Budgettair
(Tijdelijke) stop op premie thuisbatterij
Het besluit van de Vlaamse regering zou – na een jaarlijkse evaluatie – voornamelijk om budgettaire redenen genomen zijn. In 2022 werden ruim 33.000 aanvragen gedaan voor de thuisbatterij premie. Dat zou hebben gezorgd voor een gezamenlijk budget van 45 miljoen euro aan premies voor de thuisbatterij. Een forse overheidsinvestering die voorlopig dus wordt stopgezet. Premies op duurzame energie gaan overigens een alternatieve bestemming krijgen.
Gevolgen
Einde van de thuisbatterij premie, en nu?
Het stoppen van de premie op een thuisbatterij heeft zowel direct en indirect gevolgen voor de consument. Logischerwijs betaalt men bij de aanschaf van de thuisbatterij een hogere kostprijs. Daarnaast heeft het besluit indirect effect op de terugverdientijd van de thuisbatterij, die daardoor enkele jaren langer zal zijn. Hier staat tegenover dat, door toedoen van de gestegen energieprijzen, het gebruik van zelf opgewekte zonne-energie steeds waardevoller wordt. De thuisbatterij neemt onmiskenbaar een centrale positie in binnen de energieconsumptie, nu en in de toekomst.
Volgens de huidige ramingen houdt de Vlaamse regering rekening met circa 24.000 aanvragen in de eerste drie maanden van 2023. Het heeft daarvoor een budget van 20,3 miljoen euro gereserveerd. Men houdt hierbij rekening met een piek in het aantal huishoudens dat nog kans wil maken op de thuisbatterij premie.
“Premie warmtepompboiler juist verdubbeld”
Met het budget dat vrijkomt door de versnelde afbouw en verlaging van de thuisbatterij premie kan de premie op de warmtepompboiler juist worden verdubbeld. Daarmee worden investeringen in een warmtepompboiler en ‘thermische batterij’ efficiënter ondersteund. Vlaanderen wil zo het gebruik van een groot aantal klassieke boilers drastisch terugbrengen. Naar schatting zijn dit er nog zo’n 600.000. Met de verdubbeling van de premie op, en de verwachte transitie naar een warmtepompboiler wil men het elektriciteitsverbruik ingrijpend doen dalen.
Voordelen
Hoe interessant is de thuisbatterij zonder premie?
Met het aflopen van de subsidie op thuisbatterijen vervalt een deel van de financiële voordelen. Investeren in de thuisbatterij blijft niettemin een interessante optie. We werken namelijk steeds meer toe naar een energie-onafhankelijk huishouden. Een slimmer huishouden, ook. Onze zonnepanelen zorgen overdag voor energie. Dankzij slimme timers draaien de vaatwasser en wasmachine op het moment dat uw panelen de meeste zonne-energie opwekken. Het overschot aan zonne-energie wordt opgeslagen in de thuisbatterij, en kan ‘s avonds gebruikt worden om te koken en douchen.
Zonder thuisbatterij zou u een beroep moeten doen op de kostbare stroom van het energienet. Dat betekent dat binnen u huishouden de thuisbatterij efficiency en kostenbeheersing in de hand werkt.