Recyclage van zonnepanelen, dat kan. Wat gebeurt er met uw oude zonnepanelen nadat ze jarenlang op uw dak hebben gelegen? Gemiddeld kennen zonnepanelen een levensduur van 25 jaar. Maar zonnepanelen maakt men tegenwoordig beter en sterker, en dus zal ook de levensduur verder stijgen. Zonnepanelen die oorspronkelijk in de jaren negentig zijn geïnstalleerd, naderen stilaan het einde van hun levensduur. En dus wilt u ze voorbereiden op recyclage. Maar hoe gebeurt dat dan precies?
Zo’n zonnepaneel bestaat uit 6 verschillende grondstoffen.
Zijn alle grondstoffen verzameld? Dan kunt u zonnepanelen maken. Fabrikanten smelten de silicium op hoge temperatuur. Daarna maken ze er dunne plaatjes van om de zonnecellen te vormen. Koper zorgt voor de geleiding van de elektriciteit. Tot slot krijgen de cellen een coating mee om het silicium minder te laten reflecteren.
De achterkant van het zonnepaneel is van plastic. Bovenop de zonnepanelen ligt een laag glas om de cellen te beschermen tegen alle weersomstandigheden. Glas laat ook makkelijk warmte door zodat de productiecapaciteit van de cellen optimaal blijft. Net als de zonnecellen krijgt het glas een coating met antireflectie mee.
Zonnepanelen van goeie kwaliteit gaan minstens 25 jaar mee. Zonnepanelen verliezen na verloop van tijd rendement door verschillende oorzaken. Blootstelling aan de natuur, verharding van het silicium, schade aan het frame.
De efficiëntie van uw installatie neemt elk jaar met minder dan 1% af, en dat ook nog eens bloksgewijs. Dat wil zeggen dat de efficiëntie in de eerste jaren standaard hoog blijft. Na 25 jaar verliezen uw zonnepanelen hooguit zo’n 15% van de efficiëntie. Een zonnepaneel kan in principe wel tot 40 jaar lang elektriciteit produceren, maar dan wel met een lager rendement.
Liggen er al 25 à 30 jaar zonnepanelen op uw dak? Dan is het tijd om ze te vervangen. U kunt dan drie dingen doen met de huidige zonnepanelen.
✓ Hergebruiken in andere installaties
✓ Duurzaam herstellen of opknappen
✓ Laten recycleren tot nieuwe zonnepanelen
Door de verminderde efficiëntie na 25 jaar geven de meeste eigenaars de voorkeur aan het vervangen van de zonnepanelen. Omdat de oude panelen in principe nog werken, is het goed om ze te recycleren en te hergebruiken op een ander dak. Zo verlengt u opnieuw de levensduur van uw zonnepaneel.
Wie in Vlaanderen zonnepanelen laat installeren, die moet een aparte recyclagebijdrage betalen. Deze bijdrage wordt verzameld in een fonds dat verantwoordelijk is voor de kosteloze inzameling en recyclage van afgedankte zonnepanelen. Daarmee blijven de kostbare onderdelen van zonnepanelen bewaard voor later gebruik. De hierboven beschreven materialen zijn namelijk waardevol en geschikt voor verschillende doeleinden. De aanvaardingsplicht of kosteloze inzameling geldt voor alle zonnepanelen. Dit is de reden waarom we samenwerken met PV Cycle Belgium.
PV Cycle is een organisatie die zich in de EU bezighoudt met het recycleren van zonnepanelen. Soly betaalt een vergoeding aan PV Cycle om ervoor te zorgen dat we versleten zonnepanelen op de juiste manier recycleren. In 2016 behaalde PV Cycle een recycleerbaarheidspercentage van 96%. Een record in het recycleren van silicium uit zonnepanelen.
Hoe worden zonnepanelen gerecycleerd?
Eerst moet je de monokristallijne zonnepanelen op basis van silicium demonteren. Daarna kan je het glas en aluminium scheiden. 100% van het aluminium en 95% van het geharde glas komt opnieuw in de productieketen terecht. De coating op de zonnecellen verdampt na verhitting.
Nu de bekleding is verwijderd, kunnen ze de afzonderlijke siliciumcellen van elkaar scheiden. 80% van deze cellen gaat naar nieuwe toepassingen, de resterende 20% verdwijnt als grondstof.
Zonnepanelen: bijna volledig circulair
Kortom: zonnepanelen zijn quasi volledig te recycleren. En elke dag zetten we een stap dichter bij een volledig circulair product. En dat zou willen zeggen dat zonnepanelen op het einde van hun levensduur volledig opgaan in nieuwe zonnepanelen of in andere industriële toepassingen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.