Tarieven

Opslagcapaciteit en prijs thuisbatterij

Wat is de prijs van een thuisbatterij? Die kostprijs van een thuisbatterij is grotendeels afhankelijk van de opslagcapaciteit. Er is binnen de markt sprake van een progressieve prijsopbouw, waarbij een thuisbatterij met een hogere opslagcapaciteit in verhouding voordeliger wordt. Daarbij is de vraag naar elektriciteit binnen huishoudens sterk gegroeid, mede dankzij de transitie naar elektrisch rijden en koken op de inductieplaat. Dit maakt een hogere opslagcapaciteit voor de thuisbatterij zowel financieel als praktisch interessant. Hoe komt de prijs voor een thuisbatterij tot stand?

Vraag

Batterij zonnepanelen

Wellicht herkent u het uit de eigen omgeving: steeds meer huishoudens stappen over op de thuisbatterij om zonne-energie tijdelijk op te slaan. De thuisbatterij wordt dan ook wel ‘the next big thing’ genoemd voor de energiemarkt. Een product waarmee we in de toekomst nog effectiever gebruik kunnen maken van duurzame energie, afkomstig van onze zonnepanelen. Maar wat is nou eigenlijk de thuisbatterij prijs?

De prijs voor een thuisbatterij is dus progressief opgebouwd. Dat betekent dat u, naarmate u kiest voor een hogere opslagcapaciteit, u naar verhouding minder gaat betalen. De meeste huishoudens hebben nu voldoende aan een thuisbatterij met een lagere capaciteit, en kunnen hiervoor nog tot 1 april 2023 een premie aanvragen. Met het oog op de toekomst adviseren we u echter wel een thuisbatterij te kiezen met een significant hogere opslagcapaciteit dan u in de huidige situatie nodig heeft.

Premie thuisbatterij

Wilt u een thuisbatterij kopen? Helaas bestaat er in Vlaanderen momenteel geen speciale premie voor de thuisbatterij. Dit betekent dat u de nieuwprijs van een thuisbatterij volledig betaalt. De Vlaamse regering monitort het effect van het afschaffen van de premie op thuisbatterijen per 1 april 2023. Mocht dit een negatief effect hebben op de verdere verduurzaming van Vlaanderen, dan bestaat zodoende de mogelijkheid dat deze premie op termijn terugkeert. We houden u hiervan op de hoogte.

Motivatie

Zonnepanelen en thuisbatterij

Dankzij de terugdraaiende meter met prosumententarief en – in een later stadium – het injectietarief hebben huishoudens in de laatste jaren financieel voordeel ervaren van zonnepanelen. Inmiddels beweegt de markt zich echter steeds meer richting efficiency; meer van de opwekte eigen zonne-energie verbruiken, minder injecteren op het net en ook minder ‘vragen’ van datzelfde energienet. We bevinden ons dus op een gunstige markt voor de thuisbatterij, en dat is terug te zien in de cijfers. In Vlaanderen groeide het aantal premie aanvragen voor de thuisbatterij in de eerste die kwartalen van 2022 met 9 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Functionaliteit

Hoe werkt de thuisbatterij?

Dagelijks verbruiken we binnen ons huishouden energie om de wasmachine en vaatwasser te laten draaien, de woning te verwarmen en televisie te kunnen kijken. Heeft u zonnepanelen? Dan hoeft u overdag vaak geen beroep te doen op het energienet, maar profiteert u van duurzame zonne-energie van het eigen dak. ’s Avonds, wanneer het buiten donker is, zult u echter wel een beroep moeten doen op het energienet. Om die afhankelijkheid van het energienet te beperken is de thuisbatterij een uitstekende investering. Met de batterij kunt u het overschot aan opgewekte zonne-energie (lees: het deel dat u niet verbruikt) tijdelijk opslaan en gebruiken wanneer uw zonnepanelen niet langer ‘aan’ staan.

Een duurzame, efficiënte oplossing
De thuisbatterij is een duurzame oplossing waarmee we efficiency stimuleren. En dankzij slimme apparatuur binnen het huishouden kunnen we ook nog eens effectiever gebruikmaken van de zonne-energie die onze zonnepanelen overdag opwekken. Daarmee ontstaat een circulair systeem, waarin de zonnepanelen en thuisbatterij samen het effectief gebruik van zonne-energie bevorderen. Wilt u de thuisbatterij kopen? Profiteer van alle voordelen bij Soly België.

Achtergrond

Kennisbank

Meer weten over de thuisbatterij of ergens anders informatie over vinden? Dat kan met onze kennisbank. Hierin geven we meer achtergronden over onze producten, garanties en eventuele premies. Zo bent u weer helemaal op de hoogte.
Vlaanderen stopt per 1 april 2023 met premie thuisbatterij
Recent heeft de Vlaamse regering bekend gemaakt de premie op de thuisbatterij versneld te stoppen. Volgens minister Demir zou de premie ‘niet langer nodig zijn’.
Hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak?
Steeds meer Belgische huishoudens maken de bewuste keuze voor zonnepanelen. Maar: hoeveel zonnepanelen passen er eigenlijk op uw dak? Bereken het online.
Hoeveel CO₂-uitstoot bespaart u met zonnepanelen?
Wie kiest voor zonnepanelen geniet van verschillende voordelen, zoals lagere energiekosten. Hoeveel CO2-uitstoot bespaart u daarnaast?

Kom in contact

Wilt u meer weten over de thuisbatterij of heeft u een andere vraag? Dan zitten we u klaar. Aarzel daarom niet en neem contact op met Soly.