Levenscyclus

Kan men zonnepanelen recyclen?

Recyclage van zonnepanelen, dat kan. Wat gebeurt er met uw oude zonnepanelen nadat ze jarenlang op uw dak hebben gelegen? Gemiddeld kennen zonnepanelen een levensduur van 25 jaar. Maar zonnepanelen maakt men tegenwoordig beter en sterker, en dus zal ook de levensduur verder stijgen. Zonnepanelen die oorspronkelijk in de jaren negentig zijn geïnstalleerd, naderen stilaan het einde van hun levensduur. En dus wilt u ze voorbereiden op recyclage. Maar hoe gebeurt dat dan precies?

header image
Productie

Hoe worden zonnepanelen gemaakt?

Zo’n zonnepaneel bestaat uit 6 verschillende grondstoffen.

  • Aluminium zit in het frame van de zonnepanelen. Dit onderdeel beschermt de zonnecellen van het paneel tegen beschadiging;
  • Silicium gebruikt voor de ultradunne siliciumplaten die de energie van de zon opvangen;
  • Staal kunt u vinden in het bevestigingsmateriaal;
  • Gehard glas is een sterke glassoort, gemaakt om het licht optimaal te breken;
  • Koperen strips gebruikt om de afzonderlijke siliciumcellen in een zonnepaneel met elkaar te verbinden. Vaak nog extra bekleed met tin;
  • Plastic vindt u in de robuuste achterzijde van het zonnepaneel.

Zijn alle grondstoffen verzameld? Dan kunt u zonnepanelen maken. Fabrikanten smelten de silicium op hoge temperatuur. Daarna maken ze er dunne plaatjes van om de zonnecellen te vormen. Koper zorgt voor de geleiding van de elektriciteit. Tot slot krijgen de cellen een coating mee om het silicium minder te laten reflecteren.

De achterkant van het zonnepaneel is van plastic. Bovenop de zonnepanelen ligt een laag glas om de cellen te beschermen tegen alle weersomstandigheden. Glas laat ook makkelijk warmte door zodat de productiecapaciteit van de cellen optimaal blijft. Net als de zonnecellen krijgt het glas een coating met antireflectie mee.

Levensduur

Hoe lang gaat een zonnepaneel mee?

Zonnepanelen van goeie kwaliteit gaan minstens 25 jaar mee. Zonnepanelen verliezen na verloop van tijd rendement door verschillende oorzaken. Blootstelling aan de natuur, verharding van het silicium, schade aan het frame.

De efficiëntie van uw installatie neemt elk jaar met minder dan 1% af, en dat ook nog eens bloksgewijs. Dat wil zeggen dat de efficiëntie in de eerste jaren standaard hoog blijft. Na 25 jaar verliezen uw zonnepanelen hooguit zo’n 15% van de efficiëntie. Een zonnepaneel kan in principe wel tot 40 jaar lang elektriciteit produceren, maar dan wel met een lager rendement.

Slijtage zonnepanelen

Wat kunt u doen?

Liggen er al 25 à 30 jaar zonnepanelen op uw dak? Dan is het tijd om ze te vervangen. U kunt dan drie dingen doen met de huidige zonnepanelen.

✓ Hergebruiken in andere installaties
✓ Duurzaam herstellen of opknappen
✓ Laten recycleren tot nieuwe zonnepanelen

Door de verminderde efficiëntie na 25 jaar geven de meeste eigenaars de voorkeur aan het vervangen van de zonnepanelen. Omdat de oude panelen in principe nog werken, is het goed om ze te recycleren en te hergebruiken op een ander dak. Zo verlengt u opnieuw de levensduur van uw zonnepaneel.

Vlaanderen

Recyclagebijdrage zonnepanelen

Wie in Vlaanderen zonnepanelen laat installeren, die moet een aparte recyclagebijdrage betalen. Deze bijdrage wordt verzameld in een fonds dat verantwoordelijk is voor de kosteloze inzameling en recyclage van afgedankte zonnepanelen. Daarmee blijven de kostbare onderdelen van zonnepanelen bewaard voor later gebruik. De hierboven beschreven materialen zijn namelijk waardevol en geschikt voor verschillende doeleinden. De aanvaardingsplicht of kosteloze inzameling geldt voor alle zonnepanelen. Dit is de reden waarom we samenwerken met PV Cycle Belgium.

PV Cycle

Recyclage van zonnepaneleninstallaties

PV Cycle is een organisatie die zich in de EU bezighoudt met het recycleren van zonnepanelen. Soly betaalt een vergoeding aan PV Cycle om ervoor te zorgen dat we versleten zonnepanelen op de juiste manier recycleren. In 2016 behaalde PV Cycle een recycleerbaarheidspercentage van 96%. Een record in het recycleren van silicium uit zonnepanelen.

Hoe worden zonnepanelen gerecycleerd?
Eerst moet je de monokristallijne zonnepanelen op basis van silicium demonteren. Daarna kan je het glas en aluminium scheiden. 100% van het aluminium en 95% van het geharde glas komt opnieuw in de productieketen terecht. De coating op de zonnecellen verdampt na verhitting.

Nu de bekleding is verwijderd, kunnen ze de afzonderlijke siliciumcellen van elkaar scheiden. 80% van deze cellen gaat naar nieuwe toepassingen, de resterende 20% verdwijnt als grondstof.

Zonnepanelen: bijna volledig circulair
Kortom: zonnepanelen zijn quasi volledig te recycleren. En elke dag zetten we een stap dichter bij een volledig circulair product. En dat zou willen zeggen dat zonnepanelen op het einde van hun levensduur volledig opgaan in nieuwe zonnepanelen of in andere industriële toepassingen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Achtergrond

Kennisbank

Heeft u het antwoord op uw vraag nog niet gevonden, dan hebben we altijd nog de kennisbank. Binnen onze kennisbank gaan we nog net iets dieper in op alle zaken die komen kijken rondom onze producten en diensten. Zo blijft u helemaal op de hoogte.
cards knowhow icon icon
Hoe worden de nieuwe nettarieven berekend?
Op 1 januari 2023 is onze energiefactuur op een andere manier berekend. Niet iedere Vlaming is even goed bekend met de nieuwe rekenmethode die schuilgaat achter de nettarieven.
cards knowhow icon icon
Zonnepanelen op een dakkapel
Veel Belgische woningen hebben een dakkapel en overwegen om hier zonnepanelen op te installeren. Is dat nou wel of niet een goede keuze?
cards knowhow icon icon
Hoeveel CO₂-uitstoot bespaart u met zonnepanelen?
Wie kiest voor zonnepanelen geniet van verschillende voordelen. Zo bespaart u onder andere op de maandelijkse energiekosten. Hoeveel CO2-uitstoot bespaart u daarnaast?

Kom in contact

Heeft u nog vragen en wilt u graag contact met onze klantenservice? We helpen u graag verder.
contact image