thuisbatterij kopen? Dan kunt u dat maar het best zo snel mogelijk doen. Momenteel profiteert u namelijk nog van een aantrekkelijke premie op de thuisbatterij. Tot 1 januari 2022 kunt u nog een premie tot 1.725 euro op de thuisbatterij ontvangen; tussen 1 januari en 1 april 2023 wordt de premie verlaagd tot maximaal 850 euro. Daarna komt de volledige premie op de thuisbatterij te vervallen. Wilt u de premie voor een thuisbatterij aanvragen? Dan moet u aan diverse voorwaarden voldoen.

Zonnepanelen en thuisbatterij: waarom juist nu?

Dankzij de terugdraaiende meter met prosumententarief en – in een later stadium – het injectietarief hebben huishoudens in de laatste jaren financieel voordeel ervaren van zonnepanelen. Inmiddels beweegt de markt zich echter steeds meer richting efficiency; meer van de opwekte eigen zonne-energie verbruiken, minder injecteren op het net en ook minder ‘vragen’ van datzelfde energienet. We bevinden ons dus op een gunstige markt voor de thuisbatterij, en dat is terug te zien in de cijfers. In Vlaanderen groeide het aantal premie aanvragen voor de thuisbatterij in de eerste die kwartalen van 2022 met 9 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Hoe werkt de thuisbatterij?

Dagelijks verbruiken we binnen ons huishouden energie om de wasmachine en vaatwasser te laten draaien, de woning te verwarmen en televisie te kunnen kijken. Heeft u zonnepanelen? Dan hoeft u overdag vaak geen beroep te doen op het energienet, maar profiteert u van duurzame zonne-energie van het eigen dak. ’s Avonds, wanneer het buiten donker is, zult u echter wel een beroep moeten doen op het energienet. Om die afhankelijkheid van het energienet te beperken is de thuisbatterij een uitstekende investering. Met de batterij kunt u het overschot aan opgewekte zonne-energie (lees: het deel dat u niet verbruikt) tijdelijk opslaan en gebruiken wanneer uw zonnepanelen niet langer ‘aan’ staan.

Een duurzame, efficiënte oplossing

De thuisbatterij is een duurzame oplossing waarmee we efficiency stimuleren. En dankzij slimme apparatuur binnen het huishouden kunnen we ook nog eens effectiever gebruikmaken van de zonne-energie die onze zonnepanelen overdag opwekken. Daarmee ontstaat een circulair systeem, waarin de zonnepanelen en thuisbatterij samen het effectief gebruik van zonne-energie bevorderen.

Thuisbatterij kopen

Wilt u nog een thuisbatterij kopen? Tot uiterlijk 1 april 2023 kunt u nog gebruik maken van een aantrekkelijke premie. Ook daarna blijft de thuisbatterij een uitstekende investering in de toekomst. Een investering waarmee u de volgende stap zet in de energietransitie. Maak nu kennis met de mogelijkheden.

Meer weten?

Onze medewerkers adviseren u graag over de mogelijkheden en voordelen van een thuisbatterij. Een uitstekende investering in een groene toekomst! Doet u mee?

Neem contact op