Categorie:

Premie
Knowledge base

Niet langer premie op zonnepanelen in Vlaanderen

Met ingang van 1 januari 2024 kunnen Vlaamse consumenten geen beroep meer doen op de premie op zonnepanelen. De Vlaamse minister van Energie Zuhal Demir kondigde aan de premie op zonnepanelen versneld te stoppen tijdens de Septemberverklaring in 2023; traditiegetrouw het moment waarop op hoofdlijnen de overheidsbegroting voor het volgende jaar bekend wordt gemaakt. Ook wordt voor woningen jonger dan 10 jaar het btw-tarief bij aanschaf van zonnepanelen weer verhoogd naar de oorspronkelijke 21%. Dit was sinds 1 april 2022 tijdelijk 6%. We bespreken de gevolgen voor de Vlaamse markt.

Vlaanderen

Premie zonnepanelen stopt vanaf 2024

Dat de premie op zonnepanelen in Vlaanderen stopt met ingang van 1 januari 2024 is een hard gelag voor de Vlaamse consument. In de originele plannen werd de premie – hoewel in uitgeklede vorm – ook in 2024 nog aangeboden. Daar zette de regering echter abrupt een streep door.

‘Terugverdientijd zonnepanelen blijven garanderen’
Het abrupt beëindigen van de premie op zonnepanelen heeft vooralsnog kleine verschuivingen op de markt teweeggebracht. Zo is de Mijn VerbouwPremie verlengt met een jaar, en loopt deze nu tot het einde van 2024. Hierin is onder meer bepaald dat een premie beschikbaar komt voor de investering in warmtepompen, warmtepompboilers en zonneboilers. Belangrijke voorwaarde voor het stopzetten van de premie op zonnepanelen was volgens Vlaamse minister van Energie Zuhal Demir het garanderen van een redelijke terugverdientijd op zonnepanelen. Die zou ook zonder premie gewaarborgd zijn op circa 7 jaar.

Nieuwe premie elektrische auto
Voor consumenten die in 2024 een nieuwe of tweedehands elektrische auto kopen, komt een premie beschikbaar die kan oplopen tot € 5.000. Heeft u ook een laadpaal thuis of bent u van plan een laadpaal aan te schaffen, dan kunt u uw elektrische auto opladen met de energie die uw zonnepanelen opwekken. Zo bent u dubbel zo duurzaam bezig. Door uw EV te laden met de energie van uw zonnesysteem, kunt u uw investering in zonnepanelen nog sneller terugverdienen.

Vlaamse markt

Gevolgen stopzetten premie zonnepanelen

De gevolgen van het vroegtijdig stopzetten van de premie op zonnepanelen voor de Vlaamse markt zijn nog lastig te voorspellen. Een evaluatie van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) toonde recent aan dat de terugverdientijd van zonnepanelen zeer kort is, ook zonder een premie. Desondanks kon de premie in 2023 nog zorgen voor een gemiddelde kostenbesparing van ongeveer 10% op de gehele investering. In 2024 zou de halvering van het premiebedrag hoe dan ook gevolgen hebben, maar die gevolgen voor de algehele investering zijn nu dus nog groter. Desondanks is geenszins sprake van een instorting van de markt; nog altijd is de Belgische consument bereid te investeren in zonnepanelen.

Wilt u in ook in 2024 profiteren van de voordelen van zonnepanelen? Vraag direct een vrijblijvende offerte aan.

Bereken hoeveel zonnepanelen u opleveren!

Gratis en vrijblijvend
Septemberverklaring

Overige aankondigingen

Mijn VerbouwPremie voor middenklasse wordt verlengd
Tegelijk met de aankondiging over het stopzetten van de premie op zonnepanelen, werd bekendgemaakt dat de Mijn VerbouwPremie met een jaar is verlengd. De premie kan worden ingezet voor de renovatie of installatie van dak- en buitenmuurisolatie, werken aan vloeren, ramen en deuren, elektriciteit en sanitair, warmtepompen, warmtepompboilers en zonneboilers. Het beschikbare budget wordt gezet op 340 miljoen. Dat is nog eens 52 miljoen euro meer dan voorheen begroot.

Btw-tarief hersteld
Huishoudens met een woning jonger dan 10 jaar konden in de afgelopen anderhalf jaar gebruikmaken van een lager btw-tarief van 6% op de aankoop van zonnepanelen, ten opzichte van de oorspronkelijke 21%. Ook dit besluit wordt met ingang van 1 januari 2024 teruggedraaid. De tijdelijke verlaging van het btw-tarief op de aankoop van zonnepanelen was bedoeld om eigenaren van een dergelijke woning te stimuleren om te investeren in zonnepanelen, omdat zij geen recht hadden op de premie voor zonnepanelen.

Het verlaagde btw-tarief voor woningen jonger dan 10 jaar was overigens al van tijdelijke aard. Vanaf 1 januari 2024 wordt dit weer 21%. Voor woningen ouder dan 10 jaar blijft het btw-tarief van 6% gehanteerd.

Achtergrond

Kennisbank

Wilt u meer weten over zonnepanelen, de thuisbatterij, garanties en premies? We vertellen u er alles over in de kennisbank. Bovendien hebben we alvast een aantal interessante artikelen voor u uitgelicht.
cards knowhow icon icon
Wat is een AREI keuring voor zonnepanelen?
Het AREI-keuringsverslag is onderdeel van de installatie van zonnepanelen. AREI is een afkorting voor het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties.
cards knowhow icon icon
Elektriciteit delen in Vlaanderen: hoe werkt dat?
Huishoudens met zonnepanelen die na eigen gebruik nog stroom overhouden, kunnen dit sinds 1 juli 2022 met één ander huishouden delen. Hoe werkt dat?
cards knowhow icon icon
Marvin van de Wiel over de IQ Battery van Enphase
We bespraken met Marvin van de Wiel (Enphase) de verschillende vragen over de thuisbatterij die momenteel leven bij de consument.