Belang

Beste hellingshoek voor zonnepanelen

Een sterke hellingshoek van zonnepanelen zorgt ervoor dat het zonlicht loodrecht op het zonnesysteem valt, waardoor de instraling optimaal is en de zonnepanelen de hoogste opbrengst genereren. Dit zorgt voor een hoge efficiency van de zonnepanelen, waardoor u meer energie uit uw systeem haalt. Wanneer in aanvulling hierop rekening wordt gehouden met de beste oriëntatie van zonnepanelen en een juiste schakeling – serieel of parallel – dan verzorgt de installatie een optimaal rendement.

Factoren

Locatie en hellingshoek

Mocht u over een plat dak beschikken, dan is het makkelijker om de ideale hellingshoek voor zonnepanelen te creëren. Bij een schuin dak heeft men vaak te maken met een natuurlijke situatie, waarin helaas niet altijd de ideale hellingshoek voor zonnepanelen van toepassing is.

Wist u dat de ideale hellingshoek van zonnepanelen locatie-gebonden is? Dit heeft te maken met de stand van de zon gedurende een jaar. De zon valt rondom de evenaar vaker loodrecht op de aarde, terwijl in België de zon vaker schuin-boven ons staat. Dat betekent dat we in België rekening houden met een locatie-gebonden ideale hellingshoek.

Zonnepanelen op de façade van een huis
Misschien is het u al eens opgevallen dat sommige zonnepanelen tegen de façade of gevel van de woning zijn geïnstalleerd. Heeft het zin om zonnepanelen tegen de gevel te plaatsen? De gevel heeft in principe altijd een hellingshoek van 90º, en is dus minder aantrekkelijk. Echter, wanneer u geen andere plek heeft om uw zonnepanelen te installeren, bijvoorbeeld omdat uw schuine dak op het Noorden ligt, dan is een façade installatie van zonnepanelen wel degelijk een optie om te overwegen. De opbrengst uit uw zonnepanelen installatie zal in de praktijk evenwel lager liggen.

De verticale installatie van zonnepanelen kan ook een technische afweging zijn, bijvoorbeeld om sneeuwophoping in de winter te voorkomen.


Opbrengst
Beste hellingshoek voor zonnepanelen

De beste hellingshoek voor zonnepanelen in België ligt tussen de 35 en 45 graden(º). In de zomermaanden staat de zon gemiddeld in een hoek van 50 graden op het dak, terwijl dit in de winter ‘slechts’ 20 graden is. En omdat u in de zomermaanden de meeste zonne-energie opwekt, wilt u een hellingshoek voor uw zonnepanelen die zoveel mogelijk ‘de perfecte situatie’ benadert. Echter, ook als het kouder wordt kunnen uw zonnepanelen nog steeds zonne-energie opwekken, en dus wilt u de hellingshoek idealiter tussen de 35 en 45 graden bewaren. Daarmee geniet u het hele jaar door van zelf-opgewekte zonne-energie.

Berekenen
Dakscan zonnepanelen
Duurzame kansen op locatie

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen op uw adres? Maak gebruik van onze online ZonneConfigurator en bereken onder meer hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, wat de prijs is én ontvang een goede indicatie van de opbrengst uit zonnepanelen op uw adres. Dat geeft u houvast bij de keuze voor zonnepanelen, nu en in de toekomst. U ontvangt bij Soly altijd vrijblijvend een offerte. Alles binnen één minuut.

Bereken hoeveel zonnepanelen u opleveren!

Gratis en vrijblijvend

Rendement

Wat zijn de beste omstandigheden voor zonnepanelen?

Naast de optimale hellingshoek voor zonnepanelen zijn er nog een aantal factoren van invloed. Een belangrijke rol is weggelegd voor de oriëntatie van zonnepanelen, oftewel de windrichting. Gedurende de dag draait de zon van oost naar west, waardoor zonnepanelen op het zuiden de hoogste opbrengst genereren. Hier staat de zon halverwege de dag loodrecht op de zonnepanelen, wanneer de zonkracht tevens optimaal is. Ook een Zuidwest- of Zuidoost-oriëntatie, en in minder mate een Oost- of West-oriëntatie voor zonnepanelen genereert voldoende zonlicht voor een rendabel systeem. Daarnaast zijn bepalend voor het rendement van zonnepanelen het aantal zonuren, type schakeling (serieel of parallel), de kwaliteit van de zonnepanelen en de oppervlakte van het dak.


Achtergrond
Kennisbank
In de kennisbank vindt u meer informatie over de zonne-energiemarkt. Zo verdiepen we de materie, zodat u precies op de hoogte bent. Heeft u een vraag? Misschien staat het antwoord al beschreven binnen de kennisbank.

Hoe worden de nieuwe nettarieven berekend?
Op 1 januari 2023 is onze energiefactuur op een andere manier berekend. Niet iedere Vlaming is even goed bekend met de nieuwe rekenmethode die schuilgaat achter de nettarieven.
Zonnepanelen op een dakkapel. Doen of niet?
Veel Belgische woningen hebben een dakkapel en overwegen om hier zonnepanelen op te installeren. Is dat nou wel of niet een goede keuze?
Wat zijn de beste maanden voor zonnepanelen?
We zijn rondom de installatie van zonnepanelen altijd bezig om te zorgen dat u geniet van het optimale rendement. Wat zijn de beste maanden voor zonnepanelen?
Kom in contact
Heeft u vragen over zonnepanelen of wilt u meer weten over Soly? Wij doen er alles aan om de zon bij u te laten schijnen. Neem contact met ons op.