Categorie:

Premie
Knowledge base

Premie zonnepanelen in Vlaanderen stopt per 1 januari 2024

De premie op zonnepanelen stopt per 1 januari 2024. Dat is een jaar eerder dan gepland. De Vlaamse minister van Energie Zuhal Demir kondigde aan de premie op zonnepanelen versneld te stoppen tijdens de Septemberverklaring; traditiegetrouw het moment waarop op hoofdlijnen de overheidsbegroting voor het volgende jaar bekend wordt gemaakt. Ook wordt voor woningen jonger dan 10 jaar het btw-tarief bij aanschaf van zonnepanelen weer verhoogd naar de oorspronkelijke 21%. Dit was sinds 1 april 2022 tijdelijk 6%. We bespreken de gevolgen voor de Vlaamse markt.


Vlaanderen
Premie zonnepanelen stopt vanaf 2024

Dat de premie op zonnepanelen in Vlaanderen stopt met ingang van 1 januari 2024 is een hard gelag voor de Vlaamse consument. Zij maakten in 2024 hoe dan ook al aanspraak op een lagere premie voor zonnepanelen, maar desondanks kon het premiebedrag nog oplopen tot maximaal € 375. Nu wordt dus gesnoeid in de premie voor zonnepanelen, te meer omdat de overheidsmiddelen elders nodig zijn. Zo wordt er door het schrappen van de premie ruimte vrijgemaakt om te investeren in onder meer de kinderopvang.

Voor de Vlaamse consument die nog zonnepanelen wil kopen geldt dus dat zij er snel bij moeten zijn. Enkel nog in 2023 komt u in aanmerking voor een premie die kan oplopen tot € 750. De opbouw van de premie op zonnepanelen in 2023 ziet er als volgt uit:

Indienstname zonnepanelen 2023
Installatie tot max. 4 kWp – 150 euro/kWp
Installatie van 4kWp tot 6 kWp – 75 euro per extra kWp tot 6 kWp (volledige installatie)
Maximaal premiebedrag: € 750,-

 

Nieuwe premie elektrische auto
Voor consumenten die in 2024 een nieuwe of tweedehands elektrische auto kopen, komt een premie beschikbaar die kan oplopen tot € 5.000. Heeft u ook een laadpaal thuis of bent u van plan een laadpaal aan te schaffen, dan kunt u uw elektrische auto opladen met de energie die uw zonnepanelen opwekken. Zo bent u dubbel zo duurzaam bezig. Door uw EV te laden met de energie van uw zonnesysteem, kunt u uw investering in zonnepanelen nog sneller terugverdienen.

Vlaamse markt
Gevolgen stopzetten premie zonnepanelen

De gevolgen van het vroegtijdig stopzetten van de premie op zonnepanelen voor de Vlaamse markt zijn nog lastig te voorspellen. Een evaluatie van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) toonde recent aan dat de terugverdientijd van zonnepanelen zeer kort is, ook zonder een premie. Desondanks kon de premie in 2023 nog zorgen voor een gemiddelde kostenbesparing van ongeveer 10% op de gehele investering. In 2024 zou de besparing dankzij de premie overigens halveren, waardoor het effect nihil is.

Wilt u desondanks nog in aanmerking komen voor de premie op zonnepanelen? Dan kunnen we u bij Soly natuurlijk nog helpen. We hebben voldoende installatiecapaciteit om u nog in 2023 te voorzien van een eigen zonnesysteem, inclusief de premie op zonnepanelen.

Wilt u in 2023 nog profiteren van de premie op zonnepanelen? Vraag direct een vrijblijvende offerte aan.

Bereken hoeveel zonnepanelen u opleveren!

Gratis en vrijblijvend
Septemberverklaring
Overige aankondigingen

Mijn VerbouwPremie voor middenklasse wordt verlengd
Tegelijk met de aankondiging over het stopzetten van de premie op zonnepanelen, werd bekendgemaakt dat de Mijn VerbouwPremie met een jaar is verlengd. De premie kan worden ingezet voor de renovatie of installatie van dak- en buitenmuurisolatie, werken aan vloeren, ramen en deuren, elektriciteit en sanitair, warmtepompen, warmtepompboilers en zonneboilers. Het beschikbare budget wordt gezet op 340 miljoen. Dat is nog eens 52 miljoen euro meer dan voorheen begroot.

Btw-tarief hersteld
Huishoudens met een woning jonger dan 10 jaar konden in de afgelopen anderhalf jaar gebruikmaken van een lager btw-tarief van 6% op de aankoop van zonnepanelen, ten opzichte van de oorspronkelijke 21%. Ook dit besluit wordt met ingang van 1 januari 2024 teruggedraaid. De tijdelijke verlaging van het btw-tarief op de aankoop van zonnepanelen was bedoeld om eigenaren van een dergelijke woning te stimuleren om te investeren in zonnepanelen, omdat zij geen recht hadden op de premie voor zonnepanelen.

Het verlaagde btw-tarief voor woningen jonger dan 10 jaar was overigens al van tijdelijke aard. Vanaf 1 januari 2024 wordt dit weer 21%. Voor woningen ouder dan 10 jaar blijft het btw-tarief van 6% gehanteerd.

Achtergrond
Kennisbank
Wilt u meer weten over zonnepanelen, de thuisbatterij, garanties en premies? We vertellen u er alles over in de kennisbank. Bovendien hebben we alvast een aantal interessante artikelen voor u uitgelicht.

Wat is een AREI keuring voor zonnepanelen?
Het AREI-keuringsverslag is onderdeel van de installatie van zonnepanelen. AREI is een afkorting voor het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties.
Elektriciteit delen in Vlaanderen: hoe werkt dat?
Huishoudens met zonnepanelen die na eigen gebruik nog stroom overhouden, kunnen dit sinds 1 juli 2022 met één ander huishouden delen. Hoe werkt dat?
Marvin van de Wiel over de IQ Battery van Enphase
We bespraken met Marvin van de Wiel (Enphase) de verschillende vragen over de thuisbatterij die momenteel leven bij de consument.