Zonnestroom terug injecteren op het net
Wanneer u zo pas uw vakantiebestemming hebt bereikt, zijn uw zonnepanelen alweer volop bezig met het opwekken van duurzame zonne-energie. Heel goed! Want zelfs als u persoonlijk de stroom niet nodig heeft, bent u nog altijd duurzaam bezig. De groene zonnestroom wordt namelijk terug geïnjecteerd op het energienet, waardoor hier een ‘energiemix’ ontstaat. Naarmate er meer groene stroom naar het energienet stroomt, groeit het aandeel ‘duurzame energie’ vergeleken met ‘grijze energie’. Dat betekent dat andere huishoudens, wanneer zij een beroep moeten doen op het net, ook voor een deel uw groene stroom kunnen gebruiken. Een duurzame keuze die bijdraagt aan het milieu.
En dan hebben we het nog niet eens over het financiële aspect van terug injecteren. Bij het terug injecteren van overtollige stroom krijgt u namelijk te maken met het injectietarief. Het injectietarief is een financiële vergoeding (per kWh) voor de elektriciteit die uw zonnepanelen produceren, maar die u niet direct zelf verbruikt. De injectietarieven verschillen per leverancier en zijn tevens gebaseerd op het enkelvoudige tarief, en de vraag of u een vast- of variabel contract heeft afgesloten.
Duurzaam
Besparing op energiekosten tijdens afwezigheid
Nóg beter doen voor het milieu? Zet dan (een deel van) uw apparaten uit en bespaar op uw energiekosten ten tijde van vakanties. Desgewenst kunt u natuurlijk gebruikmaken van zogenoemde ‘timers’. Deze zorgen ervoor dat uw verlichting op specifieke momenten van de dag ‘aan’ staan, zodat u voor eventuele indringers de indruk wekt dat u thuis bent. Wel zo’n prettig gevoel. Hiermee houdt u inbrekers op afstand en u denkt slim na over uw stroomverbruik. Een slimme en duurzame oplossing dus!
Hoe dan ook, zodra u op vakantie bent, bent u altijd bezig met besparen op uw energie. Elk moment dat u uw verlichting niet hoeft aan te zetten of de verwarming uit kunt laten, heeft u een flinke besparing op uw energierekening te pakken. Dus gaat u op vakantie? Laat dan met een gerust hart uw zonnepanelen voor u (en het milieu) werken.