Premie zonnepanelen aanvragen

De premie op zonnepanelen in Vlaanderen wordt per 1 januari 2024 vervroegd stopgezet. Dit gebeurde nadat het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap bekendmaakte dat de premie op zonnepanelen leidde tot oversubsidiëring van zonnepanelen. Het overgebleven budget uit de premiepot wordt in het nieuwe kalenderjaar vrijgemaakt voor de verlenging van de Mijn VerbouwPremie. Hiervoor komt 65 procent van de Vlaamse gezinnen in aanmerking.

header image
Transitie

Waarom een premie voor zonnepanelen?

België bevindt zich midden in de energietransitie. Het dure energienet – dat nog hoofdzakelijk gebruik maakt van fossiele brandstoffen – maakt stukje bij beetje plaats van duurzame alternatieven. Energie afkomstig van zon en wind. Ook huishoudens dragen op grote schaal bij aan de energietransitie, door te investeren in zonnepanelen, isolatie en energiezuinige verlichting. Om die duurzame transitie kracht bij te zetten, en mensen aan te moedigen om zelf groene stroom te produceren, wordt in Vlaanderen gekozen voor duurzaamheidspremies. Dat geldt ook voor de premie op zonnepanelen, die u kunt aanvragen bij netbeheerder Fluvius. Let op: de premie op zonnepanelen loopt af en stopt per 1 januari 2024. Hier vindt u nog wel de voorwaarden die passen bij de premie op zonnepanelen.

Voorwaarden premie voor zonnepanelen
Zoals Fluvius het zelf noemt: “Zonnepanelen installeren is geen kost, maar een slimme investering.” Voor het jaar 2023 heeft Fluvius premievoorwaarden voor zonnepanelen opgesteld. We bespreken de belangrijkste punten uit die voorwaarden.

 • Datum indienstname ligt na 1/1/2021
 • U beschikt over een digitale meter
 • Omvormer vermogen is kleiner dan of gelijk aan 10 kVA
 • Installatie zonnepanelen door gecertificeerde installateur gedaan (RESCert)
 • De zonnepanelen moet men op een dakconstructie plaatsen
 • Premie geldt uitsluitend voor woningen van 10 jaar of ouder
 • Het betreft een eenmalige premie

De hoogte van het premiebedrag verschilt op basis van de capaciteit van het zonnesysteem. In 2023 is de premie voor zonnepanelen maximaal € 750,- na installatie, afhankelijk van de capaciteit van het systeem. Daarnaast mag het premiebedrag maximaal 40% van de oorspronkelijke factuur bedragen.

Bevestigd: premie zonnepanelen stopt per 1 januari 2024
De Vlaamse regering communiceerde recent tijdens de Septemberverklaring de premie op zonnepanelen vervroegd stop te zetten. Dit gebeurt nu per 1 januari 2024. Het besluit is inmiddels definitief verklaard. Dat betekent dat u nog enkele maanden in aanmerking komt voor de premie op zonnepanelen.

Voorwaarden premie zonnepanelen 2023:
✓ Laat uw zonnepanelen nog in 2023 plaatsen door een RESCert-installateur;
✓ Zorg ervoor dat de installatie op zijn laatst 31 december 2023 gekeurd is;
✓ Gekeurd? Dan meldt u de zonnepanelen binnen 30 dagen na de keuring aan via het klantenportaal van netbeheerder Fluvius.

Is uw installatie niet tijdig gekeurd of aangemeld, dan komt u niet langer in aanmerking voor de zonnepanelen premie. Hoewel Fluvius momenteel nog een relatief ruime verwerkingstijd aanhoudt, heeft dit geen invloed op de hoogte of het al dan niet verkrijgen van de premie.

Premie voor zonnepanelen aanvragen

Bereken hoeveel zonnepanelen u opleveren!

Gratis en vrijblijvend
01.

Voorwaarden premie

Voldoet u aan alle voorwaarden voor de premie? Dan komt u in aanmerking voor de zonnepanelen premie. Heeft u nog geen digitale meter? Geen probleem. Fluvius zal u contacteren om de digitale meter te komen plaatsen. Zodra dit het geval is, u verder aan alle premievoorwaarden voldoet én u bent aangemeld voor zonnepanelen, dan kunt u de premie aanvraag in gang zetten.

02.

Installateur plaatst de zonnepanelen

Zorgt u ervoor dat de installateur voldoet aan de richtlijnen van de premie voor zonnepanelen. Dit betekent dat het bedrijf beschikt over het RESCert-certificaat, en laat zien dat de installateur betrouwbaar is, kwaliteit levert en bekwaam is. Zonder dit certificaat – het bewijs moet u later overdragen – komt u niet in aanmerking voor de premie voor zonnepanelen.

03.

Laat de installatie keuren (AREI-keuring)

De Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties keuring (AREI-keuring) dient te worden uitgevoerd vóórdat de zonnepanelen dienst gaan doen. Onderdeel van de keuring is ook de bepaling van de hoogte van het premiebedrag zonnepanelen. Primair draait het bij de AREI-keuring evenwel om het beoordelen of de installatie veilig is volbracht en gereed is om de zonnepanelen te laten functioneren.

04.

Zonnepanelen aanmelden bij Fluvius

Belangrijk: heeft u alle voorgaande stappen doorlopen, zorg er dan voor dat u de zonnepanelen uiterlijk drie maanden na de AREI-keuring aanmeldt bij Fluvius. Doet u dit niet, dan verliest u onherroepelijk het recht op de premie voor zonnepanelen. Elke installatie en AREI-keuring van zonnepanelen door een erkende installateur beschikt over een G-nummer. Dit betreft het identificatienummer van de installatie. U heeft deze nodig rondom het aanmelden van de zonnepanelen en het aanvragen van de zonnepanelen premie.

05.

Bevestiging aanmelding zonnepanelen

Zodra uw aanmelding is verwerkt door Fluvius, ontvangt u hiervan een bevestiging. Op drukke momenten kan het langer dan verwacht duren voordat u de bevestiging ontvangt. Dit heeft echter geen gevolgen voor het al dan niet toekennen van de premie; de keuringsdatum is leidend en bepaalt ook het premiebedrag (i.v.m. jaarwisseling).

06.

Afronden premie aanvraag zonnepanelen

Heeft u alle bovenstaande stappen doorlopen, dan kunt u de aanvraag van de premie zonnepanelen vervolledigen. Zorgt u ervoor dat u het G-nummer van de installatie gereed heeft voor het afronden van de aanvraag.

Aanvragen

Aanvragen premie zonnepanelen

Zijn uw zonnepanelen geïnstalleerd en vervolgens gekeurd volgens de voorwaarden zoals hierboven benoemd? Let op: u moet de installatie binnen de 30 dagen aanmelden bij Fluvius. Als installateur kan Soly dit meestal voor u regelen. Na die aanmelding kunt u zelf de investeringspremie op de website van Fluvius aanvragen. U heeft daarvoor onder meer een kopie van de facturen en het RESCERT-nummer van de installateur nodig. Deze zullen wij tijdig met u delen.

Lager btw-tarief zonnepanelen
Voor de installatie van zonnepanelen geldt tot 31 december 2023 een verlaagd btw-tarief van 6%. Het lagere btw-tarief is voor iedereen met een particuliere / residentiële aansluiting van toepassing, ongeacht of uw woning jonger of ouder dan 10 jaar is. Inhoudelijk is het verlaagde btw-tarief ook van toepassing op alle werkzaamheden die uitgevoerd worden en nodig zijn voor de plaatsing van de zonnepanelen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om elektriciteits- en loodgieterswerkzaamheden, evenals de afwerking. Het verlaagde btw-tarief is van toepassing op alle onderdelen en toebehoren van de technische installatie die specifiek zijn voor het betrokken systeem.

Voor de volledigheid geldt het verlaagde btw-tarief van 6% op alle componenten die strikt noodzakelijk zijn voor het correct functioneren van de installatie.

Vraag direct een gratis offerte voor zonnepanelen aan

  Contactgegevens
  Adresgegevens
  Opmerking
  Cijfers

  Zonnepanelen kopen in 2023

  Het aantal huishoudens dat kiest voor zonnepanelen is – voornamelijk in de afgelopen twee jaar – exponentieel gegroeid. Dit heeft er voor gezorgd dat er in 2022 nog nooit zoveel zonne-energie werd geproduceerd, namelijk 935 gigawattuur. Wilt u net als duizenden andere huishoudens in België profiteren van de mogelijkheden van zonnepanelen en gebruik maken van de zonnepanelen premie? Start vandaag nog uw aanvraag bij Soly. Weten wat er mogelijk is met zonne-energie op uw adres? Maak dan vrijblijvend gebruik van onze ZonneConfigurator. Een handige tool waarin u direct meer te weten komt over de prijs, opbrengst en terugverdientijd van zonnepanelen.

  Kom in contact

  Heeft u vragen over premies voor zonnepanelen of wilt u meer weten over onze mogelijkheden? Aarzel dan niet. Neem contact op met de medewerkers van Soly. We helpen u graag verder.
  contact image