Categorie:

Zonnepanelen
Knowledge base

7 mythes over zonnepanelen

In de afgelopen jaren maken steeds meer huishoudens de duurzame keuze voor zonne-energie. Dankzij zonnepanelen maakt u voor een groot deel gebruik van groene stroom, maakt u de bewuste keuze voor een beter milieu en ervaart u bovendien financieel voordeel. Bent u nog op zoek naar informatie over zonnepanelen? Op het internet kunt u putten uit tal van bronnen. Maar klopt alles wel? Wij bespreken – of debunken - de belangrijkste mythes over zonnepanelen.

Klimaat en zonne-energie

#1 In België zijn zonnepanelen niet rendabel genoeg
Binnen de afweging voor zonnepanelen bekijkt u hoogstwaarschijnlijk eerst naar de rendabiliteit van een zonne-energie installatie. Wat zijn de kosten en opbrengsten van zonnepanelen, en binnen hoeveel jaren heb ik mijn installatie terugverdiend? Een bekende misvatting is dat zonnepanelen onvoldoende rendabel zijn in België. Het omgekeerde is waar. Het klimaat in België – een gematigd (zee)klimaat – is juist erg gunstig voor zonnepanelen. We profiteren namelijk van relatief veel zonuren per jaar, waardoor de terugverdientijd van zonnepanelen behoorlijk laag is.

#2 Zonnepanelen werken alleen als de zon schijnt
Deze bewering klopt deels wel, en deels niet, afhankelijk van de manier waarop u de uitspraak interpreteert. Zonnepanelen zijn afhankelijk van zonlicht, maar niet per definitie van zonneschijn. Als het buiten bewolkt is, dan kan het alsnog zo zijn dat uw zonnepanelen stroom opwekken. Dat heeft te maken met diffuus licht. Dit is licht op een bewolkte dag, dat gelijkmatig over uw zonnepanelen wordt verdeeld. De intensiteit van diffuus licht is dan wel lager, desondanks profiteert u wel van het ‘zonlicht’.

#3 Hoe warmer het is, des te meer opgewekte zonne-energie
Misschien hoort u het ook wel eens in uw omgeving: “waarom zetten we de woestijn niet vol met zonnepanelen? Daar schijnt tenslotte altijd de zon..” Een logische gedachte, maar helaas een mythe. De opbrengst van zonnepanelen wordt bepaald door twee factoren: de felheid van het zonlicht en de omgevingstemperatuur. Zonlicht zorgt voor elektrische lading, maar datzelfde geldt voor (extreme) warmte. Dit kan een klein negatief effect hebben op de lading van het zonlicht, waardoor de opbrengst juist lager komt te liggen.

Zonnepanelen functioneren het beste in een koele, zonnige omgeving. Het paneel warmt dan niet te veel op, en het effect van zonlicht is optimaal. Een warmer klimaat betekent dus niet automatisch dat dit een betere omgeving is voor zonnepanelen.

#4.1

Zonnepanelen zijn duur, toch?

Wist u dat zonnepanelen, vergeleken met circa 20 jaar geleden, met liefst 75% in prijs zijn gedaald? Dit berekenen we aan de hand van de prijs per Wattpiek van een zonnepaneel. De kwaliteit van zonnepanelen is daarin veel sneller gestegen dan de prijs, waardoor de prijs per zonnepaneel een stuk lager ligt. Uiteraard willen we hiermee niet insinueren dat zonnepanelen goedkoop zijn. Het betreft namelijk nog steeds een investering waar u van nature goed over na moet denken.

#4.2

Voordelig & Duurzaam

Wilt u zonnepanelen laten installeren? Dat blijft een flinke investering. Geen zorgen, die investering gaat u normaliter binnen enkele jaren weer terugverdienen! We willen het bedrag dat u moet vrijmaken voor zonnepanelen echter niet bagatelliseren. Het betreft een flinke investering, maar wel één in een duurzame, meer onafhankelijke én financieel voordelige toekomst. En mocht u zonnepanelen kopen té duur vinden, dan kunt u nog altijd kiezen voor het alternatieve zonnepanelen huren. Binnen die structuur worden de zonnepanelen kosteloos voor u geïnstalleerd, begint u direct met besparen en gaat u uw installatie aflossen op basis van een vast maandelijks huurbedrag. Net zo leuk, of leuker!

Duurzaam beheer

#5 Zonnepanelen vereisen de nodige onderhoud
Malafide bedrijven proberen u soms wijs te maken dat uw zonnepanelen jaarlijks gereinigd moeten worden om verzekerd te zijn van de maximale opbrengst. Dit klopt alles behalve. Zonnepanelen zijn over het algemeen juist heel onderhoudsarm. Gelukkig maar, want uw zonnepanelen krijgen door het jaar te maken met allerlei weersomstandigheden. Een laagje stof, zandkorrels of ander vuil zorgen niet direct voor een lagere opbrengst voor uw zonnepanelen. Een goede regenbui doet wat dat betreft al wonderen.
Wel kunt u overwegen om grove vuiligheid, zoals bladeren of vogelpoep, van tijd tot tijd te verwijderen.

#6 De efficiëntie van zonnepanelen neemt snel af
U wilt na het kopen van zonnepanelen graag de garantie dat de efficiëntie na 5 jaar nog altijd min of meer hetzelfde is. En dat kan! Zonnepanelen worden door de fabrikant uitgebreid getest op onder meer piekvermogen, levensduur én efficiëntie. Bij Soly ontvangt u 30 jaar vermogensgarantie. Hiermee garanderen we dat de efficiëntie van zonnepanelen gemiddeld met maximaal 0,40% per jaar afneemt. De efficiëntie na installatie ligt op 99%, en daalt in 30 jaar tot 87,4%. Dit is een natuurlijk proces, dat in technische termen uitgelegd wordt als de ‘jaarlijkse degradatie van zonnepanelen’. Dit betekent dat de efficiëntie van zonnepanelen jaarlijks iets afneemt, maar nog altijd op een hoog niveau blijft zitten.

#7 Zonnepanelen maken mij niet 100% onafhankelijk
Dit is een mythe die momenteel nog klopt. Hoezeer u ook gebruik maakt van alle mogelijkheden van zonnepanelen en de thuisbatterij, in combinatie met Smart Home oplossingen, tóch kunt u nog niet volledig zonder het energienet. Op momenten dat uw zonnepanelen geen stroom opwekken én uw thuisbatterij leeg is, staat het traditionele energienet nog garant voor uw energievraag. Wél zorgt uw zonne-energie installatie in combinatie met de thuisbatterij ervoor dat u voor 60 tot 80 procent onafhankelijk bent. Een reuzestap vooruit ten opzichte van de situatie vóór zonnepanelen.

Achtergrond

Kennisbank

Wilt u zich nog verder orienteren? Dan hebben we onze kennisbank! Een grote bak vol met artikelen over zonnepanelen, de thuisbatterij, besparen en het milieu. Hier leest u net even iets meer.
cards knowhow icon icon
Premie zonnepanelen: waar kom ik nog voor in aanmerking?
Laten we direct met de deur in huis vallen - er is goed nieuws! Ook in 2023 komt u in aanmerking voor een premie op zonnepanelen. Lees dus vooral verder.
cards knowhow icon icon
Op vakantie? Zo maakt u optimaal gebruik van uw zonnepanelen!
Bent u tijdens de zomermaanden op vakantie? Heerlijk! Tijdens deze maanden wekken uw zonnepanelen veel zonne-energie op. Zo maak jij daar gebruik van.
cards knowhow icon icon
Hoe worden de nieuwe nettarieven berekend?
Op 1 januari 2023 is onze energiefactuur op een andere manier berekend. Niet iedere Vlaming is even goed bekend met de nieuwe rekenmethode die schuilgaat achter de nettarieven.

Neem contact met ons op

Heeft u nog een vraag en wilt u graag persoonlijk contact. Dan zitten onze adviseurs voor u klaar.
contact image