Categorie:

Laadpaal
Knowledge base

De mogelijkheden en voordelen van bidirectioneel laden

Bidirectioneel laden maakt het mogelijk om uw elektrische auto en laadpaal te gebruiken als stroombron voor uw elektrische apparaten (in huis) of het elektriciteitsnet. Zoals het woord bidirectioneel al aangeeft, kan een elektrische auto met deze functie stroom in twee richtingen transporteren: het kan zijn accu gebruiken om stroom op te slaan, of juist te injecteren aan bijvoorbeeld het elektriciteitsnet. Om gebruik te kunnen maken van bidirectioneel laden, moet u over zowel een auto als laadpaal beschikken die deze functie ondersteunt. Op dit moment zijn er in België slechts een beperkt aantal auto’s waarbij bidirectioneel laden mogelijk is.

Vehicle to Everything en Vehicle to Load

Wat is bidirectioneel laden?

De term bidirectioneel laden staat ook wel bekend als V2X, oftewel Vehicle to Everything. Dit concept houdt in dat elektrische auto’s niet alleen stroom opnemen om hun accu te vullen, maar ook stroom kunnen injecteren vanuit hun accu. Binnen bidirectioneel laden zijn verschillende technologieën. Ten eerste heeft u Vehicle to Load, afgekort V2L. Door een adapter aan de auto te koppelen, met daaraan een contactdoos, kunt u kleinere apparatuur opladen, zoals uw laptop of een elektrische fiets. In theorie zou u er ook een andere elektrische auto mee kunnen opladen, maar door de beperkte laadsnelheid (3,7 kW) zal dit wel veel tijd in beslag nemen.

Vehicle to Grid

Stroom injecteren aan het net

Daarnaast is er ook Vehicle to Grid, ook wel V2G. Hierbij laadt u uw elektrische auto niet alleen op met stroom vanuit het elektriciteitsnet, maar uw elektrische auto kan deze stroom ook weer injecteren aan het net. In dit geval kan uw auto worden gezien als een grote thuisbatterij, en is dus ook een oplossing voor de overbelasting van het elektriciteitsnet en de fluctuaties in de productie van groene stroom, zoals zonne- of windenergie, op te vangen. In het geval dat uw energieleverancier een injectietarief aanbiedt, kan u dit geld opleveren.

Vehicle to Home

Stroom injecteren aan uw huishouden

Verder is er nog Vehicle to Home, V2H, waarbij u stroom teruglevert aan uw eigen huishouden in plaats van het elektriciteitsnet. Hierdoor kunt u dus uw apparaten in huis van stroom voorzien uit uw auto, waardoor u minder stroom verbruikt van het elektriciteitsnet. Dit kan heel voordelig zijn in combinatie met een dynamisch contract. Door uw auto op te laden tijdens de daluren, en juist te gebruiken als stroomvoorziening tijdens piekuren, vermindert u uw energiekosten op een slimme wijze. Daarnaast, wanneer u ook over zonnepanelen beschikt, kunt u uw elektrische auto gebruiken als opslag voor zonne-energie, waardoor u altijd over groene stroom beschikt.

Voordelen van bidirectioneel laden

Ondanks dat bidirectioneel laden nog in ontwikkeling is, ziet deze technologie er veelbelovend uit op de lange termijn. Naast dat het een oplossing is voor de overbelasting van het elektriciteitsnet en fluctuaties in de productie van duurzame energie, biedt het voor consumenten nog tal van voordelen:

01. Zonne-energie opslaan

Dankzij bidirectioneel laden kunt u uw elektrische auto als thuisbatterij gebruiken. Hiermee kunt u ook uw zonne-energie opslaan, waardoor u zelfvoorzienend kunt worden door ook groene stroom te gebruiken tijdens de avonduren en op bewolkte dagen.

02. Voordelig slim laden

Door slim te laden tijdens lage energietarieven en terug te leveren tijdens hogere energietarieven, kunt u veel geld besparen of zelfs verdienen (wanneer u een dynamisch energiecontract hebt).

03. Home Energy Management System

Bidirectioneel laden zou een volledig integraal onderdeel van uw energiemanagementsysteem kunnen worden, waardoor het als noodvoorziening kan worden gebruikt.

Interesse in een laadpaal thuis?

Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan met één van onze experts, om te ontdekken of de laadpaal thuis iets voor u is. Vul uw gegevens hieronder in, en wij nemen contact met u op om een adviesgesprek in te plannen op een moment dat het u uitkomt.

  Kennisbank

  Ontdek meer

  Bent u benieuwd naar meer achtergronden over zonnepanelen, of wilt u nuttige tips lezen over hoe u nog meer kunt halen uit uw zonnepanelen installatie? Dan kunnen we u de kennisbank aanbevelen. Hier staat misschien het antwoord op uw vraag al beschreven.
  cards knowhow icon icon
  Het belang en de voordelen van Dynamic Load Balancing
  Dynamic Load Balancing is een laadpaal-functie die eenvoudigweg uw energieverbruik balanceert, waardoor uw energienetwerk niet overbelast raakt en stroomuitval dus wordt voorkomen. Wat zijn de voordelen van Dynamic Load Balancing?
  cards knowhow icon icon
  Laadcapaciteit van een laadpaal thuis
  De laadcapaciteit van een laadpaal thuis bepaalt hoe snel uw auto wordt opgeladen. Aangezien het belangrijk is om bij het kiezen van een laadpaal thuis rekening te houden met de laadcapaciteit van de laadpaal, leggen we u in dit artikel uit wat het inhoudt.
  cards knowhow icon icon
  Laadpaal in combinatie met zonnepanelen
  Wist u dat u nog meer voordeel uit een laadpaal thuis kunt halen, wanneer u over zonnepanelen beschikt? Wat zijn de extra voordelen van een laadpaal thuis in combinatie met zonnepanelen?
  cards knowhow icon icon
  Zonnepanelen voor een airco
  Dankzij de airco kunt u eenvoudig en snel ruimtes in uw huis verkoelen. Er is één keerzijde: de airco slurpt nogal wat energie. Dankzij zonnepanelen kunt u de hogere stroomvraag deels of volledig compenseren. Hoeveel zonnepanelen heeft u nodig om uw airco in de zomer te laten draaien?